Biserica, deranjata de tehnologie: Pacatele nu pot fi dezlegate pe Internet! Spovedania, doar la preot

Sambata, 16 Noiembrie 2013, ora 09:17
4206 citiri
Biserica, deranjata de tehnologie: Pacatele nu pot fi dezlegate pe Internet! Spovedania, doar la preot
Foto: qmagazine

Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, ii sfatuieste pe cei care doresc sa-si dezlege pacatele, odata cu inceperea Postului Craciunului, sa nu se spovedeasca pe Internet, ci la preot.

"Intimitatea marturisirii nu poate fi niciodata inlaturata, pentru ca este taina ta cu Hristos. Marturisirea pacatelor, confesiunea in sine, este intarita de actul sacramental al dezlegarii. Deci, preotul lucrul acesta il face. Cine da dezlegare pe Internet? Nu suntem impotriva tehnicii si noi ne folosim de ea, uneori ne deranjeaza si ne si aranjeaza", a declarat vineri, Mitropolitul Ardealului.

Ispitele din postul Craciunului: De la poftele trupesti la crenvurstii din carne

Acesta a explicat ca tocmai pentru aceasta "intimitate a marturisirii", Biserica Ortodoxa a renuntat si ea la spovedaniile publice si si-a amintit ca atunci cand era mic, a participat si el la o asemenea spovedanie colectiva.

"Biserica a facut o experienta inainte de a aparea Internetul, spovedania colectiva, publica si s-a ajuns la abandonarea acestei practici foarte curand, pentru ca se crea mai mult efect negativ decat pozitiv. Eu vreau sa va marturisesc ca am participat cand eram copil la o astfel de spovedanie si imaginati-va ce intelegeam eu, cand intreba de acolo, ai facut cutare pacat? (...) Apoi faptul ca sa-si spuna cineva, public, pacatul, il murdareste si pe altul care citeste sau care asculta", a explicat Mitropolitul Ardealului.

"Nu vin la Biserica atati oameni cati ar trebui"

Potrivit acestuia, "nu e firesc" sa ierarhizam posturile si sa spunem ca e nevoie sa ne spovedim doar in Postul Pastelui. Mitropolitul Ardealului a adaugat ca desi in Postul Craciunului se spovedesc "multi oameni", totusi nu vin la biserici "atatia cati ar trebui".

Spovedania nu trebuie privita ca un scop in sine, ci ea trebuie dublata de fapte bune, a spus Mitropolitul Laurentiu Streza.

"Poate cineva sa mearga sa se spovedeasca in fiecare zi, (...) daca nu ajunge sa treaca dincolo, la comuniunea cu Hristos, adica nu primeste dezlegare, (...) nu a facut absolut nimic. Uitam un lucru: cand suntem in necaz, strigam, 'unde esti Doamne', 'Doamne, dar de ce', ba mai spunem si 'Doamne, nu am omorat pe nimeni, de ce trebuie sa sufar eu', insa cand e vorba sa raspunzi unei chemari, pentru ca nu sunt puse clopotele noastre, aiurea, clopotul e o trambita a ingerilor care va suna candva pentru fiecare (...) numai un om credincios merge sa se spovedeasca, sa se impartaseasca", a explicat Mitropolitul Ardealului.

El considera Postul Craciunului "un post usor, cu foarte multe rezultate chiar si pentru novici", care trebuie incercat "cu bucurie, cu placere, de drag, nu punand accentul pe 'nu am voie sa fac'". Pentru a tine Postul Craciunului, ar trebui "sa fim buni cu noi insine" si cu cei din jurul nostru, a mai spus Mitropolitului Ardealului.

Postul Craciunului, care este inchinat marii sarbatori a Nasterii Domnului, a inceput in Biserica Ortodoxa vineri, 15 noiembrie si tine pana in ziua de Ajun, 24 decembrie, inclusiv, care este zi de post aspru. Anul acesta lasatul de sec s-a facut in seara de 14 noiembrie, iar ziua de Ajun a Craciunului este o zi de post mai aspru decat in celelalte zile.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#spovedit internet post craciun, #iertare pacate internet spovedanie , #biserica