Jumatate din angajatii de la metrou ies joi in strada

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 19:15
1841 citiri
Jumatate din angajatii de la metrou ies joi in strada

Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM) reprogrameaza mitingul de protest al salariatilor Metrorex stabilit miercuri 28 octombrie, pentru joi 29 octombrie, deoarece nu a primit aprobarea din partea Primariei Capitalei, a anuntat luni organizatia sindicala.

"USLM va organiza un miting de protest in fata Ministerului Transporturilor urmat de mars spre Ministerul Finantelor, in ziua de joi, 29 octombrie, intre orele 11:00 - 13:00. Actiunea se va desfasura ca urmare a expirarii Contractului Colectiv de Munca la nivel Metrorex la data de 1 noiembrie si a neaprobarii bugetului de venituri si cheltuieli pentru Metrorex pe 2009" a anuntat luni organizatia.

Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Radoi, declara duminica ca la miting vor participa circa 2.000 de salariati, jumatate din angajatii metroului, pentru ca restul sa asigure transportul calatorilor

Acesta a precizat ca dupa acest miting, daca problemele nu vor fi rezolvate, va urma greva de avertisment si greva generala, asa cum s-a stabilit in 13 octombrie.

La acea data sindicalistii anuntau ca 4.320 de salariati ai Metrorex vor intra in greva generala intre 1-10 noiembrie daca nu se va negocia un nou contract de munca in care sa fie stipulata o majorare salariala de pana la 26%.

"Contractul colectiv de munca expira la 1 noiembrie si pana la ora actuala nu am putut negocia cu Consiliul de Administratie si cu directorul general. Acestia au invocat faptul ca nu au aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pe 2009", a spus presedintele Uniunii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Radoi.

Acesta a precizat ca solicita o majorare de salariu in cadrul noului contract colectiv de munca, precizand ca la negocieri se va tine cont de devalorizarea leului comparativ cu euro, precum si de inflatie.

"20% inseamna devalorizarea leului fata de euro, timp in care importurile au crescut pentru produsele de baza, ceea ce a dus la o scadere a nivelului de trai cu 20%, iar 6,5% reprezinta indicele de inflatie care este pus la dispozitie de Comisia Nationala de Statistica. Deci procentul de la care vom pleca in negociere este in jur de 26% majorare salariala", a explicat Radoi.

Ultima majorarea salariala a angajatilor Metrorex a fost de 23%, in noiembrie 2008. Radoi a precizat ca salariul mediu al unui angajat de la Metrorex se incadreaza in medie la 1.500-1.600 lei.

Potrivit USLM, in 2009 numarul calatorilor s-a dublat, de la 300.000 pe zi in 2008, la 650.000 pe zi. De asemenea, s-a redus frecventa de circulatie a trenurilor de la cinci la trei minute si s-au dat patru statii in exploatare, fara angajarea altor salariati.

Radoi a mentionat ca subventia de la bugetul de stat s-a micsorat cu trei milioane de lei in acest an.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Metrorex protest, #metrou protest, #Metrorex greva, #metrou greva, #metrou cheltuieli, #metrou numar calatori , #angajati