"Medic creștin asumat", tocat mărunt de un coleg de breaslă: "Poartă masca la fel ca orice huţupan pe la meetingurile șoșociste"

Joi, 18 Noiembrie 2021, ora 11:08
6693 citiri
"Medic creștin asumat", tocat mărunt de un coleg de breaslă: "Poartă masca la fel ca orice huţupan pe la meetingurile șoșociste"

Profesorul Vasile Astărăstoae a avut o nouă ieșire publică în care a minimizat importanța vaccinării și a normelor sanitare restrictive, menite să împiedice răspândirea COVID.

Reputatul medic legist Astărăstoae s-a evidențiat încă de la începuturile pandemiei cu teorii conspiraționiste legate de presupuse tentative ale autorităților de a accentua inutil gravitatea bolii.

Apoi a avut mai multe pledoarii publice în care i-a îndemnat pe oameni să nu se vaccineze și chiar să dea statul român în judecată.

Referindu-se la sine ca la un medic creștin asumat, Astărăstoae a participat recent la o emisiune TV cu profil religios, filmată la Mănăstirea Bucium din Iași, în care a purtat masca sub nas.

În acest context, medicul Cristian Apetrei, profesor de boli infecțioase și microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, îl critică aspru într-o postare pe Facebook, pe care o redăm integral mai jos:

"La mănăstirea Bucium, Profesorul Astărăstoae a discutat despre medicină și religie. Alegând să poarte masca la fel că orice huţupan de pe la meetingurile șoșociste. Asta e. Atâta poate fiecare. Probabil că eu, ca reprezentant al “progresismului universitar American” la care se referă domnul Profesor, sunt mai intolerant, motiv pentru care mă văd nevoit să mă pun de-a bățul.

Dar tot din această poziție, sunt curios cum îl cheamă pe cancelarul care a făcut afirmațiile auzite de domnul profesor în Luxemburg? La fel, afirmația că sunt eliminați conservatorii din universități este absolut incorectă.

În universități nu întreabă nimeni nimic legat de credință. Pentru că avem alte treburi.

Sorry, dar sunt diferențe între proiecții și realitate, care trebuie postulate. Și pe care le vor confirma ca atare toți cei care predau și viețuiesc în universitățile occidentale, inclusiv în universități religioase.

În urmă cu câțiva ani, într-o discuție cu fostul meu șef, am atins și subiectul religiei. Dar era o discuție privată, între doi prieteni și nicidecum între doi colegi. Sau între angajator și angajat. Va mărturisesc sincer că n-am întrebat niciodată vreun angajat ce religie are și dacă o practică. Și nici invers.

Cu riscul de a-l dezamăgi pe domnul Profesor Astarstoae, nu este singurul cadru didactic creștin din universități. Doar că unii optează pentru mai puțină paradă. Nu pentru că le este frică să fie numiți “retrograzi, inculți, analfabeți funcționali”, ci pentru că unii dintre noi consideră că aspectele spirituale ale viețuirii fiecăruia sunt extrem de personale. Și atât.

Materialele despre medicină și creștinism ale domnului Profesor sunt interesante și utile. Și ca valoare istorică, și pentru semnificația lor în general. Serios! Oricine poate înțelege cât este de importantă și necesară îngrijirea spiritului; cel puțin la fel de importantă ca necesitatea de a ne îngriji trupul. Evident.

Și chiar dacă fiecare dintre noi are liber arbitru de a alege calea pentru îngrijirile spirituale, nu trebuie să ignorăm nici o clipă că România este o țară în care în jur de 80% dintre cetățeni se consideră creștini practicanți. Și să respectăm asta.

Dar, dacă discuția a ajuns în punctul în care discutăm despre medicii creștini și felul în care aceștia pot aduce cu ei vindecarea în societate, mai ales într-o societate fractuată ca cea din pandemie în care tot acest carusel de întâmplări sociale, decizii politice, suferință fizică și moarte ne proiectează pe fiecare într-o extremă sau altă, este necesară o discuție.

Va trebui să spun că, deși apreciez foarte mult faptul că măcar în al doisprezecelea ceas, atunci când a văzut proporțiile dezastrului, profesorul Astărăstoae a înțeles că trebuie să facă un pas înapoi și că trebuie să tacă, nu sunt chiar întru totul de acord cu această decizie.

Că bioetician și ca bun creștin, Profesorul Astărăstoae are obligația să vină și să spună că regretă faptul că nu a ascultat vocile celor câteva sute de mii de medici și cercetători din toată lumea, care s-au implicat în această bătălie și care de doi ani de zile se află pe o poziție diametral opusă cu cea a domniei sale.

Că, dimpotrivă, a lucrat cu diligență întru compromiterea și minimizarea lor. Că nu a dorit să accepte evidențe (cea mai bună dovadă fiind modul în care încă înțelege să poarte masca în public). Și mai ales că nu s-a vaccinat. Și că, în mod indirect, i-a îndemnat pe alții să nu se vaccineze (“eu aștept varianta omega”.) Să accepte consecințele letale ale acestei atitudini, să le asume și să își exprime în public regretul pentru ele. Așa ar fi corect, creștinește și etic.

Altminteri, tot restul e fariseism. Sorry!", scrie medicul Apetrei pe Facebook.

Citeste si:
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Înscrisă în PSD încă de la 16 ani, deputata Oana Gianina Bulai a făcut slalom prin mai multe funcții obținute pe linie de partid, fie că au venit de la social-democrați, ori PDL, fiind...
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere, adică în regiunile locuite de maghiari, printre acestea aflându-se și Transilvania, conform agenției...