Viata intr-un carucior cu rotile: Ce sanse ai sa te urci in tramvai, metrou sau tren

Vineri, 07 Octombrie 2016, ora 11:44
6592 citiri
Viata intr-un carucior cu rotile: Ce sanse ai sa te urci in tramvai, metrou sau tren
Foto: Pixabay

In metrou e aglomerat, in tren e frig si in RATB e murdar. Dar ce te faci cand nici macar nu ai cum sa te sui in aceste mijloace de transport? In aceasta situatie se afla de multe ori cei condamnati sa-si petreaca viata intr-un scaun cu rotile.

Pentru persoanele cu handicap locomotor, accesul in tramvai, metrou sau pe peronul garii este o adevarata aventura. Desi s-au luat unele masuri ca sa faca mai accesibile aceste mijloace, raman multe lipsuri fata de ceea ce vedem in alte tari drept normalitate.

Primarii amendate degeaba

In 2014, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a amendat aproape toate orasele resedinta de judet, pentru ca nu asigurau in mod corespunzator transportul in comun pentru persoanele cu dizabilitati.

Mai multe primarii, printre care si cea a Capitalei, nici nu au comunicat CNCD informatiile cerute privind gradul de adaptare a retelei de transport public la nevoile celor cu dizabilitati locomotorii.

Insa amenzile au fost modice pentru bugetele primariilor. Astfel, Primaria Capitalei si cele din 38 de resedinte de judet au fost nevoite sa plateasca din banii contribuabililor cate 2.000 de lei, daca erau accesibile mai putin de doua treimi din totalul mijloacelor de transport si cate 1.000 de lei, daca nu au fost accesibilizate toate mijloacele de transport local, dar cel putin doua treimi.

Cu asa amenzi mici, un nou control realizat anul acesta a aratat ca multe nu s-au schimbat. Din nou au fost amendate primariile care nu si-au adaptat transportul public pentru nevoile persoanelor cu dizabilitati.

De data aceasta, amenzile sunt ceva mai mari. Potrivit deciziei CNCD remise Ziare.com, Capitala si 18 resedinte de judet au primit cate o amenda de 10.000 de lei, fie pentru ca au refuzat acordarea unui raspuns, fie pentru ca situatia anterioara nu s-a schimbat, existand un numar considerabil de mijloace de transport neadaptate. Alte opt primarii au fost amendate cu cate 8.000 de lei.

De asemenea, CNCD a amendat Ministerul Muncii si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala cu cate 30.000 de lei pentru ca nu au luat nicio masura pentru remedierea acestor probleme, asa cum sunt obligate legal.

In aceasta situatie, am vrut sa aflam ce masuri s-au luat in Bucuresti la Regia Autonoma de Transport Bucurersti (RATB) si Metrorex, dar si la CFR pentru transportul persoanelor cu handicap locomotor.

Ce a facut RATB si ce probleme exista in continuare

In prezent, parcul disponibil al RATB cuprinde 1.740 de vehicule (469 tramvaie, 273 troleibuze si 998 autobuze), dintre care 1.168 de vehicule (67,1%) sunt prevazute cu podea coborata si rampa de acces pentru persoane cu probleme locomotorii.

Toate autobuzele sunt dotate cu rampa pentru accesul persoanelor cu dizabilitati, troleibuzele - in proportie de 36,6%, iar tramvaiele - doar 14,9%. In schimb, statiile de tramvai au in proportie de 79,18% rampe de urcare si coborare.

RATB a comunicat, la solicitarea Ziare.com, ca soferii de autobuze sunt special instruiti sa actioneze manual trapele de acces pentru persoanele care se deplaseaza in carucioare rulante. De asemenea, ei sunt obligati sa actioneze sistemul atunci cand la urcare sau coborare se afla batrani, bolnavi, copii sau atunci cand, in unele statii, distanta dintre treapta de urcare si carosabil este mai mare de 33 de centimetri.

Toate suna foarte bine pe hartie, insa, in realitate exista in continuare multe probleme.

