Buzau: CJ si Primaria nu aloca bani pentru Catedrala Neamului. Sunt alte prioritati

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 21:52
2394 citiri
Buzau: CJ si Primaria nu aloca bani pentru Catedrala Neamului. Sunt alte prioritati

Primaria Buzau si Consiliul Judetean Buzau nu vor aloca bani pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, autoritatile locale si cele judetene spunand ca au dat bani pentru alte lacasuri de cult din judet, primarul Constantin Boscodeala afirmand ca municipalitatea are "alte prioritati".

Intrebat, miercuri, daca Primaria Buzau va sustine financiar Catedrala Mantuirii Neamului, primarul Constantin Boscodeala (PSD) a declarat ca nu se vor aloca bani pentru acest proiect nici acum, nici in viitor, deoarece orasul are alte prioritati.

"Am primit o solicitare din partea Bisericii Ortodoxe Romane la finele anului trecut. Tot la finalul anului trecut am aprobat o suma pentru culte, dar aceasta suma merge catre bisericile in constructie din municipiul Buzau. Municipalitatea nu isi poate permite sa finanteze decat lacasurile de cult de pe raza municipiului. Nici anul acesta si cu siguranta nici anii viitori nu vom putea aloca bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului pentru ca municipalitatea nu isi permite acest lucru si avem alte prioritati", a declarat Constantin Boscodeala.

Nici Consiliul Judetean Buzau nu va aloca bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului, desi Biserica Ortodoxa Romana a solicitat institutiei buzoiene 300.000 de lei.

"Consiliul Judetean Buzau a alocat, in luna septembrie 2013, 275.000 de lei, din care 50.000 pentru achizitionarea de material lemnos pentru finalizarea Bisericii Militare Pogorarea Sfantului Duh si 225.000 de lei pentru Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei pentru renovari, reparatii si achizitionarea de echipament de iluminat, insa pentru Catedrala Mantuirii Neamului nu vom aloca nicio suma", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX presedintele CJ Buzau, Cristi Bigiu.

Patriarhia Romana a adresat o scrisoare reprezentantilor autoritatilor locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mantuirii Neamului, precizand, intr-un comunicat transmis marti, ca a fost vorba despre un demers in conformitate cu Legea construirii Catedralei Mantuirii Neamului, care prevede ca, la solicitarea Administratiei patriarhale, autoritatile de stat centrale si locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

"Aceasta prevedere a fost inclusa in lege deoarece construirea Catedralei Mantuirii Neamului este un proiect bisericesc national reprezentativ pentru poporul roman majoritar ortodox, contribuabil in proportie de 86% la bugetul de stat central si la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii judetene au raspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale", preciza Patriarhia Romana.

Banii ceruti autoritatilor locale pentru Catedrala Mantuirii Neamului au generat o disputa publica intre primarul din Targu Mures, Dorin Florea, si Patriarhie, edilul reclamand "partizanatul" cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicand ca declaratiile edilului sunt nefondate si ofensatoare.

Constructia Catedralei Mantuirii Neamului a inceput in decembrie 2010. Viitoarea catedrala, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri latime si 120 metri inaltime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credinciosi. Costul lucrarilor pentru constructia la rosu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

La inceputul anului 2011, Sfantul Sinod a aprobat o procedura de colecta nationala pentru construirea Catedralei. In februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primaria Capitalei si primarii de sector au donat la randul lor pentru constructie.

Reprezentanti ai societatii civile au criticat insa alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Buzau bani catedrala Neamului, #Catedrala Neamului bani , #biserica