Ziare.com

Petre Iancu: PSD are tot interesul ca un segment important sa fie dependent de stat - Tv Ziare.com si Deutsche Welle

de Ana Ilie
Marti, 14 Mai 2013, ora 14:44

   

Petre Iancu: PSD are tot interesul ca un segment important sa fie dependent de stat - Tv Ziare.com si Deutsche Welle
Guvernul lui Victor Ponta incepe sa-si plateasca promisiunile electorale si ajuta o categorie sociala tinuta foarte mult timp in dependenta fata de stat, prin marirea venitului minim garantat, crede Petre Iancu, jurnalist Deutsche Welle.

Intr-o emisiune realizata de TV Ziare.com in parteneriat cu Deutsche Welle, Petre Iancu a afirmat ca un stat asistential este periculos atat pentru economie cat si pentru natura sociala a tarii, intrucat asistatii au tendinta sa se ataseze de anumite partide ce au programe special adresate lor, mentinandu-i intr-o dependenta fata de stat.

Vezi aici inregistrarea emisiunii cu Petre Iancu

"E un spatiu de manevra de care Guvernul Ponta poate profita pentru a-si achita unele promisiuni electorale si a ajuta o categorie tinuta foarte mult timp in dependenta fata de stat. Este o adevarata problema a segmentelor sociale asistate: un stat asistential in care mai mult se suge de la stat decat se produce in mod eficient, care este extrem de pernicios pentru ansamblul economiei si societatii care se obisnuieste sa sustina anumite partide, precum cele de stanga, care au programe foarte etatiste si fac mult prea putin pentru economia de piata", a afirmat jurnalistul.

Acesta considera ca "foarte multi oameni au abuzat in trecut de formele de extragere de bani de la stat prin diverse mijloace (...) si orice marire de venit trebuie sa se lege de o marire corespunzatoare a productivitatii, intrucat datoriile se adauga datoriilor existente, se maresc dobanzile, dobanzile devin prohibitive si pana la urma statul se prabuseste; asistam acum in mare parte la o criza a datoriilor, o prabusire a visteriilor pentru ca s-au indatorat cu prea mult".

"In Romania, mai ales PSD are tot interesul ca un segment important al populatiei sa fie dependent de stat pentru ca este si bazinul electoral al acestui partid. Eu nu cred ca putem lasa oamenii sa moara de foame, esential este sa aiba cu totii ce manca, dar este absolut obligatoriu ca guvernantii sa scoata tara din acest cerc vicios, prin doua metode: prin investirea banilor existenti - nu in alocatii excesive, venituri pentru oameni care nu muncesc - ci in locuri de munca si educatie si sanatate, care creeaza locuri de munca si perspective pe termen lung unei societati", continua Petre Iancu.

Jurnalistul Deutsche Welle ofera drept model sistemul german, unde exista o alocatie generala pentru toata lumea. "Modelul german este foarte bun, in Germania este o alocatie generala pentru toata lumea, un fel de venit minim garantat, de 400 de euro, e drept, mai mare decat in Romania, dar ca principiu si structura cred ca modelul german ar putea foarte bine sa functioneze si in Romania... Inainte se pleca in somaj si se traia din alocatia de somaj ani la rand. Lucrurile s-au schimbat dupa reforma lui Schroder si este un sistem care a clarificat lucrurilor si a dat posibilitatea investitorilor de a sti pe ce picior danseaza. S-a redus costul fortei de munca si a devenit convenabil ca oamenii sa munceasca".

Jurnalistul a mai atras atentia ca oamenii asistati nu au interesul de a munci daca stiu ca beneficiaza de bani de la stat si "cu cat cresc mai mult asistatii, reintroducerea lor in campul muncii este mai dificila, scade spatiul de manevra pentru noi investitii, cresc datoriile... oamenii asistati nu mai au interesul sa mearga sa munceassa".

