Romania si statul social: Ce cred romanii despre ajutoarele sociale - Studiu IRES

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 18:23
3507 citiri
Romania si statul social: Ce cred romanii despre ajutoarele sociale - Studiu IRES

Romanii sprijina masurile guvernamentale pentru asistarea sociala a populatiei si considera ca, in contextul situatiei economice actuale, Guvernul ar trebui sa reduca prestatiile sociale adresate persoanelor cu venituri mari.

Acestea sunt cateva dintre concluziile studiului "Romania si statul social", realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES pe modelul "European Welfare states after the crisis".

Studiul are ca scop analiza unor atitudini ale cetatenilor privind statul social, precum si privind modificarile care ar trebui aduse politicilor sociale, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Studiul a mai fost realizat in trei tari, care reprezinta cate un model de politici sociale, traditii in guvernanta si traiectorii de reforma: Marea Britanie (anglo-saxon), Franta (continental) si Danemarca (nordic), iar o premisa de la care s-a plecat este aceea ca, in urma crizei financiare si austeritatii fiscale, cetatenii europeni au devenit mai constienti de necesitatea prioritizarii resurselor, de reduceri bugetare si de o potentiala renegociere a contractului social, se arata in comunicatul citat.

Rezultatele studiului pentru Romania arata ca principala reactie pe care ar trebui sa o aiba Guvernul in contextul situatiei economice actuale este aceea de a reduce prestatiile sociale adresate persoanelor cu venituri mai mari (48%), considera respondentii din Romania.

Totodata, romanii sunt cei mai dispusi sa sustina reduceri ale cheltuielilor publice. Principalele domenii unde cred romanii ca ar trebui sa se faca reduceri bugetare sunt: politia (46%), transportul in comun (45%), apararea nationala (40%), invatamantul superior (39%) si serviciile comunitare (37%).

In schimb, exista domenii cu care romani sunt foarte "generosi" atunci cand se pune problema alocarii de fonduri publice: 93% dintre ei ar sustine alocarea unor fonduri suplimentare pentru sistemul public de sanatate, si 92% ar sustine alocarea unor fonduri suplimentare pentru alocatia copiilor.

Alte domenii considerate prioritare de romani sunt ingrijirea prescolarilor, educatia primara si secundara, pensiile de boala si handicap, precum si pensiile de stat.

Peste 60% dintre romani cred ca actualul sistem de asistenta sociala nu ofera suficienta protectie pentru anumite situatii, de exemplu, 67% sunt de parere ca statul nu ofera suficienta protectie pentru someri.

Pe de alta parte, doar 31% dintre romani cred ca in Romania sunt protejati in cazul nasterii unui copil in timp ce majoritatea respondentilor din Marea Britanie, Franta si Danemarca evalueaza pozitiv, din acest punct de vedere, sistemul de asistenta sociala din statele in care locuiesc (Marea Britanie: 78%, Franta: 80%, Germania: 92%)

De asemenea, doar 20% dintre romani sunt de parere ca sistemul actual de asistenta sociala din Romania ofera suficienta protectie cand vine vorba despre probleme in relatie sau in familie. In celelalte tari unde a fost realizat studiul proportiile sunt semnificativ mai mari: 51% in Marea Britanie, 68% in Danemarca si 70% in Franta.

77% dintre respondentii din Romania considera ca sistemul de asistenta sociala din tara lor este neconform cand vine vorba despre situatii de boala sau handicap, spre deosebire de 54% dintre britanici, 67% dintre francezi si 53% dintre danezi.

Totodata, doar 25% dintre romani cred ca protectia sociala in caz de pensionare este suficienta in Romania, in timp ce in Marea Britanie proportia este de 42%, in Franta de 32%, iar in Danemarca de 66%.

Despre pensii de stat, locuinte sociale si somaj

In privinta politicilor cu privire la pensiile de stat, 31% dintre respondenti considera ca pensiile de stat ar trebui sa se adreseze tuturor celor care au nevoie, indiferent de contributia lor la sistem, respectiv ca acestea ar trebui sa fie furnizate in mod egal fiecarui cetatean, indiferent de nevoia sau de contributia lor la sistem.

In schimb, 37% considera ca acestea ar trebui sa se adreseze exclusiv celor care au contribuit la sistem, indiferent de cata nevoie ar avea.

Aceasta este tendinta dominanta si in Marea Britanie si in Franta, insa, in Danemarca, cei mai multi respondenti (40%) sunt de parere ca pensiile ar trebui furnizate fiecarui cetatean in mod egal, mai arata studiul IRES.

In privinta locuintelor sociale, 48% dintre participantii la studiul din Romania cred ca locuintele sociale ar trebui sa li se adreseze celor care au nevoie, indiferent de contributia lor la sistemul de impozite si contributii. Pe de alta parte (42%) dintre respondentii din Danemarca si 41% din Marea Britanie sunt de parere ca de acestea ar trebui sa beneficieze doar cei care au contribuit la sistem, indiferent de cata nevoie au.

Cat despre ajutorul de somaj, peste jumatate dintre respondentii din Romania (54%) cred ca ajutorul de somaj ar trebui sa se adreseze mai degraba celor care au contribuit la sistem, indiferent de cata nevoie au. Tendinta este similara si in marea Britanie, Danemarca si Franta.

In Romania, studiul a fost realizat in perioada 21-22 Martie 2013, pe un esantion de 1.940 indivizi de 18 ani si peste si are o eroare maxima tolerata de +/- 2,2%.

Raportul "Romania si statul social" a fost prezentat, miercuri, 15 mai 2013, in cadrul unui eveniment organizat de Fundatia Friedrich Ebert si Institutul pentru Progres Social.

C.B.

Citeste si:
Florin Roman glumește pe tema cărții menționate în CV, dar care este imposibil de găsit: ”N-am ajuns ministru la beletristică”
Florin Roman glumește pe tema cărții menționate în CV, dar care este imposibil de găsit: ”N-am ajuns ministru la beletristică”
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, liberalul Florin Roman, a făcut duminică, 5 decembrie, noi precizări în legătură cu lucrarea ”Teoria sistemelor informaţionale”,...
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 5 decembrie 2021, că măsurile anti-Covid care vor fi luate pentru perioada sărbătorilor de iarnă vor fi anunțate în perioada...