In Romania sunt angajate cele mai putine persoane cu dizabilitati din Europa

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 17:55
3796 citiri
In Romania sunt angajate cele mai putine persoane cu dizabilitati din Europa
Foto: emaramures.ro

In Romania, doar 4,2 la suta dintre persoanele cu dizabilitati au un loc de munca, cifra care claseaza tara nostra pe ultimul loc in Uniunea Europeana,

Totodaa, Romania se afla penultimul loc in privinta sumelor alocate pentru servicii sociale pentru persoane cu dizabilitati, rezulta dintr-un raport prezentat vineri, citat de Mediafax.

"Daca la nivelul Uniunii Europene, nivelul de ocupare a fortei de munca de catre persoanele cu dizabilitati este de 50 la suta, in Romania doar 4,2 la suta din totalul persoanelor cu dizabilitati aveau un loc de munca la 31 martie 2010. Conform datelor statistice ale ANPH: din 681.558 persoane cu dizabilitati, doar 28.826 erau angajate in munca.

In domeniul dizabilitatii intelectuale, situatia este catastrofala, mai putin de unu la suta din persoanele cu aceasta dizabilitate avand un loc de munca, adica 977 persoane. Din numarul total de persoane cu dizabilitati angajate in munca, doar trei la suta sunt persoane cu dizabilitate intelectuala si doar cinci la suta cu dizabilitate psihica", se arata in raport.

Initiatorii mentioneaza ca legislatia romaneasca se inspira dupa un model aplicat in Franta si Germania, acordand facilitati "unitatilor protejate" destinate stimularii angajarii in munca a persoanelor cu dizabilitati, insa in cele 478 de unitati protejate inregistrate la ANPH sunt angajate doar 1.470 persoane cu dizabilitati.

"Din totalul celor 28.826 persoane cu dizabilitati angajate in munca in Romania, doar 1.470 sunt angajate in unitati protejate, adica doar 5,1%. Acolo unde legea acorda cele mai mari facilitati si anume la unitatile protejate lucreaza doar 5% din numarul total al persoanelor cu dizabilitati angajate", precizeaza raportul.

La nivelul autoritatilor centrale, doar 0,28 la suta persoane cu dizabilitati au fost incadrate intr-un loc de munca, cele mai multe fiind in Ministerul Transporturilor (1,274 la suta din totalul de angajati), urmat de Senatul Romaniei cu 1,168 la suta.

"O serie de institutii centrale nu au angajat nicio persoana cu dizabilitati precum Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Muncii sau Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii", se precizeaza in raport.

Pe de alta parte, se arata ca autoritatile locale au angajat, in 2010, intr-o mai mare masura persoane cu dizabilitati fizice (44 la suta) si somatice (40 la suta) si nu a angajat deloc persoane cu dizabilitati mentale, cu HIV - SIDA sau cu boli rare.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#persoane dizabilitati romania, #angajati persoane dizabilitati , #angajati