Guvernul vrea sa taie din ajutoarele sociale - vezi cum

Joi, 17 Februarie 2011, ora 19:02
8276 citiri
Guvernul vrea sa taie din ajutoarele sociale - vezi cum
Foto: Arhiva

Guvernul isi propune sa diminueze numarul prestatiilor sociale si al beneficiarilor si sa conditioneze ajutoarele de rezultatele scolare ale copiilor si de incercarile parintilor de a gasi un loc de munca.

De asemenea, numarul persoanelor asistate social, dar care pot munci, va fi redus cu minimum 100.000 de beneficiari, informeaza Mediafax, care prezinta proiectul Guvernului in integralitate.

Conform documentului guvernamental, va fi stabilita si o limita maxima pe care o persoana/familie poate sa o primeasca sub forma prestatiilor sociale, in functie de situatia membrilor acesteia.

Justificarea Guvernului este ca sistemul de asistenta sociala a devenit "prea costisitor" in raport cu rezultatele asteptate (ca exemplu, cheltuielile mari cu indemnizatia de crestere a copilului nu au condus la o crestere a natalitatii), iar totalul cheltuielilor cu prestatiile sociale a crescut de la 1,4% din PIB in 2005 la 2,86% in 2010, incluzand pensiile sociale si alte beneficii, fara ca aceasta crestere sa conduca la o imbunatatire vizibila a indicatorilor care masoara calitatea vietii.

Printre masurile pregatite de Executiv se afla reducerea numarului de prestatii sociale si a cumulului de prestatii/persoana, comasarea pana in ianuarie 2013 a alocatiei familiale complementare, a alocatiei monoparentale, a venitului minim garantat si a ajutoarelor de incalzire (toate destinate familiilor cu venituri reduse) intr-un singur program, denumit orientativ "venit minim de insertie", si "co-responsabilizarea" beneficiarilor venitului minim de insertie prin conditionarea acordarii beneficiilor de participarea si rezultatele scolare ale copiilor si de cautarea activa a unui loc de munca in cazul parintilor.

Prestatiile pentru persoanele cu handicap vor fi comasate intr-un singur program, unificat cu pensiile de invaliditate.

Alte masuri pregatite de Executiv sunt asigurarea unui numar crescut de inspectii pentru eliminarea fraudelor, utilizarea mai buna a "sesizarilor" din partea publicului larg (prin linii telefonice gratuite sau internet), stabilirea unui sistem de sanctionare a solicitarilor frauduloase adresate sistemului de asistenta sociala, utilizarea unor metode alternative de plata, precum plata directa la furnizorul unui serviciu (intretinere locuinta, incalzire, servicii cresa), utilizarea de vouchere sau a cardului social pentru acoperirea costurilor unor bunuri indispensabile vietii zilnice, interconectarea sistemelor de baze de date referitoare la beneficiarii de drepturi sociale cu alte surse de date relevante (bazele de date ale Casei de Pensii, Agentiei de Ocupare si Formare Profesionala, Registrului Civil, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala).

Dupa aplicarea acestor masuri, ponderea prestatiilor sociale in PIB ar urma sa scada, pana in 2013, de la 1,77% la 1,41%, iar cea a pensiilor sociale si altor beneficii de la 1,08% la 0,67%.

"In Romania, acoperirea sistemului de protectie sociala este ridicata-peste 84% dintre cetateni sunt acoperiti de cel putin un beneficiu monetar, in mod direct sau indirect (...) Actualul context al crizei economice mondiale impune directionarea prioritara a resurselor financiare spre sustinerea relansarii economice, in mod special catre sectorul investitiilor publice. In aceste conditii, reformarea sistemului de asistenta sociala si focalizarea efortului bugetar pentru sprijinirea categoriilor cele mai vulnerabile devine prioritara", considera Guvernul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#asistati social, #masuri prestatii sociale, #Guvern asistenta sociala , #ajutoare