Ziare.com

Majorare salariala de 75% pentru angajatii MAI care au copii si trebuie sa vina la serviciu cat scolile sunt inchise

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 25 Martie 2020, ora 11:28

   

Majorare salariala de 75% pentru angajatii MAI care au copii si trebuie sa vina la serviciu cat scolile sunt inchise
Angajatilor din cadrul aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) si din institutiile sau structurile aflate in subordinea/cadrul MAI nu li se vor aplica prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.

Acestia vor primi insa o majorare salariala, potrivit unui ordin semnat de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, publicat marti seara in Monitorul Oficial.

Pe durata starii de urgenta, scolile sunt inchise, iar unul dintre parinti are dreptul sa primeasca zile libere, in baza Legii nr. 19/2020, insa aceasta lege nu se aplica si celor care fac parte din aparatul de ordine publica al statului.

Citeste si: Cine sunt parintii care NU pot beneficia de plata zilelor libere pentru supravegherea copiilor

"Prezentul ordin stabileste, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, categoriile de personal carora, pe perioada starii de urgenta instituite pe teritoriul Romaniei prin Decretul nr. 195/2020, nu li se aplica prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si masurile necesare acordarii majorarii salariale prevazute deart. 32 alin. (2) din anexa nr. 1 la Decretul nr. 195/2020 si de art. 3^1 din Legea nr. 19/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare majorare salariala," se arata in articolul 1 al actului.

Este vorba de o indemnizatie in cuantum de 75% din salariul corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Mentiune: Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale este de 5.429 de lei pentru anul 2020.

Pentru exemplificare, in luna martie 2020, valoarea bruta a indemnizatiei zilnice va fi de maxim 185 lei.

Prevederile acestui ordin se aplica politistilor, personalului militar si personalului civil incadrat in aparatul central al MAI si in alte 22 de institutii si structuri aflate in subordinea/in cadrul Ministerului Afacerilor Interne: Politia Romana, Jandarmeria Romana, Politia de Frontiera, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul General pentru Imigrari, Inspectoratul General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne, Directia Generala de Protectie Interna, Directia Generala Anticoruptie, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, Institutia prefectului etc.

Trebuie sa faca o cerere

In vederea acordarii majorarii salariale, personalul indreptatit se nominalizeaza prin ordin/dispozitie de personal intocmit (a), potrivit competentelor de gestiune a resurselor umane.

Actul administrativ cuprinde, pe langa nominalizarea personalului indreptatit, numele si prenumele copiilor acestuia, precum si data la care copiii implinesc varsta de 12 ani sau, dupa caz, 18 ani pentru cei cu dizabilitati.

Angajatii MAI care sunt in aceasta situatie inainteaza, pana cel tarziu in ultima zi a lunii/ primei luni din perioada in care se cuvine majorarea salariala, spre aprobare, sefului (comandantului) unitatii in care este incadrat cererea de acordare a majorarii salariale, insotita de urmatoarele documente:

a) Actul de identitate al solicitantului, in copie;
b) Certificatul de nastere al copilului/copiilor, in copie;
c) Dupa caz, certificatul de incadrare in grad de handicap a copilului/copiilor, in copie;
d) Declaratie pe propria raspundere a solicitantului;
e) Declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte;
f) Angajamentul solicitantului de a restitui sumele incasate cu titlu necuvenit.

Ordinul semnat de Marcel Vela poate fi accesat pe Portalul Legislativ.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 33941 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu ar fi mai corect sa fie o suma fixa in loc de procent?

Ca la fel sufera si copilul agentuluis i copilul generalului...
Scarba de nomenklaturisti !

 

Iarasi nu ai citit atent

"dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut"
In afara de acest amanunt, masura este nesimtzita, cita vreme unukl din parinti nu este in MAI si poate sta acasa pe baza ordonantei. Adica si cu mindra si cu draga pt. oamenii MAI

de ce aceasta diferenta?? PNL are nevoie de ***

tai??
E drept ca in santate se inchid spitalele deci medicii se salveaza .Pulitia intr-adevar trebuie sa iasa in strada dar.... un pic de decenta pentru carnea de tun ptr covid ar trebui sa existe ptr un guvernul PNL fost PDL , PSD sau alte P

@Sistem

Pai si gunoierii (de exemplu) sunt mai frraieri ???

Ptiu...militienii au dat de greu...auzi la ei...

japroape umatate din tara este in aceasta situatie

si asa au mult prea multe facilitati...

