Ziare.com

Ministrul Economiei: Principala cerinta a FMI este renuntarea la acordarea ajutoarelor de stat (Video)

Joi, 05 Februarie 2015, ora 17:57

   

Ministrul Economiei: Principala cerinta a FMI este renuntarea la acordarea ajutoarelor de stat (Video)
Delegatia FMI in Romania are ca "principala cerinta" in discutiile cu Guvernul renuntarea la acordarea de ajutoare de stat, a declarat, joi, Ministrul Economiei si Turismului, Mihai Tudose, precizand ca o alta mare problema o reprezinta stergerea arieratelor marilor companii de stat.

Ministrul Economiei si Turismului, Mihai Tudose, aflat, joi, la Buzau, la o intalnire cu oamenii de afaceri din judet, a fost intrebat de jurnalisti despre solicitarile FMI la negocierile cu Guvernul, el spunand ca nu poate face publice detalii atat timp cat discutiile nu sunt incheiate.

"Suntem inca intr-o negociere cu FMI si nu putem sa discutam in timpul meciului. Totusi, ca sa stiti asa, una dintre cerintele principale a fost renuntarea la ajutoarele de stat, sa se termine cu lipsa de apetenta in a constata niste datorii la firmele de stat sau.

Atunci cand o firma de stat nu plateste datorii la o alta firma de stat care la randul ei nu plateste la alta firma de stat si atunci, tot circuitul asta este tot un ajutor de stat pentru ca este un actor care se simte bine in situatia asta si care poate concureaza la un moment dat cu un privat fara a fi foarte fair play. Mai sunt, de asemenea, probleme cu stergerea arieratelor si cu guvernanta, cu partea asta de conducere a marilor companii, in cazul celor mai mari actori economici", a spus ministrul Economiei.

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a declarat, miercuri, ca Guvernul va avea vineri cea mai importanta intalnire cu FMI, la care vor participa toti ministrii, pentru "a incerca sa ajunga la un consens" cu expertii Fondului, atunci urmand sa se stie "daca va mai fi sau nu in continuare un acord".

Tot miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ca banca centrala este pregatita pentru eventualitatea in care Romania va intrerupe inainte de termen acordul cu FMI, aratand insa ca negocierile merg bine si nu va face alte comentarii inainte de conferinta FMI, programata pentru luni.

Delegatia FMI a inceput marti vizita in Romania, programata in perioada 27 ianuarie-10 februarie, pentru consultari si a treia evaluare a acordului stand-by cu Romania, care ar urma sa se incheie in luna septembrie a acestui an.

Romania are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expira in luna septembrie si pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri pana in prezent. Scopul intelegerii este de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Acordul, care este insotit de un imprumut in valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeana, a fost semnat in septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care Romania l-a negociat cu partenerii internationali din 2009.

Ultima misiune FMI la Bucuresti de evaluare a acordului a fost in luna iunie a anului trecut, cand Guvernul si Fondul nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, iar FMI a plecat fara o scrisoare de intentie.

In urma cu doua saptamani, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar incheierea unui acord flexibil, de tipul celui pe care il are Polonia, nu strica si nu costa, el adaugand ca negocierile in acest sens vor avea loc dupa incheierea "cu bine" a acordului existent.


Citeste mai multe despre FMI ajutoare sociale Romania acord FMI
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4478 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

saracia duce la mizerie sociala

saracia si criza unei natiuni, traiu pe datorie cu imprumuturi, fara putere economica de dat banii inapoi , probabil locurile de munca se vor inventa cind nu mai e neoie si salariul standard al ue e speranta tuturor saracilor sa scape de datorii facute cu imprumuturi la banci cu dare de mana.

 

asta va spune FMI ..sa nu mai lasati politicienii sa fure.

