Ziare.com

In Romania sunt angajate cele mai putine persoane cu dizabilitati din Europa

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 17:55

   

In Romania sunt angajate cele mai putine persoane cu dizabilitati din Europa
In Romania, doar 4,2 la suta dintre persoanele cu dizabilitati au un loc de munca, cifra care claseaza tara nostra pe ultimul loc in Uniunea Europeana,

Totodaa, Romania se afla penultimul loc in privinta sumelor alocate pentru servicii sociale pentru persoane cu dizabilitati, rezulta dintr-un raport prezentat vineri, citat de Mediafax.

"Daca la nivelul Uniunii Europene, nivelul de ocupare a fortei de munca de catre persoanele cu dizabilitati este de 50 la suta, in Romania doar 4,2 la suta din totalul persoanelor cu dizabilitati aveau un loc de munca la 31 martie 2010. Conform datelor statistice ale ANPH: din 681.558 persoane cu dizabilitati, doar 28.826 erau angajate in munca.


In domeniul dizabilitatii intelectuale, situatia este catastrofala, mai putin de unu la suta din persoanele cu aceasta dizabilitate avand un loc de munca, adica 977 persoane. Din numarul total de persoane cu dizabilitati angajate in munca, doar trei la suta sunt persoane cu dizabilitate intelectuala si doar cinci la suta cu dizabilitate psihica", se arata in raport.

Initiatorii mentioneaza ca legislatia romaneasca se inspira dupa un model aplicat in Franta si Germania, acordand facilitati "unitatilor protejate" destinate stimularii angajarii in munca a persoanelor cu dizabilitati, insa in cele 478 de unitati protejate inregistrate la ANPH sunt angajate doar 1.470 persoane cu dizabilitati.

"Din totalul celor 28.826 persoane cu dizabilitati angajate in munca in Romania, doar 1.470 sunt angajate in unitati protejate, adica doar 5,1%. Acolo unde legea acorda cele mai mari facilitati si anume la unitatile protejate lucreaza doar 5% din numarul total al persoanelor cu dizabilitati angajate", precizeaza raportul.

La nivelul autoritatilor centrale, doar 0,28 la suta persoane cu dizabilitati au fost incadrate intr-un loc de munca, cele mai multe fiind in Ministerul Transporturilor (1,274 la suta din totalul de angajati), urmat de Senatul Romaniei cu 1,168 la suta.

"O serie de institutii centrale nu au angajat nicio persoana cu dizabilitati precum Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Muncii sau Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii", se precizeaza in raport.

Pe de alta parte, se arata ca autoritatile locale au angajat, in 2010, intr-o mai mare masura persoane cu dizabilitati fizice (44 la suta) si somatice (40 la suta) si nu a angajat deloc persoane cu dizabilitati mentale, cu HIV - SIDA sau cu boli rare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3475 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Eroare ! Strigatoare la cer !

Toti cei din guvern in frunte cu Zeus ....SINT PERSOANE CU HANDICAP INTELECTUAL !
Ei ne conduc si au promovat peste tot astfel de *** ! Deci sintem suprasaturati in comparatie cu cei din UE !

 

nu ma surprinde

la noi in tara o gramada de oameni sanatosi dau mita doctorilor ca sa-i declare handicapati exact ca sa nu lucreze sau ca sa lucreze doar la negru sau in strainatate.

 

Aceasta este ca urmare a POLITICI SOCIALE a PSED si PNL pentru voturi.

Aceste persoane pot fi utile ,lor si societati, prin angajarea in activitati care sa le asigure traiul.
PD-L se va interesa de acestia prin programe si legi corespunzatoare.
PSD si PNL le-a tinut pe ajutor social.

Dece in SUA piticii pot fi manageri, medici , operatori programe si pot conduce vehicole ?
Fiindca exista o legislatie in domeniu si nu sunt considerati INUTILI si trecuti la ajutor social.
Handicapul poate fi partial suprimat de tehnica si omul cu intelectul sanatos, isi poate castiga existenta,fara sa fie grefat pe ajutor social.

De ce la Oradea in timpul comunistilot era un om cu handicap locomotor ( cu carje) si era MAISTRU CISMAR si un altul CURELAR ce facea hamuri pentru cai ,altul impletitor capestre pentru cai din fuiar de canepa.
Deci SE POATE daca nu sunt tinuti pe social.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor