Cum pot fi ajutati copiii cu parinti abuzivi? Exista dreptul de a nu te naste?

Marti, 11 Octombrie 2016, ora 12:32
8418 citiri
Cum pot fi ajutati copiii cu parinti abuzivi? Exista dreptul de a nu te naste?
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul municipal dintr-un oras european a venit cu o idee care a starnit controverse si dezbateri aprinse. Este vorba despre orasul Rotterdam, din Olanda, unde un consilier a propus ca femeile declarate de o instanta incapabile sa creasca copii sa fie obligate, prin ordin judecatoresc, sa urmeze tratamente contraceptive.

Consiliul olandez a facut aceasta propunere in cazul a sute de femei din oras, considerate un risc din cauza dificultatilor de invatare, problemelor psihice sau dependentei de diverse substante.

Cel care a venit cu ideea neobisnuita, Hugo De Jonge, consilier municipal responsabil de bunastarea copiilor din oras, sustine ca a pus pe primul loc interesul copilului, argumentand ca acesta ar avea de suferit din cauza unei "mame incompetente".

"Sa nu fie nascut este si aceasta o forma de protectie a copilului", sustine oficialul olandez.

Propunerea a starnit dezbateri si in Romania, asa ca am luat legatura cu specialisti din zona de protectie a mamelor si copiilor pentru a afla cum este privita din punctul lor de vedere. Este sau nu o incalcare a drepturilor omului? Exista dreptul de a nu te naste si cine are puterea sa stabileasca unde se aplica el sau nu?

Si personalitatea parintelui poate fi o problema

Intr-un raspuns la solicitarea Ziare.com, reprezentanti ai organizatiei Salvati Copiii au subliniat, inainte de toate ca "propunerea Consiliului Municipal din Rotterdam nu s-a materializat inca printr-un proiect de lege" si ca "este a doua incercare de initiere a unei dezbateri publice pe aceasta tema, dupa ce, in 2012, o propunere similara a fost respinsa de catre Parlamentul Olandez, fiind aspru criticata pe motiv de incalcare a eticii medicale si a drepturilor omului".

Cat despre motivele pentru care anumite persoane pot fi considerate incapabile de a avea grija de minori, cei de la Salvati Copiii au aratat ca nu doar o boala sau o dependenta, ci si stilul de educatie al parintelui si personalitatea acestuia pot avea un impact negativ asupra dezvoltarii emotionale a copiilor.

"Este adevarat ca, in cazul unui copil a carui mama are o 'tulburare psihica, dependenta de substante sau dificultati de invatare', sansele de a fi neglijat sau de a suferi comportamente abuzive sunt crescute.

Aceleasi sanse crecute le au, din nefericire, nenumarati copii care sunt supusi acelorasi tipuri de rele tratamente in familii in care parintele nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile de risc de mai sus - sunt familii in care neglijarea si comportamentele abuzive sunt prezente ca urmare a saraciei extreme, combinata cu lipsa educatiei si/sau consumul de alcool sau cu convingeri de natura culturala care sustin abuzul", se arata in raspunsul primit de la Salvati Copiii si semnat de presedintele executiv al organizatiei Gabriela Alexandrescu, psihologul Diana Stanculeanu si juristul George Roman.

Consumul de alcool in timpul sarcinii dubleaza riscul de depresie al copilului

Acestia au atras atentia ca, din perspectiva impactului psihologic, faptul ca "la originea suferintei copilului se afla un parinte cu tulburare psihica/dependent de droguri sau un parinte sarac, cu trei clase si consumator de alcool, care-l bate frecvent, sau un parinte absent, devine irelevant".

Ce fel de adult devine un copil disciplinat prin bataie - Concluziile a 50 de ani de cercetari

"Tulburarea psihica" poate insemna multe

Mai mult decat atat, reprezentantii Salvati Copiii lamuresc ca "tulburarea psihica" reprezinta o eticheta extrem de larga, care acopera afectiuni psihice variate, unele mai severe decat altele si de durata variabila. Multe sunt reversibile si au sanse crescute de vindecare.

"Depresia sau atacul de panica sunt afectiuni psihice cu incidenta crescuta in randul populatiei generale, care nu anuleaza dreptul si capacitatea unui adult de a fi parinte responsabil. Chiar si afectiunile severe, cu invaliditate de-a lungul vietii, devin, in conditii adecvate (tratament, servicii de ingrijire), compatibile cu rolul de parinte", subliniaza organizatia.

Iar tulburarile de invatare sunt irelevenate pentru exercitarea rolului de parinte, pentru ca, spun specialistii, si dislexia, de exemplu, este o tulburare de invatare.

Parintii cu dependente au suferit si ei traume in copilarie

In ceea priveste dependenta de substante, cum ar fi drogurile si alcoolul, aceasta poate avea un impact diferit asupra comportamentului unui adult, fie el si parinte.

"Dependenta de substante este insa o problema de sanatate care trebuie abordata ca atare - cu servicii de suport. Exista deja masuri legale (ex. decaderea din drepturile parentale) care sunt de natura sa sanctioneze comportamentele abuzive ale unui parinte cu dependenta de substante", se mentioneaza in raspunsul de la Salvati Copiii.

Specialistii mai arata ca, foarte frecvent, mamele cu tulburari psihice, de invatare sau dependente de substante sunt minore, victime ale diferitelor tipuri de trauma sau abuz in propria copilarie, care au mare nevoie de sprijin si asistenta.

"In cazul lor, masura contraceptiva ar trebui sa fie consecinta unui proces de educatie pentru sanatate, nu a unui demers legal, cu iz punitiv", subliniaza Salvati Copiii, care adauga ca o astfel de masura ar trebuie insotita de servicii de protectia sociala si de sanatate, care sa le ajute sa devina persoane responsabile, capabila sa aiba grija de un copil.