Curand o sa fie anunt ca Romania are foarte multe datorii !
Aurul , gazele , terenurile agricole , deschiderea la Marea Neagra si vreo 17 milioane de slugi sunt pregatite sa astupe gaurile financiare lasate de mult iubita si stimata clasa politica , in numele patriotismului si al dragostei enorme fata de patrie si popor!

 

eu stiu un lucru sigur

politicienii TOTI au datorii de platit la cei care i au pus in functie si FMI lupta cat poate sa reduca aceste plati ...cat mai putin face statu cu atat mai bine...dar recunosc ca e greu de inteles ce spun eu pentru romanu nesofisticat care asteapta sa i faca statu detoate...numa bine...Curand o sa fie anunt ca Romania are foarte multe datorii !
Aurul , gazele , terenurile agricole , deschiderea la Marea Neagra si vreo 17 milioane de slugi sunt pregatite sa astupe gaurile financiare lasate de mult iubita si stimata clasa politica , in numele patriotismului si al dragostei enorme fata de patrie si popor!

 

@albacazapada

romania a fost totdeauna saraca...singura "prosperitate" din istoria tarii au realizat o comunistii...acum romania traieste o perioada de libertate unde se vede clar prin hotia care se intampla ca romanu nu e inca la nivelu unde merita aceasta libertate...cat despre salariu romanului este atat cat romanu merita in functie de productivitatea lui.

 

@GOLDMAN

nu pot sa-ti contrazic parerea ta personala dar trebuie sa vezi ca productivitatea si randamentul scazut sunt un factor principal in ecuatia economiei de piata ,atipic romaniei este economia de talciok cu ce au altii de dat degeaba, s-au second hand si culmea vand tot ei pe bani imprumutati de saracie , asta e marea integrare in saracia si lipsurile cronice din scoli spitale etc cine mai munceste, are mare noroc

 

total de acord

saracia sau prosperitatea in economia libera are de a face cu educatia sanatatea si comportamentu omului...iar productivitatea deriva de aici.

 

statu este ineficient si corupt

de unde ideea ca tot ce da sau face statu e la fel...atunci de ce sa faca statu scoala sa educe omu sau spital sa l faca sanatos?..statu ar trebui sa aiba un sigur rol in romania...sa protejeze populatia impotriva hotilor si criminalilor...politie si tribunal si scoala generala de 12 clase..si cam atat.

 

Statul este ineficient și corupt,doar prin initiativa privată

Fără firmele private care să emită facturi umflate către stat și să dea cotă,sau Șpagă angajaților de la stat.
Nu ar putea fi scos un Euro **ilicit** din Bugetul sau din finanțele statului.
Așa că Hoțiile din Averea statului,se duc absolut toate in mediul privat..
Urmărește să vezi:..marile averi ale patronilor sunt realizate din **afaceri** cu staul...Așa că intreaga societate este coruptă,deopotrivă.. Stat și Mediul privat..!
Pierdanții suntem noi ca de obicei,cetățenii care nu reprezentăm nici statul nici mediul privat..noi contribuabilii care suportăm toate Hoțiile ambelor părți.

FMI

este a cinezilor iar noi acum avem moluri si ruine.
Daca mai era pedeapsa cu moartea nu se ajungea aici,jefuitorul sa-si faca legi iar pagubitorul sa faca inchisoare ca este mai bine acolo(mancare ,tratamentsi cazare).
Pacat de aceasta tara care a starnit atata invidie in lume.

 

Cu alte cuvinte..dacă vrei să trăiești mai mult,nu te imprumuta..!

Ci intinde-te cat ție plapuma.
De mult trebuia renunțat la FMI.
Acești Cămătari,trebuiesc folosiți doar la situație de Disperare,nu la asigurarea și obținerea stării de **Huzur**.

