BOR ii multumeste lui Iohannis pentru ca a ajutat la deminarea unui teren

Luni, 15 August 2016, ora 19:44
6596 citiri
BOR ii multumeste lui Iohannis pentru ca a ajutat la deminarea unui teren
Foto: Arhiva Administratia Prezidentiala

Vizita presedintelui Klaus Iohannis in Israel a ajutat Patriarhia Romana sa recupereze un teren de 10.000 de metri patrati de pe malul raului Iordan.

Acest teren, aflat in proprietatea BOR, nu a putut fi folosit din cauza razboiului.

Demersurile bisericesti si vizita presedintelui din acest an au ajutat, insa, la aprobarea deminarii zonei si recapatarea bisericii romanesti, a spus, luni, arhimandritul Teofil Anastasoaie.

"Patriarhia a cumparat 10.000 de metri patrati chiar pe malul raului Iordan, unde s-a botezat Iisus. Acolo a slujit si Sfantul Ioan Iacob. Din cauza razboliului israeliano-arab din anii 1967-1970, biserica a fost grav afectata. Zona a fost inchisa, fiind chiar pe granita. Cererile noastre s-au soldat cu esec. Statul israelian nu dorea sa deschida acea zona, chiar pe granita au fost plantate mai multe mine si a fost interzis accesul oricarui pelerin in zona", a explicat parintele Teofil.

Dupa 1970, Patriarhia a facut mai multe interventii pentru a recupera biserica romanesca de la Iordan.

"In ultimul an, au fost mai multe interventii bisericesti si diplomatice, iar vizita presedintelui nostru a ajutat ca partea israleliana sa aprobe dechiderea sau pornirea proiectului de deminare a zonei", a adaugat parintele Teofil, in discursul rostit la slujba de la Biserica din Palatul Cotroceni.

Parintele Teofil, superiorul asezamintelor romanesti din Tara Sfanta, a venit in Romania pentru a face cunoscute proiectul de deminare a zonei si recuperarea bisericii romanesti de la Iordan.

"Am venit in Romania sa fac cunoscut acest proiect. Dureaza doi ani. Dar sunt opt biserici, inclusiv a noastra, pe acel teren de 55 de hectare, care trebuie deminat. Dupa ce va fi curatat pamantul, ne vom putea relua biserica.

Eforturile, pe de o parte bisericesti, pe de o parte politico-diplomatice, au dat rod. Este si dorinta Sfantului Ioan Iacob. Este anul Sfantului pentru ca in 31 decembrie a fost trecut in calendarul israelitean, primul sfant roman trecut in acest calendar", a mai spus parintele Teofil.

El a explicat ca sunt cam 3.800 de mine, iar costurile pentru a scoate o singura mina din pamant sunt de 130 de dolari.

"Sa stiti ca minunile pe care le auziti in Evanghelie sunt reale. De exemplu, se spune ca, la Adormirea Maicii Domnului, toti apostolii lui Hristos au venit din toate colturile lumii adusi miraculos pe nori. De ziua Adormirii Maicii Domnului la Ierusalim nu ploua. Sunt luni intregi in care nu cade un strop de ploaie. Ei bine, in timpul Sfintei Liturghii, pe cer se aduna norii, care raman pana la finalul slujbei. Asa cum au venit apostolii pe nori, asa vin norii azi la Slujba Adormirii Maicii Domnului din Ierusalim", a adaugat parintele comparand gradina Palatului Cotroceni, unde se afla biserica, cu gradina Ghetsimani.

Iata ce a mai facut presedintele Iohannis cand a fost in martie, in Israel.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Iohannis biserica Israel, #Iohannis scoate mine Israel Patriarhie , #biserica