Despre dreptul de a nu te naste

Salvati Copiii aminteste ca atat in Romania, cat si in celelalte state ale Uniunii Europene, protejarea prin lege a intereselor copiilor este primordiala.

Desi membrii Consiliului municipal din Rotterdam amintesc de acest principiu in expunerea lor, "nu putem sustine declaratia ca exista un drept al copilului de a nu se naste dintr-o mama declarata 'incompetenta' printr-o decizie a unei instante judecatoresti".

"Se doreste astfel ca autoritatile sa intervina, pentru apararea interesului superior al copilului, prin impunerea contraceptiei fortate inainte de conceperea copilului.

Dincolo de logica sinuoasa a unei astfel de judecati, principiul interesului superior al copilului nu poate fi invocat in sustinerea acestei masuri, deoarece in mod evident principiile si normele juridice nu pot fi aplicate unor fiinte care nu au fost nici macar concepute biologic. Juridic este imposibil sa aperi interesele unui copil care nu exista in nicio forma", au explicat reprezentantii organizatiei.

Totodata, adopatrea unor legi care sa impuna contraceptia ori sterilizarea definitiva a unor fiinte umane reprezinta o incalcare a drepturilor omului, spun ferm expertii Salvati Copiii.

Ce e de facut

Acestia au explicat si cum trebuie procedat in cazul unui copil nascut intr-o familie in care mama are una dintre problemele respective.

In ceea ce le priveste pe mame, daca acestea coopereaza cu autoritatile, ele trebuie sa beneficieze de servicii medicale si sociale care sa le ajute sa se recupereze si sa fie un bun parinte. In caz contrar, exista varianta decaderii din drepturile parintesti, daca actiunilor lor pun copilul in pericol.

Poate fi luat in considerare si contraceptia voluntara, cu atat mai mult cu cat aceasta masura este acceptata in 80% din cazuri, dupa cum arata experienta autoritatilor locale.

Totusi, in cazul persoanelor cu dizabilitati mentale grave nu poate fi vorba despre contraceptie asumata, constienta, asa ca "singurele masuri par sa fie cele preventive, de supraveghere si acompaniere cvasipermanenta, de catre un personal specializat".

In ceea ce ii priveste pe copii, masurile care se pot lua variaza de la caz la caz, de la plasarea copilului in custodia celuilalt parinte sau altei rude pana la includerea in programul de adoptie.

Cazuri disperate, suferinta crunta, uneori de neoprit - la cine apeleaza un copil care are nevoie de ajutor?

O masura extrema

Ziare.com a stat de vorba si cu presedintele Asociatiei Mame pentru Mame, Ana Maita, care, la randul ei, a spus ca o astfel de masura este "extrema si, in orice caz, in neconcordanta cu drepturile omului".

"Haideti sa gandim putin diferit: un criminal care ispaseste o pedeapsa de 20 de ani la inchisoare, dupa ce iese, are dreptul la integrare in societate. Asta inseamna ca are dreptul sa isi gaseasca un loc de munca, sa isi cumpere o casa, o masina, sa-si ia o nevasta, sa faca copii. Cu ce e el mai presus decat o mama care a fost odata, intr-adevar, declarata inapta pentru cresterea unui copil si care totusi isi mentine acest potential biologic reproducator?", a punctat Maita.

Ea a subliniat ca o boala psihica nu este o infractiune si ca tine de legislatia fiecarei tari cum isi trateaza bolnavii psihic, "dar nu sa-i sterilizezi fortat sau sa ii pedepsesti asa".

"Si ce se intampla cu o femeie care se inscrie in aceasta categorie si care ramane gravida? Ce fac, o baga la inchisoare? E foarte problematic din punct de vedere etic, moral. Oricum persoana bolnava psihic nu o poti baga la inchisoare nici daca omoara pe cineva, o bagi la ospiciu, dar nu la inchisoare, pentru ca, repet, boala psihica actioneaza, nu e cu premeditare fapta savarsita", a precizat presedintele asociatiei.

De binele copiilor se ocupa serviciile sociale

Referitor la argumentul invocat de consilierul olandez ca acest demers are la baza interesul copilului, Ana Maita a punctat ca de binele copiilor se ocupa serviciile de protectie, care trebuie sesizate in momentul in care exista o situatia riscanta.

"Acestea pot prelua copilul inca de la nastere, astfel incat el sa nu aiba de suferit din cauza unor eventuale comportamente daunatoare ale mamei. Iar asta se intampla destul de des mai ales in tarile nordice", a mentionat ea.

Precum cei de la Salvati Copiii, Maita a subliniat ca afectiunea psihica reprezinta o paleta foarte larga, unele boli fiind periculoase, altele nu. De asemenea, aceasta a aratat ca atat narcomania, cat si alcoolismul sunt patologii recuperabile.

"Nu pot sa fiu de acord cu aceasta idee, copiii pot fi protejati odata ce s-au nascut de serviciile de protectie sociala, dar nu poti sa impiedici...si ok, impiedici, dar cum pedepsesti. (...) Initiativa asta nu cred ca o sa aiba sorti de izbanda, pentru ca incalca drepturile omului", a conchis Ana Maita.

Ziare.com te invita la dezbatere: Poate exista dreptul de a nu te naste? Cine ar putea reglementa acest lucru? Cum ar trebui ajutati copiii nascuti in familii in care sufera diverse forme de abuz, dar si parintii lor?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#mame incapabile contraceptie, #mama boala psihica contraceptie, #mama droguri contraceptie , #ancheta sociala