Ministerul Sanatatii a decis: Copiii cu sindromul Down nu raman fara dreptul la insotitor

Marti, 28 Februarie 2017, ora 15:51
3773 citiri
Ministerul Sanatatii a decis: Copiii cu sindromul Down nu raman fara dreptul la insotitor
Foto: Facebook/Florian Bodog

Ministerul Sanatatii a modificat ordinul emis in noiembrie 2016 si care urma sa intre in vigoare la 1 martie, prin care se restrictiona accesul unor copii cu boli genetice grave la asistenta permanenta acordata de un asistent personal sau insotitor.

Criteriile prevazute in ordin au fost reanalizate de reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai Ministerului Muncii, precum si membrii comisiilor din specialitatile genetica, pediatrie, pneumologie, neurologie pediatrica si psihiatrie pediatrica ale MS.

"Ministrul Sanatatii, prof.dr. Florian Bodog (foto), si ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu, au semnat, marti, ordinul de modificare si completare a Anexei nr. 1 a Ordinului 1306/1883/2016, pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora.

Modificarea si completarea actului normativ mentionat a fost realizata ca urmare a multiplelor sesizari adresate atat Ministerului Sanatatii, cat si Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, de catre asociatii de parinti ai copiilor diagnosticati cu afectiuni genetice grave, precum sindrom Down, fibroza chistica, epidermoliza buloasa", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Asadar, au fost modificate si completate criteriile pentru incadrarea in grad de handicap grav a urmatoarelor afectiuni din categoria bolilor genetice: sindrom Down, fibroza chistica si epidermoliza buloasa, astfel incat sa fie mentinute drepturile pe care acesti copii le-au obtiunut anterior, se mai arata in comunicat.

Copiii cu sindromul Dravet, epilepsii rezistente la tratament sau sindroamele epileptice cu crize epileptice zilnice sau mai mult de 3 crize/saptamana nu-si pierd drepturile, se mai mentioneaza in comunicat.

Documentul semnat marti va fi publicat in Monitorul Oficial si va produce efecte imediate, arata MS.

Modificarile au fost facute dupa ce mai multe organizatii neguvernamentale au atras atentia ca prin Ordinul 1306/1883/2016, erau stabilite criteriile medicale si medico-psihologice pentru aprecierea deficientelor sau afectarilor functionale produse de sindromul Down, lasandu-i fara asistenti personali sau insotitori pe copiii cu sindrom Down care au un coeficient de inteligenta mai mare de 35 sau mai mare de 49, in cazul in care este asociat cu o alta deficienta senzoriala, somatica, psihica.

Pentru un asistent personal, statul plateste in medie 1.000 de lei pe luna.

Varianta initiata a ordinului a scos in strada, in ultimele zile, mai multi parinti si reprezentanti ai unor ONG-uri.

A.S.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#copii sindrom Down drept insotitor, #handicap drept insotitor, #ordin insotitor copii dizabilitati , #ajutoare