"Nu am nicio problema cu cei care nu vor sa munceasca, e dreptul lor... Dar acestia ar trebui sa nu mai vrea ei insisi sa fie asistati si sa vrea sa munceasca", subliniaza Petre Iancu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1811 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Degeaba te cheama Iancu....

....habar nu ai pe ce lume traiesti! Un oportunist si atit!

 

Mai Apulica 13

tu esti un asistat marlane,dispai la munca marlane ca Romania nu mai poate imprumuta parale sa va tina pe voi puturosi ce sunteti.La muncaaaa

Dependenta fata de stat

Sub guvernarea liberala aveam 2 servicii dar cu PD-L am ajuns sa am un singur serviciu platit cu salariul minim pe economie.In Romnaia nu se poate trai decent cu salariul minim pe economie.Nu sunt fan PSD care a inchis si vandut majoritatea intreprinderilor de stat scotand someri pe banda rulanta.Statul devine tot mai slab si mai corupt si nu poate sustine in bune conditii decat pe "alesii poporului"(care in marea lor majoritate sunt numiti si nicidecum alesi de popor).Pentru cei multi si saraci nu mai ramane mare lucru macar daca ar fi legi corecte si bine aplicate.
Nu ar trebui sa existe nici un salariu in institutiile statului sau companiile de stat care sa fie mai mare dect salariul Presedintelui Romaniei(deasemenea nici o pensie nu ar trebui sa depaseasca acest salariu).Este necesar si un impozit progresiv pe venituri nu cota unica de 16%.UE are interes ca statul Roman sa fie tot mai slab si sa ajunga in pragul falimentului pentru a avea un control total.In Romania numai statul ar putea crea locuri de munca prin infiintarea de intreprinderi mari de stat;daca se asteapta venirea investitorilor straini situatia actuala nu se va schimba in mod substantial;capitalistii romani care s-au dezvoltat in special prin afaceri profitabile(pentru ei)cu statul nu pot asigura necesarul de locuri de munca(ar trebui ca somajul real pe tara sa fie

 

Mai Adriane...tu pe ce lume traiesti???

Nu uita ca cea mai mare parte din asistati isi asteapta ajutorul social [pe postas] la crasma din sat.Nu uita ca asistatii sociali beiau la crasma si le curata zapada.

In principiu

majorarea ajutoarelor sociale au un efect negativ asupra pietei muncii si asupra evolutiei economiei. In Romania insa alocatiile sociale sint foarte extrem de mici (numai pensionarii si neajutoratii se chinuie sa supravietuiasca din ajutor social). Sistemul social German este de invidiat, romanii care nu-si gasesc un job emigreaza in strainatate (nu au alta alternativa).

Este adevarat ca introducerea salariilor minime incalca principii de baza (la care subscriu si eu) insa in Romania exista un aspect care merita analizat cu atentie. Foarte multi angajati (in special in companii mici si mijlocii) sint platiti oficial cu salariul minim pe economie, pe linga care mai primesc o suma la negru (in mina). Actualmente, in Romania salariul minim a fost majorat la suma 750 lei parca (undeva sub 200 Euro?). Pe o parte, aceasta minima majorare contribuie la sporirea contributiilor sociale (la casa de sanatate si la casa de pensii) care oricum se afla in colaps! In acest context, cred ca se poate discuta deschis despre un efect pozitiv (pe termen imediat si de perspectiva) al acestei majorari. Pe cealalta parte, nu vad care ar putea fi efectele negative (a majorarii salariului minim la suma de 200 Euro?) asupra competitivitatii economiei romanesti.

 

.. chiar nu-l corecteaza nimeni ??? ..

"... Guvernul lui Victor Ponta incepe sa-si plateasca promisiunile electorale si ajuta o categorie sociala tinuta foarte mult timp in dependenta fata de stat, prin marirea salariului minim garantat, crede Petre Iancu, jurnalist Deutsche Welle. ..." ... e vorba despre VENITUL MINIM GARANTAT, ala de 370 de lei in medie pe cap de membru de familie !?!?!? ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor