Boc merge la Cluj la intronizarea noului mitropolit Andrei Andreicut

Vineri, 25 Martie 2011, ora 07:19
2120 citiri
Boc merge la Cluj la intronizarea noului mitropolit Andrei Andreicut
Foto: Napoca News

Premierul Emil Boc va participa, vineri dimineata, la ceremonia de intronizare a noului mitropolit al Clujului, Andrei Andreicut, anunta Biroul de presa al Guvernului.

Ceremonia de intronizare a Inalt Prea Sfintitului parinte Andrei Andreicut ca mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului va avea loc de Praznicul Bunei Vestiri, in Catedrala Mitropolitana din Cluj Napoca, potrivit unui comunicat de presa remis de Patriarhie Ziare.com.

Intre orele 09:00 si 12:00 va avea loc Sfanta Liturghie celebrata in sobor de arhierei, in frunte cu Preafericitul Parinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, iar de la ora 12:00 va avea loc ceremonia intronizarii.

La ceremonie vor participa ierarhi, reprezentanti ai altor Biserici, inalti demnitari de stat, reprezentanti ai autoritatilor locale, civile si militare, personalitati din lumea academica, artistica si culturala, numerosi preoti, calugari si credinciosi.

Andrei Andreicut, pe numele de mirean Ioan Andreicut, este din 1990 episcop al Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia. In anul 1998, episcopia pastorita de el a fost ridicata la rangul de arhiepiscopie. In anul 2005 a fost unul din candidatii propusi a-i succeda mitropolitului Antonie Plamadeala.

Nealegerea lui Andreicut a dus la secesiunea nordului Mitropoliei Ardealului, sub conducerea lui Bartolomeu Anania. Tot vineri se implinesc cinci ani de la infiintarea Mitropoliei clujene si de la intronizarea lui Bartolomeu Anania.

In 2007, Andrei Andreicut a fost acuzat ca a fost colaborator al Securitatii, cunoscut cu numele de cod "Ionica", primind verdict de politie politica din partea CNSAS.

Scriitorul Mircea Dinescu, membru in colegiul CNSAS, a declarat pentru agentia Mediafax ca

In 15 februarie 2008 Curtea de Apel Alba Iulia a anulat verdictul de colaborare dat de CNSAS, pentru motive procedurale.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Boc intronizare mitropolit Cluj, #Andrei Andreicut intronizare mitropolit , #biserica
Comentarii