Cum a reusit un primar sa-i ajute pe aproape toti asistatii social sa se angajeze

Sambata, 13 Aprilie 2019, ora 15:28
9897 citiri
Cum a reusit un primar sa-i ajute pe aproape toti asistatii social sa se angajeze
Foto: Facebook / AJOFM Ilfov

Un primar din judetul Botosani a reusit sa reduca numarul asistatilor social din comuna de la 382 la 8. Edilul a adus, pe fonduri elvetiene, un psiholog, cu ajutorul caruia a aflat ca asistatii social sunt deprimati si nu cunosc beneficiile angajarii, apoi le-a gasit locuri de munca.

Primarul comunei Dangeni, Catalin Rotundu, a reusit, cu sprijinul unui psiholog si cu accesarea unor proiecte cu finantare nerambursabila din fonduri elvetiene, sa convinga sute de oameni, asistati social, ca e mai bine pentru toata lumea sa munceasca.

"Cand am venit la Primarie aveam 382 de asistati sociali. Am facut o evaluare a fiecarei gospodarii prin aplicarea unor chestionare si am cautat solutii. Am scris un proiect pe fonduri elvetiene pentru a putea aduce un psiholog in comuna, pe langa compartimentul de asistenta sociala al Primariei, si am reusit.

Am colaborat cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si cu mediul privat pentru a vedea de ce calificari e nevoie pentru muncitori si am solicitat AJOFM sa organizeze cursul de calificare la noi in comuna, pe nevoile din mediul privat. Luna trecuta am avut opt asistati sociali, luna aceasta sunt 11, dar mai mult de 60 de zile nu ii tinem ca asistati social pe cei care au adeverinta ca sunt apti de munca. Ii ajutam sa se integreze in piata muncii", a declarat primarul comunei Dangeni, Catalin Rotundu.

Rotundu a spus ca in comuna a existat o mare problema cu asistatii sociali, insa cu sprijinul psihologului a reusit sa ii determine pe oameni sa se angajeze.

"A existat o foarte mare problema cu asistatii sociali. Cu sprijinul psihologului am descoperit ca aceste persoane sunt foarte deprimate, sunt descurajate si nu stiau care sunt beneficiile angajarii. Am incercat sa ii ajutam cu cursuri de recalificare si am reusit sa rezolvam aceasta problema.

Am avut la un moment dat o problema de conexiune reala intre angajator si viitorii angajati, insa prin aplicarea unor chestionare am reusit sa stabilim ce cursuri sunt necesare pentru mediul privat si am cerut AJOFM cursuri pentru recalificarea cetatenilor din comuna pe cerintele pietei. Am organizat pana acum mai multe burse ale locurilor de munca, au fost oferite de catre angajatori peste 600 de locuri de munca, angajatori atat din zona, cat si din strainatate si am reusit sa integram peste 200 de persoane in campul muncii.

Exista intr-adevar si o problema: sunt foarte multi oameni care au beneficiat de cursuri de calificare si au plecat in strainatate, dar este totusi un lucru benefic: familiile lor au ramas aici si au banii necesari pentru a se descurca fara a mai solicita sprijin de la stat", a declarat Catalin Rotundu.

Educatia, o mare problema a comunitatii

Potrivit primarului din Dranceni, o foarte mare problema in comuna o reprezinta si nivelul scazut de educatie si de cultura al comunitatii, insa exista proiecte pe termen lung pentru a rezolva si aceasta situatie.

"Peste 80% dintre elevii care termina 8 clase raman doar cu acele 8 clase. Nu isi mai continua studiile si nu obtin niciun fel de calificare. Pentru acestia Primaria incearca sa gaseasca acum alte solutii si intentioneaza sa organizeze diferite cursuri pentru a le asigura o calificare si o alta sansa de a fi angajati in campul muncii.

Aplicam chestionare anual si aflam atat de la populatie in ce domeniu si-ar dori sa activeze si ce vor face de acum incolo, cat si de la angajatori in ce varianta isi vor dezvolta afacerile. Momentan se desfasoara in comuna cinci cursuri de recalificare: de frizer, lucrator comercial, bucatar, ospatar si agent de paza, dar facem strategii pe termen lung si incercam sa organizam cursuri de calificare pentru nevoile mediului de afaceri pe termen lung", a spus primarul.

Cu sprijinul fondurilor elvetiene edilul a reusit sa realizeze mai multe proiecte destinate in special imbunatatirii vietii locuitorilor din comuna. Pe langa psihologul care a fost angajat la Primarie si care aplica periodic chestionare si ii consiliaza pe cetateni, in comuna se lucreaza pentru amenajarea unui centru medico-social, Primaria avand angajat si un medic care asigura serviciile medicale pentru cei neasigurati.

In spatiul in care va functiona cladirea unitatii medico-sociale se vor organiza si sali de cursuri de calificare pentru populatia activa din comuna care insa nu isi mai continua studiile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#program asistati social primarie Botosani, #fonduri elvetiene asistati primarie Dangeni , #ajutoare