BOR trimite o delegatie la Ierusalim sa impace cele doua Biserici

Vineri, 20 Mai 2011, ora 19:25
1635 citiri
BOR trimite o delegatie la Ierusalim sa impace cele doua Biserici
Foto: bzi.ro

Biserica Ortodoxa Romana nu va intrerupe relatiile cu Patriarhia Ierusalimului, ci va trimite o delegatie sa rezolve conflictul dintre cele doua Biserici, a stabilit Sfantul Sinod.

"Sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a analizat hotararile Sfantului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului postate pe site-ul oficial in ziua de 9 mai 2011 si considera ca aceste hotarari contravin spiritului comuniunii fratesti intre Bisericile Ortodoxe surori", se arata intr-un comunicat remis, vineri, Ziare.com.

Cu toate acestea, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane nu intrerupe comuniunea cu Patriarhia Ierusalimului, potrivit documentului.

Ca atare, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a desemnat o delegatie formata din Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Onorific Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Onorific Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, Preasfintitul Parinte Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor si Preasfintitul Parinte Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal, cu mandatul de a purta un dialog oficial cu Patriarhia Ierusalimului pentru solutionarea acestei probleme.

Precizarile Patriarhiei Romane vin in contextul in care Patriarhia Ierusalimului a anuntat oficial ca a intrerupt comuniunea cu sefii Bisericii Ortodoxe de la Bucuresti, din pricina asezamanatului romanesc construit in Ierihon, care ar fi fost ridicat fara incuviintarea ei canonica.

Patriarhia Ierusalimului a intrerupt comuniunea, asa incat PF Daniel nu va mai fi pomenit in bisericile ce se afla in jurisdictia canonica a Ierusalimului.

Decizia a fost luata pentru a evita situatia in care si alte biserici locale sa-si construiasca lacase de cult in jurisdictia Ierusalimului fara aprobare.

Patriarhia Romana sustine insa ca prelatii de la Ierusalim au luat o decizie unilaterala, in ciuda faptului ca s-a dorit initierea unui dialog in aceasta privinta.

"Desi in urma vizitei la Patriarhia Ierusalimului a Preasfintitului parinte Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, din ziua de 15 aprilie 2011, s-a convenit initierea unui dialog bilateral fratesc intre cele doua patriarhii pentru identificarea unei solutii privind existenta asezamantului romanesc de la Ierihon, Patriarhia Romana constata cu surprindere si regret ca Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterala", a precizat Patriarhia Romana.

Asezamantul din Ierihon este camin pentru pelerinii care viziteaza orasul sfant si a fost construit pe un teren primit prin donatie de la un roman stabilit in zona, inainte de Revolutie, de aproape 3.000 de metri patrati.

In 1999 a inceput constructia unei biserici si a unui paraclis, in ianuarie 2000 acestea au fost sfintite, fiind construita apoi o casa de pelerini.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Sfnatul Sinod Biserica Ortodoxa Romana, #Patriarhia Ierusalimului , #biserica