 

Bravo

Daca militienii se simt bine, restul poate sa crape. Chiar mai bine, la 20 pensionari trecuti dincolo, un militian mai castiga ceva firfirici. Leberalilor v-ati dezvaluit caracterul. Vobim la alegeri

 

99 de ani

voi vota doar impotriva pnl&joianis

Asa tovarase Vela!

Bine faceti ca aveti grija de ei! Sint in ministerul dvs. Pe ministrul sanatatii il doare in cotul Donului de subalternii lui, ii trimite practic la lupta desechipati, cine rezista bine, cine nu sa se duca acasa sa ii mai imbolnaveasca si pe aceia (sot, copii, bunici, etc.) De un spor ceva ce sa mai vorbim....e ceva despre care nu mai trebuie pomenit ceva.

 

Nu mai scapam de epidemia rasplatirii nemuncii MAI, MAPN, ...

serviciilor si batalioanelor de taiat frunza la caini pe banii statului !
Fuga de munca, iresponsabilitatea, incompetenta, impostura, tolerarea prin indiferenta si chiar prin complicitate a infractorilor si infractiunilor trebuie rasplatite de cei din aceeasi tagma aflati vremelnic la conducerea tarii !!!
Sigur ne vedem la alegeri !
Cei ce muncesc si sunt trimisi acasa in somaj tehnic, repet, CEI CE MUNCESC, primesc 75% din alariul de baza !
NU SUPLIMENTAR, ci in loc de salariul intreg pentru care MUNCEAU !!!
Cei ce nu muncesc dar care au copii care stau acasa, ca toti ceilalti parinti care au copii care stau acasa, deci CEI CE NU MUNCESC, vor continua sa nu munceasca, vor primi in continuare salariile si pensiile NESIMTITE, iar suplimentar, vor fi premiati cu inca 75% lunar !!!!!!!!!!!!
MUE USL !!!

 

Nimic ilegal, dar moral?

Frumos ar fi fost sa fie scris in clar ca respctiva marire se acorda DOAR in perioada de stare de urgență ȘI NUMAI dacă nu exista posibilitatea ca celalalt parinte sa stea acasa. Pană una alta, militienii, soldatii de mucava și serviciile secrete au si asa foarte multe privilegii, abuzeaza din plin de funcție si grad, și contribuie net mult mai puțin la bugetul statului. Sa-i fie rusine ministrului, inclusiv pt ca a profitat de stare de urgenta (el devinind numar 2 in stat, dupa presedinte) pentru a rasplati pe cei care le vor tine spatele si asigura castigarea alegerilor.

 

50%

din angajatii MAI si servicii trebuie dati afara imediat! si 80% din ministerul de externe. Astept sa vad daca misca usl sau poate altii cu propuneri asemanatoare. Oricum cand ies la pensie (nu mai e mult) vand tot si plec.

Personalul medical nu are copii?

Si personalul medical care trebuie sa vina la serviciu si risca sa se imbolnaveasca? Ei si copii lor nu conteaza? Daca se imbolnavesc, copii lor cu cine o sa stea?
Cati politisti s-au imbolnavit si cati din randul personalului medical?
Din nou inechitati - cei care muncesc si risca nu primesc nimic, cei care se plimba pe strazi trebuie recompensati din plin.

 

Aceasta decizoie ESTE O PORKARIE!

Si o discriminare in raport cu orice alta categorie profesionala.
Ma indoiesc ca are vreo legalitate!

 

mosule

vezi cum e viata? ai ajuns sa-i critici pe ai tai ...

O masura injusta pentru romani, dar o masura buna pentru PSD ...

Si uite asa, ministrul de interne din partea PNL, contribuie din greu sa avem un parlamentsi un guvern PSD la urmatoarele alegeri...
Toate nedreptatile acestea vor ramane in mintea oamenilor (personal medical, cei care vor trece prin dificultati finanicare in urmatoarea perioada) si oamenii se vor mai gandi daca increderea in PNL a fost justificata.

 

Domne, 75% ie putin!

Ar trebui minim 150%, că melitienii se ostenesc pentru tară si bobor.
Si la parlamentari, nimic, nimic? Lor de ce nu le dă o indemnizatie pentru tăiat frunza la caini la vremea molimei?
Ă?

 

Orice dictatura care se instaleaza trebuie sa-si asigure

sprijinul fortelor de represiune, asa a fost de cand lumea. Ce va mai mirati?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor