Candela Mariei Brancoveanu s-a intors la Biserica Sfantul Gheorghe Nou dupa 43 de ani

Marti, 09 August 2016, ora 21:56
5419 citiri
Candela Mariei Brancoveanu s-a intors la Biserica Sfantul Gheorghe Nou dupa 43 de ani
Foto: Arhiva Facebook/Biserica Sfantul Gheorghe Nou, Bucuresti Kilometrul Zero

Candela originala a Mariei Brancoveanu, luata in 1973 din Biserica Sfantul Gheorghe Nou de catre organele de militie, a fost readusa in lacasul de cult de la Kilometrul zero din centrul Capitalei, de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, de o delegatie condusa de parintele paroh Emil Caramizaru.

"Dupa 43 de ani, acest obiect de patrimoniu al bisericii Sfantul Gheorghe Nou, preluat in custodie de Muzeul National de Istorie a Romaniei in anul 1973, va fi reasezat cu o saptamana inainte de praznuirea Sfintilor Martiri Brancoveni deasupra mormantului Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu, locul sau initial. Demersurile intreprinse pe langa Ministerul Culturii si Muzeul National de Istorie a Romaniei in vederea recuperarii sale au durat aproximativ doi ani", a explicat parohul bisericii, Emil Caramizaru.

Povestea candelei

Candela are inscrisa pisania ce nu a putut fi gravata de mormant. In anul 1914, cand se implineau doua secole de la martirizarea Sfintilor Brancoveni, a fost scoasa la lumina inscriptia de pe candela asezata in 1720 deasupra mormantului voievodului Constantin Brancoveanu din Biserica Sfantul Gheorghe Nou.

Doamna Maria Brancoveanu a vrut sa fie montata deasupra mormantului aflat in partea dreapta a naosului bisericii o lespede de marmura alba de 185/95 cm, impodobita cu elemente decorative in stil brancovenesc. De jur imprejur, pe piatra funerara a fost sculptat un chenar format din ghirlande de flori.

In partea de jos, la picioare, gasim o reprezentare alegorica, infatisand moartea avand coasa in mana dreapta si un fir de crin cu trei flori in mana stanga. In partea dinspre cap a lespezii este sapata stema Tarii Romanesti, in mijlocul careia se afla infatisat vulturul cu crucea in plisc.

Pe lespede nu exista nici un inscris, tocmai pentru a pastra o discretie impusa de conjunctura istorica si politica a acelor vremuri.

Insa doamna Maria Brancoveanu a pus deasupra mormantului sotului ei o candela lucrata in argint filigranat, iar pe marginea de sus a bulbului din mijloc a lasat o inscriptie cu litere chirilice, insemnand de fapt pisania pe care nu a putut sa o scrie pe piatra mormantului: "Aceasta candela, ce s-au dat la Sveti Gheorghie cel Nou, lumineaza unde odihnesc oasele fericitului Domn Io Costandin Brancoveanu Basarab Voievod si iaste facuta de Doamna marii sale Mariia, carea si Mariia sa nadajduiaste in Domnul, iarasi aici sa i sa odihneasca oasele. Iulie, in 12 zile, leat 7228 (1720) ".

Se pregateste muzeul Bisericii Sf. Gheorghe Nou

La 1702, Maria Brancoveanu cere ca in centrul Capitalei sa se construiasca Biserica Sfantul Nicolae "Dintr-o zi". Inca din 1915, lacasul de cult este monument istoric, prin Inalt Decret Regal.

Dorinta cea mare a parohului este ca toate aceste obiecte de mare valoare sa poata fi expuse intr-un muzeu al Bisericii. De aceea, pregateste deja planurile pentru realizarea salii muzeale Voievodul Martir Constantin Brancoveanu.

Pe 16 august, Sfintii Martiri Brancoveni vor fi cinstiti in Biserica de la Kilometrul zero. Ei au fost martirizati in 15 august, dar sunt cinstiti o zi mai tarziu pentru ca in 15 august este Adormirea Maicii Domnului. In 1992 Sfantul Sinod a decis canonizarea Sfantului Constantin Brancoveanu, a celor patru fii ai lui si a sfetnicul Ianache.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#candela Maria Brancoveanu Biserica Gheorghe Nou , #biserica