Ziare.com

Angajatii persecutati se pot adresa primului Centru Anti-Mobbing din Romania

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 23:30

   

Angajatii persecutati se pot adresa primului Centru Anti-Mobbing din Romania
Asociatia COLFASA a anuntat miercuri infiintarea primului Centru Anti-Mobbing din Romania, deschis in colaborare cu Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati din Camera Deputatilor, in cadrul proiectului "Femeia conteaza!". Centrul va avea sediul in strada Enachita Vacarescu nr. 38 din Bucuresti.

Proiectul va continua joi, cu o dezbatere la Palatul Parlamentului, cu tema "Egalitatea de sanse/gen pe piata muncii", prilej cu care vor fi analizate cazuri de situatii conflictuale sau discriminatorii la locul de munca, decizii ale Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, vor fi identificate instrumentele de combatere a discriminarii. De asemenea, va fi analizat si cadrul juridic in materie de discriminare, hartuire, mobbing.

La dezbateri vor participa, alaturi de reprezentantii ONG-urilor de profil si ai institutiilor guvernamentale, de presedintele Comisiei pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati din Camera Deputatilor, Cristina Pocora, de reprezentanti ai organizatiilor sindicale, si invitati din strainatate.

"Este primul pas pentru ca angajatorii si angajatii romani sa afle ca acest fenomen nu trebuie tolerat si ma refer la acea forma de hartuire psihologica sistematica de la locul de munca. Atat femeile, cat si barbatii trebuie sa stie ca nu este normal sa munceasca intr-un mediu toxic, din cauza altor persoane care, din diverse motive, isi persecuta colegii de birou sau subalternii.

Trebuie sa stie ca pot riposta, pot indrepta lucrurile. Demisia nu este o solutie pentru situatiile de acest gen. Alaturi de societatea civila care, iata, a lansat programe, proiecte de informare si de contracarare a mobbingului, sindicatele sunt cele care ar trebui sa aiba un rol important in combaterea acestui fenomen. Pentru ca organizatiile sindicale sunt cele mai apropiate de angajatii unei organizatii", a declarat deputatul PNL, Cristina Pocora, presedintele Comisiei pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati, intr-un comunicat de presa.

Programul "Femeia conteaza!" are ca scop dezvoltarea resurselor si mecanismelor de reabilitare echitabila a femeilor, pe piata muncii, in vederea promovarii egalitatii de gen si a statutului femeii in mediul profesional, prin combaterea hartuirii si discriminarii cu caracter psihologic, economic si social, a precizat, la randul sau, Flori-Ana Andronache, coordonatorul Centrului.

Efectele inregistrate asupra persoanei care este supusa mobbingului la locul de munca sunt variate si cuprind, printre altele: capacitate de munca diminuata, scaderea stimei de sine, anxietate, depresii, atacuri de panica, tulburari de somn sau la nivel comportamental.

Centrul pentru prevenirea si combaterea mobbingului si a discriminarii femeilor pe piata muncii este o structura dezvoltata in cadrul proiectului "Femeia conteaza!" (www.femeiaconteaza.ro), cofinantarea este asigurata din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1321 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor