BOR, dispusa sa discute despre impozitarea veniturilor sale, dar vrea inapoi proprietatile confiscate de stat

Miercuri, 26 August 2015, ora 19:44
4292 citiri
BOR, dispusa sa discute despre impozitarea veniturilor sale, dar vrea inapoi proprietatile confiscate de stat
Foto: Ziare.com

Biserica Ortodoxa Romana (BOR) spune ca este deschisa pentru o discutie pe tema impozitarii veniturilor ei daca aceasta ar fi abordata impreuna cu chestiunea retrocedarii sau a compensarii miilor de proprietati bisericesti confiscate de statul roman.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Romane, daca BOR si-ar primi inapoi proprietatile sau compensari pentru miile de cladiri si de terenuri confiscate de statul roman, atunci ar dispune de resursele necesare pentru a se intretine si pentru a-si sustine opera social-filantropica.

Pana in prezent a fost retrocedata Bisericii Ortodoxe Romane "numai o mica parte din proprietatile sale confiscate de regimul comunist".

Mitropolia Moldovei, cea mai bogata din tara

Pe de alta parte, proprietatile si veniturile bisericesti sunt folosite pentru sustinerea multiplelor activitati derulate de BOR in societatea romaneasca, spune Patriarhia.

"Cele aproximativ 800 de institutii si programe socio-medicale si educationale (cabinete medicale, cabinete de consultanta, camine si centre pentru batrani, copii si alte persoane defavorizate, gradinite etc.), pentru sustinerea carora anul trecut (2014) eparhiile Patriarhiei Romane au cheltuit peste 87.000.000 de lei, sunt sustinute in imensa lor majoritate tocmai din veniturile obtinute corect si transparent de eparhiile Bisericii Ortodoxe Romane", se mai spune in comunicatul de presa.

Totodata, argumenteaza Patriarhia, statutul fiscal al cultelor din Romania este similar cu cel din majoritatea statelor Uniunii Europene in care acestea sunt sustinute pentru contributia lor la viata societatii.

"O eventuala incetare a sprijinului statului fata de Biserica Ortodoxa Romana si alte culte ar trebui sa fie urmata, in mod firesc, de o restituire a tuturor averilor bisericesti confiscate, care, insa, intre

timp au fost folosite pentru improprietarirea succesiva a populatiei sarace. In plus, banul public oferit cultelor provine de la contribuabili care sunt in majoritate crestini ortodocsi", sustine Patriarhia.

Potrivit conducerii BOR, sprijinul de la bugetul de stat nu acopera decat partial cheltuielile cultelor.

Contributia pentru culte de la bugetul de stat "reprezinta doar 0,2% din bugetul de stat" si este de aproximativ 10 ori mai mica decat bugetul pentru Educatie (4,4 miliarde lei), spune Patriarhia.

In anul 2013 celor 18 culte recunoscute din Romania le-au fost alocate de la bugetul de stat 487,4 milioane lei din care 276,9 milioane lei pentru salarizarea personalului clerical, 174,1 milioane lei pentru salarizarea personalului neclerical si 36,4 milioane lei - sprijin pentru constructii, restaurari etc.

Dintre cei cei 14.231 de preoti si diaconi ai BOR, sunt platiti integral de biserica peste 1.000, iar dintre cei aproximativ 17.000 de salarizati neclericali - aproape 1.500.

La aceste cheltuieli salariale ale unitatilor bisericesti se adauga si cele pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult (plata facturilor la curent electric, apa, gaze etc.), pentru lucrari de constructie, de reparatie si de consolidare ale lacasurilor de cult si ale cladirilor ecleziastice, pentru invatamant, pentru furnizarea in nume propriu si/sau in parteneriat de servicii sociale acreditate in conditiile legii, pentru actiuni specifice si alte activitati non-profit ale cultelor religioase.

Contributiile financiare de la serviciile religioase sustin activitatea parohiilor, mai spune Patriarhia.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#BOR discutie impoitare venituri, #BOR proprietati confiscate stat, #BOR venituri , #biserica
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Iata ca este simplu: BOR vrea sa dea, dar intai sa ia!