Propunerile de modificare a Codului Muncii defavorizeaza atat statul, cat si angajatul, a declarat presedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
Dan Matei Agathon, secretar general al Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM), a spus ca propunerile respective nu provin nici de la patronate nici de la sindicate, ci de la Consiliul Investitorilor Straini si Camera de Comert Romano-Americana.
"Prevederile din proiectul Codului Muncii provin in exclusivitate de la Consiliul Investitorilor Straini, o structura care nu are ce sa caute in Romania. Intr-o tara a Uniunii Europene, nu are ce sa caute un consiliu al investitorilor straini. Nu este o structura patronala si nici nu semneaza vreun contract de munca. Al doilea factor de modificare al Codului Muncii il reprezinta Camera de Comert Romano-Americana, o alta structura interesanta", a afirmat presedintele CONPIROM.
Noul Cod al Muncii: Vezi modificarile legate de preaviz si perioadele de proba
Acesta a subliniat ca eventualele modificari ale Codului Muncii trebuie discutate in structura tripartita, a partenerilor sociali - Guvern, patronate, sindicate.
Intrebat despre unele prevederi propuse a fi incluse in Codul Muncii, Dan Matei Agathon a spus ca "pentru orice nelamuriri legate de 12 ore de munca pe zi si alte asemenea, doritorii trebuie sa se adreseze Consiliului Investitorilor Straini si Camerei de Comert Romano-Americane pentru ca acestia sunt initiatorii".
Presedintele UGIR-1903 a precizat ca niciun angajator nu poate concepe sa ceara angajatilor sai sa lucreze, in fiecare zi, cate 12 ore.
Cezar Coraci a subliniat ca nu este momentul pentru o dereglementare a Codului Muncii.
Atat reprezentantii sindicatelor cat si cei ai patronatelor au criticat modul in care autoritatile concep dialogul social si au spus ca, in practica, este vorba despre "simularea sau chiar simulacrul de dialog".
"Daca se merge in continuare tot asa, cred ca singura solutie este sa renuntam la dialogul social si sa nu mai validam prin prezenta noastra - ca atata este, o simpla prezenta - aceasta forma de constructie legislativ europeana pe care Guvernul vrea sa si-o insuseasca, dar fara sa o respecte intru-totul", a spus presedintele Cartel Alfa.
Reprezentantii sindicatelor si patronatelor s-au intalnit, luni, cu ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botis, pentru a discuta propuneri de modificare a Codului Muncii.