Ziare.com

Invitatii Ziare.com Valeriu Nicolae: Job pentru un senior birocrat...

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 12:32

   

Invitatii Ziare.com Valeriu Nicolae: Job pentru un senior birocrat...
Titlul postului: Senior manager pentru o organizatie interguvernamentala din Europa

Experienta necesara

Minim cinci ani de experienta intr-o pozitie de middle management intr-o organizatie similara. O diploma de master in stiinte politice sau intr-un alt domeniu similar. Cel putin zece ani de experienta in utilizarea cuvintelor si acronimelor care sunt lipsite de sens pentru majoritatea oamenilor. Experienta indelungata in ceea ce priveste politica de birou.

Experienta semnificativa legata de deschiderea e-mailurilor, citirea rapoartelor, dar si participarea la conferinte pe orice subiect.

Cel putin cinci ani de experienta in multitasking - sa para ca acordati atentie in timpul conferintelor/intalnirilor, in timp ce va actualizati statusul de Facebook, faceti schimb de mesaje cu prietenii vostri sau raspundeti e-mailurilor personale.

Abilitati

Abilitati de super-erou in linguseala, auto-amagire si gandire dubla (puterea de a sustine doua idei contradictorii ca fiind adevarate in acelasi timp si de a folosi una sau cealalta pentru a maximiza primele doua superputeri mentionate mai sus si pentru a va asigura scopul final - o avansare rapida si fara probleme intr-o pozitie superioara).

Abilitati exceptionale in ceea ce priveste participarea la intruniri, asteptarea pentru intalniri, discutii despre intalniri, conceperea de mecanisme pentru intalniri, precum si cheltuielile bugetelor semnificative pentru intalniri.

Abilitatea de a suspenda gandirea critica ori de cate ori superiorii tai vorbesc. Competenta de a mima orbirea sau de a avea turbulente de auz de ori cate ori este necesar, in scopul de a atinge obiectivul final - promovarea intr-o pozitie superioara.

Competente in transformarea actiunii in non-actiune, evitand astfel responsabilitatile sau trecerea lor la alte institutii sau persoane (capacitatea de a delega).

Abilitatea de a vorbi nonsensuri intr-un mod semnificativ si convingator.

Abilitatea de a lucra sub presiunea bugetelor imense care trebuie sa fie cheltuite pe proiecte si conferinte inutile care sa ii multumeasca pe superiori, dupa care aceste evenimente sa fie prezentate precum contributii eficiente si majore pentru a imbunatati/eradica tot ce trebuie sa fie imbunatatit/eradicat.

Aptitudinile necesare pentru a interpreta "rahatul" superiorilor ca metafore metafizice menite sa contribuie la noua era de iluminare promovata de organizatia dumneavoastra.

Abilitatea de a nu lua in considerare o conversatie care nu contribuie la obiectivul principal precum si motaiala pe scaun in timp ce pretindeti ca ascultati sunt esentiale. Capacitatea de a instrui superiorii dvs. pentru a face aceste lucruri mai eficient sau credibil este considerata un bonus.

Abilitatea de a oferi si de a incuraja aroganta, eroarea logica, paternalismul, sexismul, rasismul, precum si prostia si imbecilitatea, in scopul de a atinge obiectivul final (promovarea) este fundamentala pentru acest job.

Viziunea

Candidatul trebuie sa fie pe deplin dedicat carierei si pregatit sa sacrifice orice urma de simt etic, pentru atingerea obiectivului final - promovarea.

Candidatul trebuie sa creada in rolul dumnezeiesc al birocratiei in organizatie: organizatia distribuie singurele reguli adevarate de morala si etica, iar conducerea este evident absolvita de aceste reguli; de asemenea, conducerea nu face greseli si trebuie sa fie respectata si laudata incontinuu.

Jobul necesita umilinta si capacitatea de a face fata unor conditii extreme. Candidatul poate fi obligat sa se adapateze, ocazional, la habitatul dintr-un hotel de 4 stele (standardul este hotelul de 5 stele), precum si la excursiile ocazionale scurte in zonele lovite de saracie.

Candidatul ideal trebuie sa fie capabil sa se adapteze la situatii periculoase, cum ar fi sa calatoreasca la clasa "economic" cu transportul aerian sau sa se deplaseze cu taxiul (in cazul in care nu apare limuzina).

* In cazul in care aplicantul inca mai are coloana vertebrala, el sau ea trebuie sa fie pregatit/a sa se supuna urgent unei interventii chirurgicale de indepartare.

---

Cred ca anuntul de angajare de mai sus se poate aplica si la multe pozitii de la Comisia Europeana, Consiliul Europei, ONU, OSCE, Banca Mondiala, dar, de asemenea, la mai multe organizatii non-guvernamentale internationale majore, precum si la mai multe ONG-uri rrome. De fapt, anuntul se aplica la societatea romaneasca in general si in special la birocratii din Romania. Exista cu siguranta exceptii.

Cateva explicatii necesare

Conturile anonime care posteaza cu inversunare pe forumuri, bloguri sau Facebook si promoveaza scurgeri anonime sau scrisori confidentiale nu dau dovada de curaj si nici nu promoveaza reforma.

Experienta practica nu inseamna ca ti-ai folosit propriile maini pentru a deschide un e-mail sau ai tinut in mana un raport legat de saracie lucie, discriminare, trafic, criminalitate, abuz de droguri sau orice alt subiect similar.

Calatorind in diverse locuri, inclusiv ghetouri, nu te face un expert in nimic in afara de calatorie.

Un accent de ansamblu asupra practicilor pozitive nu inseamna ca esti un optimist; cel mai probabil este o scuza penibila pentru a evita sa vorbesti despre risipa de bani si despre rezultatele mizerabile ale organizatiei tale.

Faptul ca tu crezi ca nu se poate schimba nimic sau ca poti face mai multe dintr-o pozitie de conducere sau daca parasesti organizatia este doar o iluzie. Este, de asemenea, un semnal clar ca ai renuntat la coloana vertebrala si trebuie sa te simti confortabil si intim cu cuvantul "las".

Nu cred ca mai multa birocratie va ajuta la problemele rromilor. O mai buna birocratie s-ar putea.

Valeriu Nicolae este fondator al Policy Center for Roma and Minorities si a fost senior advisor pentru boardul Open Society, fundatia lui George Soros.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Despre ce vrei sa scriem?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 818 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dl Valeriu Nicolae

este o personalitate a vietii publice din Romania? Intreb pentru ca nu am auzit niciodata despre dansul. Altfel, destul de nostim vacancy announcement-ul.

 

Am impresia că...

...domnul autor a scris textul bazindu-se pe propria-i carieră...

Da' poza a cui e?

.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor