Zeci de copii smulsi din familiile lor doar pentru ca statul sa poata deconta diverse cheltuieli

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 10:44
8406 citiri
Zeci de copii smulsi din familiile lor doar pentru ca statul sa poata deconta diverse cheltuieli
Foto: captura video TVR

Peste 60 de copii cu nevoi speciale au fost scosi din familiile lor si preluati de Protectia Copilului Buzau doar pentru ca institutia sa poata deconta cheltuielile pentru internat si cantina. Parintii au aflat cu groaza de la judecatori ca si-au pierdut dreptul de a-si lua copiii acasa cand doresc.

Conform legii, plasamentul in regim de urgenta este cea mai aspra masura pe care o poate lua statul, decizia fiind luata numai in anumite cazuri grave, de exemplu atunci cand copilul este abuzat, neglijat sau abandonat, ceea ce nu se intampla in cazul de fata. La Buzau, cei 65 de copii, surdo-muti sau nevazatori, au fost preluati de stat doar din motive birocratice, informeaza TVR.

Astfel, in urma unui control al Curtii de Conturi s-a constatat ca toate cheltuielile pentru cazarea si masa copiilor care dorm si invata la Liceul special din Buzau nu pot fi decontate legal decat daca ei sunt preluati de Directia de Protectie a Copilului.

Prin urmare, ca sa primeasca banii, sefii institutiei eu emis un ordin prin care i-au despartit in acte pe copii de familii.

"Cea mai mare tampenie posibila care mi s-a intamplat vreodata in viata (...) Eu ii aduc saptamanal aici (...) Nu sunt lucruri normale. Sunt interese banesti", s-a plans tatal unor copii la postul de televiziune citat.

Dupa ce ordinul a intrat in vigoare si procedurile au mers mai departe, parintii au fost citati la tribunal ca sa explice... de ce si-au abandonat copiii.

"Din ce am inteles eu, eu m-as fi dus, as fi lasat copilul la usa ca pe caine si ei mi-au luat acest copil de la usa! Oare am facut eu asa ceva?!", a declarat indignat tatal unui copil nevazator.

Speriati, parintii s-au adresat dirigintilor, iar altii si-au angajat avocati care sa ii ajute sa isi recapete copiii, informeaza sursa citata. Decizia este traumatizanta mai ales pentru copii.

"Va fi tragic sa afle ca nu mai pot merge in familii, ca, de fapt, familia lor nu mai este familia lor dintr-odata. Indiferent cum sunt parintii - au conditii, n-au conditii - ei sunt parintii lor si se bucura de fiecare data cand sunt luati acasa", a declarat psihologul Fanuta Partal.

Explicatia purtatorului de cuvant al Protectiei Copilului Buzau e halucinanta. "Plasamentul in regim de urgenta a fost dispus pentru ducerea la indeplinire a masurii Curtii de Conturi si a motivului rezultat din faptul ca acesti copii desfasurau activitatile scolare in alt judet decat cel de domiciliu", a declarat Roxana Covacs pentru TVR.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului (ANPC) spune ca exista probleme similare si in alte locuri din tara, insa masura luata la Buzau este abuziva si singulara.

"Parintii nu trebuie sa se ingrijoreze. Nu este vorba de nimic in mod special legat de ei sau de copiii lor, e o interpretare excesiva a legii de catre cei de la Directia din Buzau, carora o sa le cerem sa-si retraga aceasta solicitare adresata instantelor de a se dispune plasamente in regim de urgenta", a declarat presedintele ANPC, Gabriela Coman, pentru postul citat.

Ce nu a spus presedintele ANPC este cine va fi sanctionat pentru abuzul comis la Buzau.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#copii nevoi speciale Buzau, #copii preluati Protectia Copilului decontari , #administratia