 

FMI si disparitia statului

FMI si celelalte organisme internationale de credit vreau o Romanie slabă si indatorata 100% pentru un control complet al economiei si ziua aceasta nu este prea departe.
Nu cred că Romania poate evita să cadă in această capcană pe care o vede toată lumea dar pe care guvernantii o ignoră sau dimpotrivă doresc să o aducă acolo cat mai repede.Romania nu poate fi salvată decat de o guvernare de uniune natională care să refacă economia prin măsuri drastice si chiar de austeritate asemănătoare celor aplicate de comunisti.Pe tremen scurt o parte a populatiei va avea de suferit dar pe tremen lung nivelul de trai va creste.Trebuie luate măsuri de nationalizare a unor intreprinderi,terenuri(si terenuri agricole mai ales cele arabile),clădiri, păduri,etc.

 

FMI si disparitia statului 2

Trebuie intărit si dezvoltat sistemul economic de stat,trebuie create noi intreprinderi de stat in toate ramurile economice si mai ales in industrie dar si mari ferme agricole.Asemenea măsuri se pot lua si de către un guvern democratic ales prin vot nu este absolut necesară o dictatură a unui partid sau persoane.Toate măsurile vor fi legiferate si se vor aplica după consultarea populatiei prin referendum.Dacă este nevoie vom părăsi UE si NATO.Dacă nu găsim finantare pentru refacerea industriei si agriculturii la org. fin. din occident la dobanzi modice vom apela la China,Japonia sau alte tări asiatice.Dacă iesim din NATO si Rusia ne poate finanta dacă va reusi să depăsească cu succes criza perolului si cea politică.Poate si statele arabe bogate ne pot imprumuta bani.Romania nu se poate dezvolta fără bani căci chiar dacă se vor recupera o parte din banii datorati statului de firmele private si banii negri furati acestia nu pot acoperi nici măcar cheltuielile curente ale statului.Trebuie oameni cinstiti si austeritate in conducerea Romaniei, trebuie un plan de dezvoltare pe tremen scurt, mediu si lung care să fie aplicat in cel mai scurt timp.Dezvoltatrea Romaniei să se facă tinand cont de resurse iar baniă vor fi atent cheltuiti se vor dezvolta cele ramuri ec. care vor aduce profit mai repede si cu cele mai mici investitii.
Romania va cheltui la inceput mai multi bani de imprumut dar cu timpul va reusi investitii si cu bani proprii ponderea banilor imprumutati va scădea.Pentru a deveni o tară cu un nivel mediu de dezvoltare Romania va avea nevoie de circa 50 de ani din care in primii 25 de ani va fi o periodă de dezvoltare mai austeră dar in care va fi o crestere economică sustinută dar in care nivelul de trai si salariile nu vor creste proportional cu dezv. ec.Următorii 25 de ani se vor plăti datoriile acumulate cresterea economică va fi mai scăzută dar nivelul de trai si salariile vor creste mai mult.Cea mai mare parte a intrepr. mari va fi in sectorul de stat iar ponderea celor străine va scădea.In sectorul imm-urilor va predomina capitalul privat dar romanesc in majoritate.
Din nefericire acest scenariu sf nu va avea loc si ne vom căuta fericirea intr-un salariu mediu pe ec.UE aplicat si in Romania.

 

Refacerea economică a Romaniei

Mai intai trebuie scăpată de clasa politică si de asa numitii "oameni de afaceri",interlopi si firme străine multe transnationale care jefuiesc Romania desi au creat locuri de muncă nu aduc mari venituri statului.
O refacere a economiei de stat si private doar prin fortr proprii fără bani de imprumut nu mai este posibilă deja datoria externă a statului si a firmelor private este foarte mare si in crestere.Statul a sustinut firmele private străine(este si cazul bancilor)plătind datoriile acestora prin imprumuturi externe(cazul celor 7 miliarde de la FMI).
Numai prin măsuri extreme si de austeritate statul se poate salva pe el si poate salva Romania dar astfel de măsuri clasa polică actuală nu are curaj este aservită total străinilor.Numai un stat puternic poate sustine economia de stat si firmele private, statul actual nu sustine decit clientela politică internă si marile firme străine.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor