BOR nu recunoaste independenta Bisericii Ortodoxe din Ucraina fata de Moscova

Vineri, 26 Octombrie 2018, ora 12:34
10957 citiri
BOR nu recunoaste independenta Bisericii Ortodoxe din Ucraina fata de Moscova

Biserica Ortodoxa Romana nu recunoaste independenta Bisericii Ortodoxe din Ucraina fata de cea din Rusia.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a decis sa recomande Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol si Patriarhiei Moscovei sa ajunga impreuna la o solutie dupa autorizarea autocefaliei Bisericii Ucrainei.

"Avandu-se in vedere evolutiile recente ale situatiei bisericesti din Ucraina, Sfantul Sinod reitereaza recomandarea din data de 24 mai 2018 ca Patriarhia Ecumenica si Patriarhia Moscovei sa ajunga impreuna la o solutie, pastrandu-se unitatea de credinta si libertatea administrativ-pastorala, acestea din urma reprezentand o nota caracteristica a Ortodoxiei.

Sfantul Sinod subliniaza totodata faptul ca unitatea se pastreaza prin coresponsabilitate si cooperare intre Bisericile Ortodoxe locale, prin cultivarea dialogului si a sinodalitatii la nivel panortodox, aceasta fiind o necesitate permanenta in viata Bisericii.

Unitatea Bisericii este un dar sfant al lui Dumnezeu, dar si o mare responsabilitate a ierarhilor, clerului si credinciosilor mireni. De aceea, Sfantul Sinod indeamna la inmultirea rugaciunii pentru unitate, la cultivarea prin dialog si reconciliere a iubirii crestine fraterne, care ofera adevarata libertate", se arata intr-un comunicat de presa al Patriarhiei Romane remis Ziare.com.

Amintim ca Patriarhia Constantinopolului a recunoscut, in octombrie, o Biserica independenta in Ucraina, o decizie istorica care pune capat celor 332 de ani de tutela religioasa rusa in aceasta tara.

Decizia a provocat indignarea Bisericii Ortodoxe Ruse, care a rupt relatiile cu Patriarhia Constantinopolului.

Citeste si Marea schisma a Bisericii Ortodoxe: Putin pierde influenta religioasa in estul Europei. Pericol de tensiuni in regiune

A.G.

Citeste si:
De ce oamenii onești nu vor să se implice în politică
De ce oamenii onești nu vor să se implice în politică
În România sunt mulți oameni onești, civilizați, morali, cu dragoste de semeni și de națiune, cu educație solidă și cu studii serioase (indiferent nivelul lor), cu experiență de muncă...
Ce spune Nelu Tătaru despre noul președinte al PNL, Florin Cîțu. ”Schimbarea este singura cale spre progres”
Ce spune Nelu Tătaru despre noul președinte al PNL, Florin Cîțu. ”Schimbarea este singura cale spre progres”
Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, este de părere că alegerea lui Florin Cîţu în funcţia de preşedinte al partidului într-o perioadă plină de provocări reflectă încrederea...
Sursa: Ziare.com