Biserica si statul, stranii tovarasi de drum (Opinii)

Sambata, 01 Iunie 2013, ora 22:12
3449 citiri
Biserica si statul, stranii tovarasi de drum (Opinii)
Foto: www.city-data.com

In ultima perioada, o gramada de cerneala a curs discutand despre situatia Bisericii Ortodoxe Romane, inclusiv din partea autorului curent.

S-a scris despre rapacitatea Bisericii in a acumula bunuri foarte lumesti, de a ridica constructii megalomane in conditiile in care Romania se cufunda in criza economica iar statul pompeaza milioane de euro in Catedrala Neamului, despe colaboratorii nedescoperiti ai Securitatii din sanul bisericii, despre cazurile de coruptie din sanul clerului ca si despre lacomia unor preoti care au ales viata asta in dauna celei viitoare si au ales sa jupoie viii si mortii prin taxe exorbitante de nunta, botez si inmormantare.

In contextul asta, trebuie pusa intrebarea cat de relevanta mai este biserica in societatea romaneasca actuala.

Pentru a avea raspunsul la intrebarea respectiva, biserica romaneasca trebuie comparata cu biserici similare din societati democratice mai avansate decat Romania. Comparatia cu statele in care religia dicteaza statul (cum ar fi cazul statelor fundamentaliste islamice) nu este potrivita.

Subiectul de comparatie astazi sunt bisericile americane.

Spre deosebire de Romania, meseria de preot in SUA nu aduce avantaje materiale foarte mari comparativ cu restul societatii. De obicei, preotul are parte de o casa parohiala (avantaj destul de mare), un serviciu foarte stabil daca isi face bine treaba si un salariu in cele mai multe cazuri modest, depinzand de marimea congregatiei.

In consecinta, meseria de preot peste ocean este o meserie de vocatie. Exista preoti care in timpul saptamanii au un serviciu de agent imobiliar sau de asigurari iar in weekend sau la ocazii speciale oficiaza in sau pentru biserica.

Meseria de vocatie a preotului american duce la o cu totul alta atitudine a bisericii fata de societate in general, si fata de stat in particular.

SUA sunt un stat secular definit de propria Constitutie, insa libertatea de a practica o religie (sau nici una) este aparata de primul amendament al Constitutiei americane.

Cu toate astea, statul american este puternic influentat de grupurile religioase, mult mai mult decat BOR influenteaza statul roman in prezent.

Formele de influentare ale actului de legislare si guvernare sunt extrem de subtile, si imping in fata cercetari mai mult sau mai putin stiintifice pentru a justifica pozitia bisericii.

De exemplu, desi dreptul la avort a fost statuat in 1973 prin celebra hotarare a tribunalului suprem american in procesul Roe vs Wade, bisericile americane (evanghelice, mormona, neo-protestante si catolica) nu au incetat nicio clipa sa faca un lobby intens pentru inversarea deciziei respective sau limitarea sa drastica.

Sprijinite de milioane de dolari donate de miliardari conservatori, bisericile au influentat politica din unele state americane conservatoare pana la a genera legi anti-avort prin care virtual au suspendat dreptul de a avorta in statele respective.

Au fost celebre cazurile in care au aparut legi peste noapte care forteaza sonograme sau consiliere psihologica inainte de avort sau limitarea dreptului de avort la un numar de saptamani ridicol de mic. Au mai fost cazuri in care clinicilor li s-a impus sa foloseasca doctori care lucreaza pentru spitalele din zona (si devreme ce spitalele nu accepta doctori care presteaza servicii de avort, clinicile au trebuit sa se inchida din lipsa de doctori acreditati).

Plus masuri de schimbare peste noapte a regulilor de zonare a constructiilor fortand inchiderea clinicilor de avort pe durata constructiei necesare sa le faca conforme cu noile legi de zonare. Nu mai vorbesc de presiunile puse asupra clinicilor de avort in unele state mergand pana la asasinarea unui doctor.

Insa cea mai mare lupta se da la nivel national, unde bisericile au facut un lobby extraordinar pentru anularea legii de sanatate publica promovata de Barack Obama, pe motiv ca le incalca libertatea religioasa. Motivul principal au fost mijloacele de contraceptie pentru femei. Mijloacele in sine nu sunt in general acoperite de asigurarea medicala, insa vizitele la doctor pentru a le obtine sunt acoperite.

Bisericile au facut un taraboi enorm (si au izbandit in tribunale) sustinand ca nu pot fi fortate sa asigure femeilor angajate in institutiile patronate de biserici (spitale, scoli, universitati) asigurare medicala acoperind contraceptia, lucru care este in contradictie cu convingerile lor religioase.

Ceea ce este ipocrit este ca aceleasi biserici care condamna si cauta prin orice fel de mijloace sa impiedice contraceptia nu au niciun fel de opinie despre sau chiar incurajeaza pedeapsa cu moartea, inca in vigoare in majoritarea statelor americane.

In comparatie cu lobbyul si actiunile bisericilor americane, BOR pare un mic gainar de provincie. Nu s-a auzit de nicio initiativa majora venind din partea ei pentru anularea drepturilor la contraceptie sau alte drepturi cu care ea nu este de acord (de exemplu practicile de incinerare), si biserica isi vede linistita de propriile afaceri, lasand statul in pace cu exceptia drepturilor sale care aduc bani buni, cum ar fi administrarea cimitirelor publice sau retrocedarea proprietatilor bisericesti.

Ori tocmai inactiunea respectiva arata de fapt ca influenta bisericii asupra statului roman si a societatii romanesti in general scade constant, lucru consfintit de altfel de sondajele de opinie in ultimii ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#implicare biserica looby, #biserica in guvernare , #biserica