Ziare.com

90% dintre angajatii romani, afectati de violenta psihica la serviciu - studiu

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 18:18

   

90% dintre angajatii romani, afectati de violenta psihica la serviciu - studiu
Noua din zece salariati romani considera ca sunt afectati de violenta psihica la locul de munca. Ei sunt de parere ca aceasta fie provine de la superiori catre subalterni, fie este o consecinta a conflictelor dintre colegii de munca.

O arata rezultatele unui studiu realizat de platforma costelgilca.ro, autorul studiului fiind avocatul Costel Gilca.

"Perioada prelungita de criza, presiunea tot mai mare pusa de management pentru obtinerea de rezultate si teama angajatilor de a fi concediati au avut efecte devastatoare asupra starii psihice a salariatilor.

Rezultatele sondajului nu fac decat sa confirme ca acele cateva situatii punctuale de la care a pornit ideea studiului se intalnesc la scara larga: tot mai multi angajati sunt umiliti de catre sefi sau de catre colegi, iar acest lucru se transpune imediat in scaderea productivitatii acestora si, cel mai grav, le afecteaza sanatatea", a declarat Gilca.

Angajatii romani, din ce in ce mai stresati - studiu

De asemenea, mai mult de doua treimi dintre salariati sustin ca, in ultimii doi ani, au tot mai mult de munca la serviciu, ceea ce a dus la un nivel mai ridicat de stres.

Studiul a scos la iveala faptul ca un management defectuos este una dintre sursele violentei psihice in cazul angajatilor, din cauza faptului ca subalternii sunt pusi deseori in fata unor solicitari contradictorii din partea sefilor, un alt motiv fiind ca salariatii au asistat la situatii in care ei sau colegi de-ai lor sunt umiliti de fata cu intreaga echipa.

Referitor la efectele violentei psihice la locul de munca, unul din zece perticipanti la studiu a experimentat un atac de panica in momentul in care seful l-a certat in fata colegilor, iar un sfert dintre salariatii pusi intr-o astfel de situatie au trecut printr-o stare de anxietate.

"Managerii, directorii de resurse umane si chiar angajatii trebuie sa acorde o atentie mare asupra factorilor care ar piutea conduce la violenta psihica la locul de munca. Sanatatea angajatilor este puternic afectata de acest tip de violenta, in timp ce profiturile companiilor risca sa se diminueze din cauza scaderii productivitatii angajatilor", a precizat avocatul.

Sondajul a avut la baza 1.180 de angajati din sectorul privat, dar si din cel bugetar, si s-a desfasurat in perioada ianuarie - iunie 2013.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3594 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ar mai fi o chestie, angajatii isi dau seama cat fura sefii

si ca din cauza asta lucrurile merg prost si primii care sunt dati afara cand lucrurile merg prost sunt ei, nu sefii care fura. Asta e un motiv serios de stres, mai ales ca nu ai ce face, doar observi, injuri si asta e tot. Daca reclami, vine in control "fratele" sefului care fura si ia ghici ce iese dupa aia.
Made in Romania.

 

Si furaciunile se tin lant, iar acarul Paun plateste daunele !

Oare unde nu se intimpla asa ceva, ca si stat si la privat e la fel?

Furtul este o ATITUDINE NORMALA(cind e vorba de sefi), a-l semnala colegilor si sefilor este o abatere grava in disciplina muncii si te paste marginalizarea de catre colectiv sau chiar concedierea.

Nemultumirea si umilinta la servici o dau ....

patronii ridicati peste noapte din tarabagiu.....la CEO. Aici se vede capitalismul sfertodoctilor care domina azi Romania.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor