Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

30% dintre angajatii de la stat se simt discriminati

Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 10:51
1659 citiri
30% dintre angajatii de la stat se simt discriminati
Foto: stiri.rol.ro

30% dintre angajatii de la stat sustin ca exista discriminare in institutia unde lucreaza, in timp ce media pe tara este de un angajat din 10 care a asistat la o situatie de discriminare la locul de munca.

Femeile, persoanele cu handicap si rromii constituie categoriile care ajung cel mai des victimele discriminarii, atat in ceea ce priveste angajarea, cat si la promovare si concediere, arata Barometrul de incluziune sociala din 2010.

Potrivit cercetarii, aproximativ unul din zece angajati intervievati declara ca a asistat la o situatie de discriminare la locul actual de munca.

In ceea ce priveste mediul bugetar, aproape o treime dintre angajatii din institutiile publice intervievati au spus ca au asistat cel putin la o situatie de discriminare la locul lor de munca actual. In plus, aproape unul din cinci angajati a asistat la o astfel de situatie la fostul loc de munca.

Insa, salariatii considera in proportie semnificativ mai mare decat angajatorii (37%) ca discriminarea este raspandita pe piata muncii din Romania, mai releva Barometrul de incluziune sociala. Astfel, aproximativ jumatate dintre angajatii intervievati au spus ca discriminarea este raspandita si foarte raspandita. Potrivit studiului, proportia angajatilor care apreciaza o mai mare raspandire a discriminarii pe piata muncii creste odata cu statutul ocupational si nivelul de scolarizare.

Angajatii considera ca discriminarile apar cel mai frecvent la angajare, la concediere, dar si la acordarea drepturilor stipulate in contract, releva studiul, care arata ca perceptia lor se bazeaza mai degraba pe experiente indirecte decat directe. Doar 14% dintre angajati raporteaza tratamentul discriminatoriu aplicat, mai arata studiul, principalele probleme semnalate fiind legate de programul de munca si de salariu.

Cei care au declarat ca au fost chiar ei victime ale discriminarii fac parte din categorii deja "consacrate" si de alte studii la acest capitol: femeile, romii, persoanele cu handicap, dar si persoane cu varste de peste 40 de ani, persoane cu varste sub 25 de ani si persoane cu optiuni politice diferite de cele ale sefului.

Cu toate acestea, aproape 70% dintre angajatori nu considera necesar un regulament sau un cod intern formal scris cu privire la politicile si practicile de asigurare a egalitatii de sanse la locul de munca, pentru a preveni situatiile de discriminare. O situatie mai dificila se inregistreaza in cazul persoanelor cu handicap, pentru care mai putin de jumatate dintre angajatori au creat conditii de munca adaptate dizabilitatilor. Iar in masura in care exista, facilitatile pentru persoanele cu dizabilitati tin in mare parte de rampa pentruscaun rulant si de loc de parcare.

Studiul a fost realizat de Universitatea din Bucuresti, GEA (Asociatia Grupul de Economie Aplicata), Universitatea "Babes-Bolyai" - Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza"- Iasi, Fundatia Agentia de Dezvoltare "Impreuna" si Blocul National Sindical, cu finantare din Fondul Social European.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#discriminare locuri munca , #angajati