Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Bisericile pictate din Bucovina, lacasurile de cult preferate ale romanilor- sondaj

de Florin Necula
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 16:29

   

Bisericile pictate din Bucovina, lacasurile de cult preferate ale romanilor- sondaj
Bisericile pictate din nordul Moldovei - Bucovina - sunt cele mai frumoase din Romania, datorita scenelor infatisate pe peretii exteriori, culorilor folosite, a vechimii de secole, dar si a locului in care sunt amplasate.

Mai mult de o treime dintre cei care care au raspuns unui sondaj online realizat de Ziare.com - 34,08 la suta - sunt de parere ca bisericile pictate ale manastirilor din judetul Suceava sunt cele mai frumoase lacasuri de cult din tara noastra.

Pe locul doi in preferintele celor care au votat, cu 13,52 la suta din voturile respondentilor, se afla Manastirea Curtea de Arges, ctitoria lui Neagoe Basarab, de la inceputul secolului al XVI-lea, loc in care sunt inmormantati regii Romaniei.

Manastirile din Neamt, votate de 9,16 la suta dintre cititorii Ziare.com, se afla pe locul trei, fiind urmate de Manastirea Putna, Manastirea Trei Ierarhi si Bisericile din lemn din Maramures, fiecare cu peste 5 la suta din optiuni.

Sondajul s-a desfasurat in perioada 26 noiembrie - 2 decembrie, iar la el au raspuns 4.357 de cititori.

Care sunt cele mai frumoase biserici si manastiri din Romania? - Sondaj Ziare.com

Cele opt biserici pictate din Bucovina fac parte din patrimoniul mondial al UNESCO. Sapte dintre ele - Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava si Voronet - fac parte din patrimoniul mondial inca din 1993, in timp ce Manastirea Sucevita a fost inclusa in anul 2010.

Bisericile au fost construite la sfarsitul secolului al XV-lea si in secolul al XVI-lea, de catre Stefan cel Mare (Voronet si Patrauti) si de catre alti domnitori moldoveni. Manastirile se afla la circa 450-500 de kilometri distanta de Bucuresti, iar in tinutul Bucovinei se mai afla numeroase alte lacasuri de cult, precum Manastirea Rasca sau Manastirea Bogdana, din Radauti.

Manastirea Voronet, celebra in lumea intreaga pentru albastrul unic al peretilor sai - Albastrul de Voronet (azuriu stralucitor) -, a fost ctitorita de Stefan cel Mare, in anul 1488. Totodata, printre culorile folosite sunt si Rosul de Humor sau Verdele de Arbore. Pe peretii exteriori ai manastirilor sunt pictate diferite scene biblice, precum "Judecata de Apoi", "Arborele lui Iesei" sau "Pacatul lui Adam".

Castelul Peles, regele castelelor din Romania - sondaj

Mandru ca sunt roman, o campanie care-a deschis inimile romanilor

Transfagarasanul, cea mai frumoasa sosea din Romania - sondaj

Delta Dunarii este cea mai frumoasa destinatie turistica din Romania - sondaj

Mai sunt sute sau chiar mii de alte locuri extraordinare in Romania, ce-ar merita vazute. Le puteti recomanda pe toate prin comentarii la acest articol. Va asteptam!

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2629 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
redactia@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bisericile pictate din nordul Moldovei sunt cele mai frumoase

Adevarat !
Dar cu un articol si un asemena sondaj tare i-ati necajit pe ingamfatii ardeleni, mai ales pe ORD-inarul (comun) care insulta "miticii" si "sudistii" ce i-au redat demnitatea de om, caci inainte de 1918 era cam aplecat de spate si avea ceva tare cu aroma mongoloida de paprika in dansul.
NU Transilvania este cea mai frumoasa zona a Romaniei, ca numai asa vor moghiorii de acolo, cei care i-au bolanzit si pe romanii ardeleni, ci BUCOVINA romaneasca !
Da, da, Bucovina este cel mai frumos colt de Romanie ! Bisericile de acolo sunt deja faimoase-n toata Europa; am intalnit la Putna si un grup de turisti canadieni-quebecoazi. Domnitorii care au ridicat acele lacasuri de cult, nu erau nici straini, nici comunisti ! Sa va intre BINE in "capeteuri" asta !
Lacasuri de cult scriem ? Ei bine, asa cum deja o mentioneaza articolul, nu gasesc asemena bijuterii pe meleagurile frumoase natural ale molcomilor ardeleni. Oare de ce ? Nu le-a fost permis a le ridica de catre "civilizatii" moghiori sau ei nu au avut un Stefan cel Mare, un Vasile Lupu sau un "sudist" ca Mesterul Manole ?
Si daca nu au avut, atunci le-a ramas falosenia gratuita, ajunsa fara gratie, dar cu impertinenta chiar si pe acest forum.
Da, noi, NOI "miticii", "sudistii" si "moldovenii" STIM, AVEM, PUTEM, ba chiar dezrobim si pe fratii nostri nerecunoscatori de peste munti, care in afara unor Closca, Horea, Crisan, Avram Iancu si Pintea, n-au sculat pe NIMENI altul !
Da, "Bisericile pictate din nordul Moldovei sunt cele mai frumoase" !
Jos comunistii (mai ales cei cu ifose de meschen) !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor