In timp ce Occidentul pregateste un venit minim garantat, Romania vrea sa elimine aceste ajutoare. Cat ne costa acum si cati oameni primesc VMG

Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 10:37
9317 citiri
In timp ce Occidentul pregateste un venit minim garantat, Romania vrea sa elimine aceste ajutoare. Cat ne costa acum si cati oameni primesc VMG
Foto: Arhiva Ziare.com

Coalitia de guvernare a inceput sa transmita semnale de limitare a ajutoarelor sociale. Maniera de abordare a acestora, inclusiv din partea PSD, are serioase accente de dreapta.

Miercuri seara, ministrul de resort - Lia Olguta Vasilescu (PSD) - a declarat ca Executivul nu va mai "arunca cu nemiluita bani pe ajutoare sociale", iar joi, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a propus renuntarea la Venitul Minim Garantat (VMG).

"Va spun, n-o sa mai aruncam cu nemiluita bani pe ajutoare sociale. Cei care primesc ajutoare sociale si sunt apti de munca trebuie sa fie ajutati sa se angajeze si sa mearga la munca", a explicat Olguta Vasilescu.

Declaratia ministrului Muncii e nu doar neobisnuita, pentru PSD, ci e si o noutate de ultima ora, intrucat acest aspect este abordat in sens contrar in programul de guvernare.

Tariceanu a reluat subiectul, intr-o forma si mai accentuata:

"Trebuie sa renuntam complet la venitul minim garantat care este o invitatie la nemunca, mai ales in contextul in care in Romania in momentul de fata este criza de forta de munca, sunt societati comerciale, intreprinzatori, care merg sa aduca forta de munca din tarile vecine.

Nu putem (...) sa ii lasam pe unii sa stea acasa pe venitul minim garantat, in loc sa se duca la munca. Eu cred ca si, din punct de vedere, daca vreti, al demnitatii individuale a fiecaruia, e preferabil sa castigi un ban muncit decat sa stam cu mana intinsa sa primesti un ajutor de la stat".

Presedintele Senatului sustine ca nu a discutat aceasta propunere cu PSD.

Ce este si cine primeste venitul minim garantat

VMG este unul dintre cele mai importante ajutoare acordate social - prin intermediul acestuia statul asigura fiecarui cetatean un venit minim pentru supravietuire.

Se acorda nu numai persoanelor cu varsta de munca, dar fara job, ci si celor cu pensii prea mici, si copiilor (este acordat pe familie).

Reamintim ca Romania ramane tara europeana cu cea mai mare rata de saracie din UE.

Pe de alta parte, diferenta dintre venitul minim garantat si salariul minim net este prea mica, astfel incat in zonele sarace beneficiarii prefera un mix de VMG si munca la negru unui loc de munca oficial si fiscalizabil.

Potrivit Legii nr. 416/2001, familiile si persoanele singure au dreptul sa primeasca un venit minim garantat ca forma de asistenta sociala. Nivelul lunar al acestui venit se raporteaza la Indicatorul Social de Referinta (ISR - al carui cuantum este de 500 de lei), si are urmatoarele valori:

  • 0,283 ISR (141,5 lei) pentru persoana singura;
  • 0,510 ISR (255 de lei) pentru familiile formate din doua persoane;
  • 0,714 ISR (357 de lei) pentru familiile formate din trei persoane;
  • 0,884 ISR (442 de lei) pentru familiile formate din patru persoane;
  • 1,054 ISR (527 de lei) pentru familiile formate din cinci persoane;
  • cate 0,073 ISR (36,5 lei) pentru fiecare alta persoana din familiile cu mai mult de cinci membri:

In anul 2016, suma decontata pentru beneficiarii de VMG a fost de aproximativ 800 de milioane de lei, la care s-au mai adaugat pana in 50 de milioane de lei pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate si plata asigurarii obligatorii a locuintelor, cheltuieli conexe in cazul beneficiarilor de venit minim garantat.

Potrivit statisticilor Misterului Muncii, aproximativ 280.000 de persoane au beneficiat, in martie, de plata venitului minim garantat, statul platind aproximativ 70 milioane de lei.

Judetele cu cei mai multi beneficiari sunt Dolj, Bacau, Galati, Vaslui si Teleorman.

In Occident, se are in vedere introducerea unui venit universal de baza

Declaratiile oficialilor romani vin intr-un context in care la nivel global se poarta discutii in jurul introducerii venitului universal de baza, adica a unei sume care sa fie virata fiecarui cetatean, fara nicio testare a mijloacelor de trai, fara nicio conditionare si fara ca, in schimb, sa impuna vreo munca.

Sumele necesare ar putea fi obtinute partial din eliminarea costisitoarelor sisteme sociale sau din cresterea TVA sau a altor taxe.

Un sondaj realizat recent arata ca 64% din cetatenii europeni sunt in favoarea unui astfel de venit de baza.

Elvetia a respins recent prin referendum introducerea venitului universal de baza, dar Canada si Olanda implementeaza primele testari, iar Finlanda a anuntat un experiment asemanator, inceput in 2017 si care se va intinde pe 2 ani.

Citeste mai multe despre noua filosofie in politica ajutoarelor sociale de la noi in contextul schimbarilor in acest domeniu la nivel mondial pe Curs de Guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#eliminare venit minim garantat, #Tariceanu venit minim garantat , #ajutoare