Inculpatii care isi recunosc vinovatia vor avea pedepse mai mici

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 19:34
1058 citiri
Inculpatii care isi recunosc vinovatia vor avea pedepse mai mici

Ministerul Justitiei propune, in proiectul de lege privind accelerarea procedurilor de judecata in dosarele penale, ca in Codul de procedura penala sa fie introduse prevederi speciale, care sa reglementeze judecarea cauzelor in cazul in care se inculpatul isi recunoaste vinovatia.

In acest caz, judecarea cauzei se va face doar pe baza probelor administrate in timpul urmaririi penale, iar inculpatii ar putea beneficia de o reducere a pedepselor. Concret, o pedeapsa cu inchisoarea poate fi redusa cu o treime, in timp ce o amenda poate fi redusa cu o patrime. Mai mult, cei care sunt pasibili de condamnarea la inchisoare pe viata si recunosc faptele facute, ar putea primi o pedepasa intre 10 si 20 de ani.

Alte modificari importante pe care ministerul vrea sa le aduca legilor care reglementeaza judecarea cauzelor penale se refera la reducerea competentei judecatorilor ICCJ in ceea ce priveste dosarele pe fond, transmiterea, din oficiu, a cererilor gresit indreptate catre organele competente, dar si obligarea celor care fac plangeri penale sau cereri de chemare in judecata cu rea credinta la plata cheltuielilor de judecata. De asemenea, se vrea eliminarea caii de atac a apelului in cazul anumitor dosare, pentru a reduce activitatea de pe rolul tribunalelor.

Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica proiectul "micii reforme", care priveste accelerarea judecarii proceselor, proiect care face parte din Strategia de dezvoltare a MJ pentru urmatorii patru ani, a anuntat, marti, ministrul Catalin Predoiu.

Potrivit ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, proiectul micii reforme vizeaza realizarea unui act de justitie transparent, prin eficientizarea procedurilor din instante si parchete, prin scurtarea termenelor de judecata acordate in instante, dar si prin ieftinirea procedurilor.

Totodata, a adaugat Predoiu, proiectul supus, incepand de marti, dezbaterii publice, pregateste adoptarea noilor coduri juridice, dar si pentru a eficientiza activitatea magistratilor si personalului auxiliar, avand in vedere ca sistemul judiciar tinde sa atinga o limita a functionarii.

De asemenea, a adaugat ministrul Justitiei, principalele masuri din proiect sunt simplificarea citarii, instituirea obligatiei judecatorului de a fixa termene scurte, simplificarea procedurilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar si introducerea principiului de recunoastere a vinovatiei, pentru a elimi proceduri greoaie si utile pentru stabilirea adevarilor. Ministrul a precizat ca masurile au fost gandite in urma unor discutii preliminare cu asociatiile profesionale ale magistratilor.

Ministrul Catalin Predoiu a prezentat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, proiectul "micii reforme", care vizeaza accelerarea judecarii proceselor. Ministrul a adaugat ca proiectul va fi transmis catre sistemul judiciar, urmand ca, in urma propunerilor care vor veni din partea magistratilor, dar si a societatii civile, acesta sa fie completat sau modificat. De asemenea, Predoiu a precizat ca proiectul va urma sa fie adoptat sub forma de lege.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#rcunoaster vinovatie, #puscariasi pedeapsa, #arest pedeapsa , #ancheta sociala