Candidatii la scaunul de mitropolit al Clujului au un trecut controversat

Marti, 15 Martie 2011, ora 08:28
3888 citiri
Candidatii la scaunul de mitropolit al Clujului au un trecut controversat
Foto: Romania Libera

Ambii candidati pentru scaunul de mitropolit al Clujului, ramas vacant dupa decesul IPS Bartolomeu Anania, au un trecut controversat.

Arhiepiscopul de Alba Iulia, IPS Andrei Andreicut, si unul dintre episcopii vicari ai Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, PS Irineu Pop - Bistriteanul, au fost in atentia presei. Primul, pentru colaborarea cu Securitatea, iar al doilea, pentru implicarea intr-o miscare considerata eretica, de catre BOR.

IPS Andrei Andreicut a primit harul episcopal in anul 1990, prima data in calitate de arhiereu vicar, apoi de episcop eparhiot de Alba Iulia. Din anul 1998, el a fost ridicat la rangul de arhiepiscop.

IPS Andrei Andreicut este doctor al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, absolvent al Facultatii de Constructii de Cai Ferate din Bucuresti.

Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) a anuntat, in septembrie 2007, ca arhiepiscopul Andrei Andreicut a facut politie politica in calitatea sa de colaborator al Securitatii.

IPS Andrei a contestat in instanta verdictul, dar intre timp Curtea Constitutionala a decis ca CNSAS functioneaza in afara Constitutiei si toate verdictele de politie politica sunt nule.

Curtea de Apel Alba Iulia a luat act de aceasta decizia si a anuntat ca IPS Andrei Andreicut a fost numai colaborator al Sercuritatii.

PS Irineu Bistriteanul a fost, inainte de a deveni arhiereu, reprezentant al Patriarhiei Ortodoxe Romane pe langa Patriarhia Ortodoxa a Ierusalimului si superior al asezamintelor romanesti din Ierusalim si Iordan.

PS Irineu Bistriteanul si-a obtinut doctoratul in Teologie la Universitatea din Bucuresti si a facut studii postuniversitare de Teologie si Etica Sociala la celebra universitate Princeton.

Inaltul ierarh a fost acuzat ca ar fi fost implicat intr-o miscare spirituala care ar fi promovat meditatia transcedentalista si care a fost considerata drept eretica de catre Biserica Ortodoxa Romana.

Doi candidati pentru scaunul vacant de Arhiepiscop si Mitropolit al Clujului

Membrii Sinodului Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului au stabilit, luni, numele celor doi candidati, la sedinta Sinodului Metropolitan participand si Preafericitul Daniel Ciobotea, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, care este si loctiitor de mitropolit.

"Au fost date citirii numele celor 24 de ierarhi care sunt eligibili pentru Mitropolie, iar apoi cei prezenti la sedinta Sinodului au votat", a declarat parintele Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Mitropoliei ortodoxe, citat de Romania Libera.

Marti, candidaturile celor doi ierarhi vor fi discutate si in Adunarea Bisericeasca a Clujului, compusa din membrii Sinodului mitropolitan, precum si din 45 de persoane. O treime va fi reprezentata de preoti, iar doua treimi de mireni.

30 de persoane reprezinta Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, iar restul eparhii sufragante mitropoliei din Cluj. Daca vor considera necesar, membrii Adunarii Bisericesti mai pot desemna un candidat. Apoi, in data de 18 martie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane va desemna noul mitropolit.

#candidati mitropolit Cluj, #PS Irineu Bistriteanul, #IPS Andrei Andreicut , #biserica