Ziare.com

Pana la finele anului, nu se mai fac angajari in institutiile publice. Cu cateva exceptii

Joi, 20 Iulie 2017, ora 22:15

   

Pana la finele anului, nu se mai fac angajari in institutiile publice. Cu cateva exceptii
Guvernul a adoptat in sedinta de joi proiectul de ordonanta prin care se suspenda pana la 31 decembrie 2017 ocuperea prin concurs a posturilor vacante din cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale, cu exceptia unor categorii de personal, si prin care se va face un audit de management in cadrul acestor institutii.

Proiectul a fost pus in dezbatere publica de Ministerul Dezvoltarii la inceputul lunii iulie.

Dispozitiile fac referire la Guvern, ministere, alte organe centrale de specialitate din subordinea Guvernului si a ministerelor, inclusiv la serviciil publice deconcentrate ale acestora, la autoritatile administrative autonome si la institutiile prefectului, informeaza News.ro

"De la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante pana la data de 31 decembrie 2017 se suspenda ocuparea prin concurs a posturilor vacante din cadrul autoritatilor si institutiilor publice prevazute la art. 1 alin. (1), indiferent de modul de finantare a acestora", se arata in proiectul elaborat de ministerul condus de vicepremierul Sevil Shhaideh.

Actul enumera si o serie de exceptii, precum inaltii functionari publici, posturile vacante din cadrul autoritatilor sau institutiilor publice nou-infiintate, potrivit legii, personalul de specialitate din cadrul institutiilor si autoritatilor publice care au ca obiect de activitate gestionarea asistentei financiare comunitare acordate Romaniei de catre Uniunea Europeana, personalul care desfasoara activitati aferente Programului National de Cadastru si Carte Funciara 2015-2023, posturile unice, ale caror atributii specifice nu se regasesc la celelalte posturi din cadrul structurii organizatorice a autoritatilor si institutiilor publice, posturile diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, posturile temporar vacante, functiile publice de conducere generale si specifice, functiile publice de conducere cu statut special si posturile militare de conducere, posturile din cadrul aparatului sistemului judiciar si personalul incadrat la cancelaria prefectului.

Posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante pot fi ocupate in conditiile legii.

Guvernul vrea si un audit de management in aceste institutii.

"Pentru realizarea unei analize a organizarii institutionale si a eficientei utilizarii resurselor umane la nivelul Guvernului, ministerelor, altor organe centrale de specialitate din subordinea Guvernului si a ministerelor, inclusiv serviciilor publice deconcentrate ale acestora, al autoritatilor administrative autonome si institutiilor prefectului se constituie Comitetul interministerial pentru analiza organizarii institutionale si a resurselor umane din administratia publica centrala, organism consultativ, fara personalitate juridica, denumit in continuare "Comitet interministerial", se arata in proiect.

Rolul Comitetului interministerial este de a realiza analiza stadiului privind organizarea institutionala si a statelor de functii pentru toate autoritatile si institutiile publice afectate si de a propune masuri pentru eficientizarea managementului resurselor umane din cadrul acestora.

Coordonarea Comitetului este asigurata de prim-ministrul Mihai Tudose.

Educatia si Sanatate nu sunt vizate

Dupa anuntul privind blocarea angajarilor, ministrul Educatiei, Liviu Pop, a dat asigurari ca nu vor fi inghetate angajarile nici in sistemul de Educatie, nici in cel de Sanatate.

"Inghetarea angajarilor la stat nu vizeaza nici Educatia, nici Sanatatea. Prin memorandum intern, si in Educatie, si in Sanatate, si in orice alt serviciu, in orice alta institutie se pot face angajari, doar ca este un comitet interministerial care decide lucrul acesta. (...) Sunt controlate, daca putem spune asa (angajarile - n.r.). (...) Si noi vom veni cu un memorandum pentru ca vor fi profesori care pleaca in timpul anului scolar, se pensioneaza", a declarat Liviu Pop la Antena 3.

Intrebat daca exista un deficit de personal in sistemul de Educatie, Liviu Pop a raspuns ca da.

"Avem profesori necalificati in sistemul de invatamant, unul dintre obiectivele Guvernului este acela de a nu mai avea profesori necalificati la clasa. (...) Avem 280 de mii profesori efectiv, 330 de mii angajati. (...) Nici in Educatie, nici in Sanatate, nici intr-un alt domeniu unde se justifica crearea unor posturi, nu vor fi inghetate angajarile. Va fi un memorandum in Guvern, aprobare speciala pe zona respectiva, explicat de ce se face chestiunea aceasta (...). In fata clasei trebuie sa ai profesor, la capul pacientului trebuie sa ai medic", a spus Liviu Pop.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5214 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tătăroaică

Reprezentanta Horzii de Aur in guvernul tariceanu Dragnea taie și spanzura dar face excepții la personalul PSD

 

Tudose blocheaza noile angajari la stat prin...concurs!!!

Dar lasa libere angajarile intr'o multime de domenii,unele nou infintate!
Se intelege clar ca guvernul vrea sa faca economie la salariile bugetarilor,dar..fara a bloca angajarea nepotilor,nevestelor,verilor etc etc
Eventual chiar legalizarea angajarii de salariati pe bani bugetari ,dar care sa nu lucreze pentru ce au fost legal angajati,ci pentru...PSD,dupa modelul omologat de dragnea,stapanul sau!
Cand va fi curatata Romania de tot putregaiul acesta politic?Teo

 

Interesant

Seamana din ce in ce mai mult cu masurile luate de atat de hulita guvernare Boc ! Oare urmeaza taierile de salarii ?
C-o singura mare diferenta : guvernarea Boc a luat masurile nepopulare din cauza unei crize economice mondiale majore si a jafului practicat de guvernarea Tariceanu sustinuta de mafia PSD, in timp ce actuala guvernare e nevoita sa ia aceste masuri dupa 5 ani de guvernare catastrofala a mafiei PSD !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor