Arhiepiscopul Aurel Perca a primit insemnul de mitropolit al Bisericii Romano-Catolice din Romania. "Pallium-ul" a fost binecuvantat de Papa Francisc

Sambata, 08 August 2020, ora 21:13
3098 citiri
Arhiepiscopul Aurel Perca a primit insemnul de mitropolit al Bisericii Romano-Catolice din Romania. "Pallium-ul" a fost binecuvantat de Papa Francisc
Foto: Angelus Communicationis

Arhiepiscopul Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucuresti, Aurel Perca, a primit sambata, la Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti, insemnul de mitropolit al Bisericii Romano-Catolice din Romania.

"Pallium-ul a fost binecuvantat de Papa Francisc pe 29 iunie in Bazilica Sf. Petru din Vatican si i-a fost impus IPS Aurel Perca de catre Nuntiului Apostolic in Romania, Mons. Miguel Maury Buendia, la inceputul Sfintei Liturghii celebrate la ora 10,30 in Catedrala mitropolitana din Capitala Romaniei.

La celebrare au luat parte numerosi preoti si credinciosi din Arhidieceza Romano-Catolica de Bucuresti, episcopii diecezelor sufragane, alti episcopi si preoti invitati, reprezentanti ai autoritatilor civile si ai altor Biserici si culte religioase din Romania", se arata intr-un comunicat al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucuresti.

Conform sursei citate, IPS Maury Buendia a explicat semnificatia acestui insemn liturgic specific mitropolitilor, subliniind legatura speciala a mitropolitului cu Sfantul Parinte Papa si comuniunea cu Biserica Romei, precum si autoritatea pe care arhiepiscopul mitropolit o dobandeste de drept in jurisdictia sa. De asemenea, le-a transmis celor prezenti salutul de binecuvantare al Papei Francisc si a amintit ca, pe 11 ianuarie, IPS Aurel Perca a luat in posesie canonica Arhidieceza Romano-Catolica de Bucuresti.

"IPS Aurel si-a manifestat comuniunea cu Sfantul Parinte si cu Biserica Universala, reinnoind profesiunea de credinta si juramantul de fidelitate, conform formulelor prescrise de Biserica Romei. (...) Mons. Maury Buendia a fixat, apoi, cele trei agrafe cu pietre pretioase in crucile de matase brodate pe pallium - in crucea de pe piept, in cea de pe spate si in cea de pe umarul stang -, simbol al celor trei cuie cu care Cristos a fost pironit pe cruce", se mai mentioneaza in comunicat.

Au semnat profesiunea de credinta

In incheiere, IPS Aurel Perca si Nuntiul Apostolic in Romania au semnat si contrasemnat profesiunea de credinta si juramantul de fidelitate depuse de Arhiepiscopul Mitropolit de Bucuresti la inceputul ritualului.

Pallium-ul a fost binecuvantat de Papa Francisc pe 29 iunie, conform traditiei, in solemnitatea Sfintilor Petru si Paul, in cadrul Sfintei Liturghii celebrate in Bazilica Sf. Petru din Vatican, si aminteste - asa cum a explicat Suveranul Pontif la omilia din acea zi - "unitatea dintre oi si Pastor care, asemenea lui Isus, pune oita pe umerii sai pentru a nu se mai desparti niciodata de ea".

Simbol al legaturii speciale cu Papa, pallium-ul exprima autoritatea pe care Arhiepiscopul Mitropolit, in comuniune cu Biserica Romei, o dobandeste de drept in jurisdictia sa. Arhiepiscopul Mitropolit este autorizat sa il poarte numai pe teritoriul propriei Arhidieceze si pe teritoriul diecezelor din provincia sa ecleziastica, insemnul pallium-ului regasindu-se, de asemenea, si in stema arhiepiscopilor mitropoliti.

Conform noilor reglementari in ce priveste conferirea pallium-ului, stabilite in 2015, Papa nu le mai impune pallium-ul noilor arhiepiscopi mitropoliti, ci il incredinteaza acestora la sfarsitul Liturghiei din sarbatoarea Sfintilor Petru si Paul. Ca si alti arhiepiscopi mitropoliti, din cauza restrictiilor de calatorie pe timp de pandemie, IPS Aurel Perca nu a putut fi prezent la Roma pentru a primi pallium-ul din mainile Papei Francisc, acest ceremonial fiind delegat Nuntiului Apostolic in Romania, Mons. Miguel Maury Buendia.

A fost numit mitropolit in 2019

Actualmente, pallium-ul are forma unei fasii de stofa, lata de cca 5 centimetri, tesuta din lana de culoare alba in forma de colan, asa incat sa poata fi purtat pe umeri, deasupra ornatului (planetei); capetele sunt de culoare neagra, ca si cele sase cruci brodate cu fir de matase.

IPS Aurel Perca a fost numit de Papa Francisc Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti pe 21 noiembrie 2019 si a fost inscaunat in Catedrala Sf. Iosif din Capitala pe 11 ianuarie 2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Aurel Perca mitropolit, #Aurel Perca insemn, #Aurel Perca pallium , #biserica