Biserica da lamuriri despre intalnirea patriarhului cu Ciolos: Va primi sau nu bani

Marti, 08 Decembrie 2015, ora 16:58
2572 citiri
Biserica da lamuriri despre intalnirea patriarhului cu Ciolos: Va primi sau nu bani

Noul purtator de cuvant al Bisericii Ordodoxe Romane (BOR), Vasile Banescu, sustine ca, desi in proiectul de buget pe 2016 nu au fost incluse initial fonduri pentru lacasele de cult, premierul Dacian Ciolos a promis ca va gasi solutii de finantare, dupa o intalnire cu Patriarhul Daniel.

"A avut loc (o intalnire - n.red.) intre Preafericitul Parinte Daniel si premierul Dacian Ciolos. Stirea ca Biserica Ortodoxa Romana va primi zero lei in bugetul pe 2016 a starnit rumoare. A fost nevoie de lamuriri.

Pe parcursul discutiei, premierul nu a promis alocarea unor sume de bani, cum gresit s-a speculat, a promis identificarea unor solutii, unor posibile surse de finantare in continuarea unor proiecte importante pentru finalizarea lor, intre care si finalizarea Catedralei Mantuirii Neamului. Repet, nu a fost vorba de sume", a explicate Vasile Banescu, intr-un interviu acordat marti Digi 24.

Patriarhul Daniel, discutii cu Ciolos despre bugetul pe 2016: Ce i-a promis premierul

Acesta a precizat ca, in afara de fonduri pentru finalizarea Catedralei Neamului, Patriarhia mai are nevoie de bani si pentru restaurarea unor biserci.

Catedrala Mantuirii Neamului nu primeste bani de la buget in 2016. Banescu spune ca BOR nu se bucura

De cati bani mai e nevoie pentru terminarea Catedralei Neamului

In ceea ce priveste ridicarea monumentalei Catedrale a Neamului, criticata fervent de unele voci din societatea civila si nu numai, Banescu a mentionat ca BOR a primit anul trecut 12 milioane de euro de la institutiile statului, iar costurile totale ajung la peste 80 de milioane de euro.

"Constructia se afla acum aproape la jumatate. S-au cheltuit 40 de milionane de euro, deci va mai fi nevoie de inca atat pentru aducerea Catedralei la nivelul final. Nu exista acum fondurile pentru terminarea Catedralei... din donatii... Donatiile reflecta pragul de prosperitate al societatii romanesti. Exista acele donatii, sunt pe primul loc in atentia noastra. Fondurile necesare acestul edificiu provin in primul rand din surse proprii, apoi din donatii si apoi din fonduri de la stat", a spus Vasile Banescu.

Despre sloganul "Vrem spitale, nu catedrale", care a rasunat in timpul protestelor din Piata Universitatii dupa tragedia din clubul Colectiv, reprezentantul BOR a precizat ca Patriarhia l-a "perceput nu ca pe un mesaj al intregii Piete. A fost un mesaj al catorva grupuri semnificative pentru cei care au fost in agora la vremea respective".

"Acest slogan, daca stam sa-l analizam lucid, contine in el un sofism. Daca ne apucam sa numaram numarul de spitale din Romania si numarul de biserici, vom ajunge la concluzia deja conoscuta ca sunt mai multe biserici decat spitale.

Intrebarea este: daca ar exista mai multe spitale decat biserici, ar schimba cu ceva natura discutiei? Prin biserici intelegem, de cele mai multe ori, in spatiul ortodox bisericute, biserici foarte mici, de tara, dintr-un catun. Nu putem avea, din nefericire, un spital in fiecare catun, avem insa o biserica in fiecare catun", a spus Banescu.

Proiect de lege pentru impozitarea Bisericii, depus in Parlament: Sa reducem din privilegii

Patriarhul Daniel spune ca Biserica e de acord sa i se impoziteze veniturile. Ce conditie pune

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a explicat si de ce sunt preturile atat de mari la nunti si botezuri, mai ales in Bucuresti.

"Nu vorbim despre o taxa oficiala agreata de Patriarhia Romana. Aceste taxe sunt fixate de consiliile parohiale, nu de preot. Cred ca taxele reflecta si cheltuielile bisericilor de care vorbim. Marile biserici din Bucuresti au cheltuieli de intretinere enorme", a aratat acesta.

Initial, Guvernul nu a mai alocat, in proiectul de buget pe 2016, fonduri pentru lacasurile de cult, nici pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Comparativ, Guvernul a acordat BOR, in 2014, 148 de milioane de lei, si in 2015, 177 de milioane de lei.

Dupa aflarea vestii, patriarhul Daniel a mers la o intalnire cu premierul Dacian Ciolos, pentru a incerca sa obtina bani si anul acesta pentru biserici.

Curtea de Conturi a descoperit nereguli masive la Biserica Ortodoxa Romana

Citeste si:
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Dacian Cioloș nu dă nicio șansă unui guvern condus de Florin Cîțu, în care USRPLUS să fie partener: ”Vrem un premier cu care să putem lucra, pur şi simplu”
Dacian Cioloș nu dă nicio șansă unui guvern condus de Florin Cîțu, în care USRPLUS să fie partener: ”Vrem un premier cu care să putem lucra, pur şi simplu”
Liderul USR-PLUS, Dacian Cioloş, exclude posibilitatea unui guvern condus de Florin Cîţu prim ministru, din care să facă parte si USR PLUS. „Nu există nicio şansă să continuăm...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
MacGigi
rank 5
Daca topiti toate podoabele, hainele, etc.din poza, cred ca scoateti