Alocatia s-ar putea dubla pentru toti copiii: Mai ramane un singur pas

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 11:20
5182 citiri
Alocatia s-ar putea dubla pentru toti copiii: Mai ramane un singur pas

Camera Deputatilor a aprobat, miercuri, amendamentul PNL privind dublarea alocatiilor pentru toti copiii, de la 42 la 84 de lei.

Votul final se va da dupa o serie de dezbateri pe intregul proiect de lege, la ora 15.00, in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional, anunta televiziunile de stiri.

Motiunea privind marirea alocatiilor pentru toti copiii depusa de PNL, intitulata "Avem 3,7 milioane de motive pentru a cere demisia ministrului Muncii: Copiii Romaniei si alocatia lor de 42 de lei", a fost aprobata in Camera Deputatilor cu 98 de voturi pentru si 77 de voturi impotriva.

Dupa votul pe amendamentul liberalilor, social-democratii au cerut o pauza de consultari pana la votul final de la ora 15.00.

In timp ce deputatii PSD au adus argumente contra dublarii alocatiilor pentru toti copiii, liberalii au spus ca banii exista si ca nu trebuie sa fie favorizate doar anumite categorii.

Un alt argument al deputatilor PNL a fost ca acest venit nu a mai fost majorat de foarte multa vreme.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Muncii Codrin Scutaru (PC) a spus, in plen, ca Guvernul a majorat deja alocatiile pentru copiii defavorizati si ca acest venit va fi marit la nivel general cand resursele bugetare o vor permite.

Cine a votat amendamentul

Purtatorul de cuvant al PNL Cristina Pocora a dezvaluit cum de s-a reusit formarea unei majoritati in ceea ce priveste acest amendament, din moment ce membrii PSD se opun dublarii alocatiei pentri toti copiii, iar ministrul Muncii Rovana Plumb le-a transmis marti social-democratilor din Comisia de Munca si Protectie Sociala ca nu este de acord cu motiunea.

Pocora a declarat ca, pe langa faptul ca PNL s-a mobilizat bine in plen, pentru amendament au votat atat membri UDMR, cat si din randul altor grupuri ale minoritatilor.

"In toate grupurile gasim un coleg care mai degraba se gandeste la cetateanul care l-a trimis in Parlament", decat la ordinele de partid, a continuat Cristina Pocora, spunand ca Victor Ponta si Rovana Plumb vor avea un cuvant greu de spus la votul final de la ora 15.00.

"Victorie PNL in plen! PNL a propus un amendament care stabileste cresterea alocatiei la 84 de lei pentru TOTI copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani si marirea alocatiilor la 200 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani in cazul celor cu dizabilitati. 3,6 milioane de copii intra sub incidenta acestui amendament. PSD nu mai poate controla majoritatea in Camera Deputatilor!", a scris pe Facebook Raluca Turcan.

"Ordinul de partid a batut si ultima urma de umanitate, ieri (marti - n.red), in Comisia pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor...Deputatii puterii au respins, in bloc, majorarea alocatiei de stat pentru copii la 84 de lei. Regret ca printre ei au fost si colege deputat. Pentru cei din PSD, familiile din Romania se mai pot descurca si de acum inainte cu cei 42 lei pe care statul ii aloca fiecarui copil", a scris miercuri dimineata pe Facebook Alina Gorghiu, alaturi de o lista cu voturile pro si contra amendamentului.

De asemenea, motiunea simpla a PNL a fost respinsa si in Senat, la inceputul acestei saptamani, cu 82 de voturi impotriva, 56 pentru si opt abtineri.

Motiunea simpla a PNL privind alocatiile pentru copii, respinsa de Senat

In textul amendamentului se precizeaza ca aproximativ 400.000 de copii din cei 3,7 milioande nu sunt inscrisi in nicio forma de invatamant, iar rata abandonului scolar s-a triplat in ultimii 15 ani.

Mai trist este ca in jur de 250.000 de copii din Romania traiesc in saracie lucie, potrivit datelor Unicef si Bancii Mondiale.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#alocatii copii dublate, #alocatii copii marite , #ajutoare