"Autobuzele sunt dotate cu rampa, dar aceasta rampa este pliabila catre interior si calatorii stau pe ea. O persoana in scaun rulant, care doreste sa urce in autobuz, are nevoie de acel spatiu, astfel ca se recurge la inlaturarea calatorilor. De multe ori, rampa este blocata pentru ca nu este utilizata", ne-a explicat Daniela Tontsch, presedintele Consiliului National al Dizabilitatii din Romania (CNDR).

Iar daca soferul coboara sa ajute cand sunt probleme in desfasurarea rampei, timpul de stationare se prelungeste, iar calatorii pot fi nemultumiti.

Care e situatia la metrou

Din totalul de 51 de statii de metrou din Capitala, 44 au fost dotate cu 93 de lifturi si 3 platforme inclinate mobile.

Nu sunt dotate pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor statiile: Eroilor, Dristor 2, Tineretului, Mihai Bravu, Obor, Piata Muncii si Pantelimon.

Potrivit Metrorex, la statia Eroilor, accesul pentru persoanele cu dizabilitati se va face prin statia Eroilor 2 - Magistrala 5, la terminarea lucrarilor, iar la Tineretului liftul este in curs de montare.

"La celelalte statii, deocamdata nu s-au identificat solutii tehnice de montaj, intrucat infrastructura acestora nu permite montarea lifturilor. In perioada urmatoare, vor fi identificate solutii alternative in vederea facilitarii accesului persoanelor cu dizabilitati. Asigurarea accesului in aceste statii a persoanelor cu dizabilitati se realizeaza la solicitare, cu sprijinul controloarei de acces si a agentilor de paza", se arata in raspunsul furnizat de Metrorex la solicitarea Ziare.com.

In plus, cu exceptia Dristor 2, statiile de metrou sunt prevazute cu porti speciale, automate sau metalice cu yala, pentru accesul celor in carucioare.

Exista locuri speciale pentru persoanele cu dizabilitati in primul vagon la 68 dintre cele 83 de trenuri aflate in circulatie.

Si aici suna in regula, dar nu e chiar asa. CNDR a primit nenumarate plangeri legate de spatiul larg dintre peron si vagon in mai multe statii. Daca persoanele care utilizeaza un scaun rulant mecanic pot cere ajutorul calatorilor, desi nu este o rezolvare, persoanele care folosesc scaune rulante electrice nu au nicio sansa, pentru ca aceste scaune au o greutate care depaseste 150 kg, ne-a explicat Daniela Tontsch.

CNDR a propus dotarea cu o rampa mobila in dreptul vagonului din imediata apropiere a liftului, stiut fiind faptul ca persoanele imobilizate folosesc liftul, insa Metrorex nu a tinut cont de recomandare.

Reprezentantii Metrorex nu au facut vreo precizare privind aceasta problema, in urma solicitarii Ziare.com.

Cerere pentru vagon special la tren, dar nu se stie daca ajungi la el

In ceea ce priveste transportul cu trenul, la cererea pasagerilor cu dizabilitati, pot fi introduse vagoane speciale in compunerea anumitor trenuri, prin completarea unui formular pe pagina web a CFR Calatori, potrivit raspunsului remis de companie.

Aceste vagoane speciale precum si o parte din trenuri (etajate si Sageti Albastre) sunt prevazute cu spatii largi pentru carucioare si toalete special amenajate.

Accesul se face fie prin activarea unei platforme incorporate in vagon, fie printr-o platforma mobila la cererea pasagerilor.

Adaptarea garilor pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor este insa o problema mai complicata.

In ultimii 11 ani, doar 34 de gari din orasele resedinta de judet au fost reabilitate si modernizate, inclusiv adaptate pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusa, fiind dotate cu scari prevazute cu balustrade si benzi antiderapante, rampe de acces si grupuri sanitare amenajate corespunzator.

Alte 28 de gari (statii, halte si puncte de oprire) de pe raza Sucursalei Regionala CF Bucuresti (incluzand Campina, Comarnic, Sinaia, Busteni, Azuga, Giurgiu) permit accesul persoanelor cu dizabilitati la tren prin rampe de acces si peroane inalte.

La restul, e aproape imposibil sa ajungi la peron, daca esti intr-un scaun cu rotile.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#transport handicap, #carucior handicam metrou, #carucior handicap tramvai , #administratia