Botezul - simbolul purificarii

Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 16:31
6528 citiri
Botezul - simbolul purificarii
Foto: crestinortodox.ro

Apa si focul sunt elementele pe care omul le-a folosit, in primul rand, in viata lui de zi cu zi, fiind indispensabile vietii, in al doilea rand, acestora le-a dat semnificatii deosebite si puteri magice, de-a lungul existentei omenirii.

Apa, pe langa intrebuintarile ei multiple necesare vietii, de-a lungul timpului a capatat si puteri supranaturale, unele fiind legate de purificare spirituala si chiar considerata drept simbol al mantuirii.

Pe de o parte, din cele mai vechi timpuri, religia a dat importanta deosebita apei, folosind-o in diferite ritualuri religioase. Astfel, pentru religia iraniana, apa avea puterea de a tamadui si de a alunga demonii, folosindu-se asa numitele bai de purificare. In iudaism, unii exorcisti actionau si prin mijlocirea apei in numele unui personaj sacru, spre exemplu, "in numele lui Solomon".

Aceste practici ritualice trebuie sa fi jucat un rol in conceptia despre o apa izbavitoare de pacat "in numele" unui botezator. Spre deosebire de baile de purificare, botezul este primit de la altcineva si se stabileste o legatura intre botezator si botezat.

Pe de alta parte, Biblia prin Vechiul Testament cunoaste deja in cazul Neeman, o tamaduire prin "botez", in Iordan, la porunca lui Elisei (4 Rg. 5, 14). Acest ritual il intalnim, mai tarziu, in botezul lui Ioan, consemnat de catre evanghelisti in Noul Testament (Mt. 3, 4).

Traditia evanghelica il identifica pe Ioan Botezatorul cu un nou Ilie, care ar fi vestitorul Apocalipsei (Mat. 3, 23). Practic, Ioan a reinviat profetismul stins odata cu Zaharia, intr-un secol in care secta de la Qumran credea in implinirea profetiilor si in care sinagogile incepeau sa comenteze Lege prin lectura din profeti. Iertarea pacatelor era speranta eshatologica prin excelenta la un Ieremia sau un Iezechil, acesta din urma asociind iertarea pacatelor cu o simpla stropire cu apa curata (Iz. 36, 25).

Apoi, cercetatori si istorici aduc dovezi concrete in sensul virtutilor miraculoase ale apelor curgatoare, de exemplu, Iordanul care era simbolul intrarii in pamantul fagaduintei, locul noii iesiri unde se pregatesc caile Domnului. Astfel, Titus Flavius Josephus ne relateaza ingrijorarea lui Antipa in fata infrigurarii iscate de botezul lui Ioan in apa Iordanului "foarte insufletiti, ascultandu-l cum vorbeste, in stare sa urmeze intru totul povetele acestui om".

Mai tarziu, catre anul 45 d. Hr., un anume Teudas, zis si proorocul, va chema la izbavire prin reiterarea anticei traversari prin despartirea, de data aceasta, a apelor Iordanului.

J. Steinmann aduce marturii scripturistice despre secta religioasa, cea a esenienilor la masa carora nu se bea vin, ci tiras, o bautura care ar echivala cu mustul dulce de struguri. Potrivit Scripturii, expresia "nu va bea nici vin, nici bautura ametitoare" (Num. 6, 3) facea trimitere la o persoana care facea parte dintr-un grup religios si care urma cu strictete regulile impuse, in special, cele referitoare la igiena personala, la modul de hranire, la izolare fata de ceilalti considerati pacatosi si care se numea "nazireu".

In zilele noastre, exista cel putin patru conceptii legate de botez: prima, se refera la cea sacramentala, ca taina a botezului pe care o impartasesc si o practica romano-catolicii si ortodocsii; a doua este tot sacramentala, dar se bazeaza pe credinta si o practica luteranii; a treia conceptie se refera la considerarea botezului ca semn si pecete a lui Dumnezeu si este practicata de reformati si presbiterieni; a patra, cea care considera ca botezul este un simbol al mantuirii, al vietii noi, pe care o impartasesc si o practica protestantii.

Biserica Ortodoxa a stabilit in calendar o zi speciala dedicata virtutilor tamaduitoare ale apei, in ziua de 6 ianuarie, numita Botezul Domnului sau Boboteaza, moment deosebit din istoria crestinismului cand Ioan il descopera omenirii pe Iisus.

In crestinism, in general, botezul este un simbol al purificarii sufletului de pacatele savarsite, el semnificand, totodata, moartea si invierea lui Iisus Hristos. Prin botez, crestinul moare si invie odata cu Mantuitorul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#botez Iisus Hristos, #Botezul Mantuitorului Iisus Hristos , #biserica