Casa Domnului si ochiu' dracului (Opinii)

Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 21:26
10581 citiri
Casa Domnului si ochiu' dracului (Opinii)

Sa zicem ca sunt musulman. Tatar. Arab. Ceva. Sau budist. Catolic. Luteran. Altceva. Orice religie sau confesiune in afara celei ortodoxe. Sau ca sunt ateu/agnostic, poftim! Dar cetatean roman platitor de taxe. Sau chiar ca sunt un ortodox cat se poate de credincios.

Cum "Doamne iarta-ma" sa accept sa-mi fie aruncati banii, la nesfarsit, pe constructia Catedralei Neamului? Ok, am inteles ca s-au tot dat pana acum (de fapt, n-am inteles, dar hai sa zicem), dar vad ca Biserica Ortodoxa Romana tot mai cere. Scrisoarea trimisa sefilor administratiilor locale din Romania (primari si presedinti de Consilii Judetene), prin care Patriarhul Daniel mai cere cate 300.000 de lei per cap de gospodar local, imi pare unul din cele mai revoltatoare gesturi ale Bisericii Ortodoxe Romane. Bisericii mele, ca si eu sunt ortodox.

300.000 de la fiecare, dupa ce oricum a dat Guvernul, a dat Primaria Capitalei, au dat primariile de sector si tot asa? Cat mai vrea BOR, domnule? Nu se poate face altceva cu banii aia? Reparate scoli, spitale. Sau platita, Da Doamne!, deplasarea pentru copiii care se chinuiesc sa ajunga la scoala. Si muuuulte altele.

Sa nu creada cineva ca sunt anti-Biserica. Nu, Biserica are rolul ei foarte important, inca, in societatea asta. Asta trebuie sa intelegem toti, indiferent de credintele noastre sau daca nu credem in ceva. A fi anti-Biserica ar insemna sa-mi bat joc de credinta celei mai mari parti a romanilor. Dar sunt anti-excesele Bisericii. Anti-cheltuieli bisericesti pe spinarea statului.

Cred ca e momentul sa i se spuna BOR (sau oricarei biserici): "De ajuns, mai mergeti si singuri, ca se poate face altceva cu banii astia!" Vorbind de o institutie care produce bani ea insasi, e cam greu sa intelegi de ce tot iese la cerut bani de la stat. De la noi toti, adica. Nu avem chiar asa multi.

Eu chiar cred ca, din pacate, BOR isi face singura rau prin toate lucrurile astea. Asa cum isi face rau prin tolerarea coruptiei din randurile clerului, a exceselor materiale - intr-o religie a saraciei, capii preotiei merg cu masini de lux si traiesc in lux - a indepartarii tot mai mari de societate. Asta nu mai e iubirea aproapelui, e intreprindere, iertata fie-mi indrazneala.

Dupa mine, religia asta a saraciei n-o mai poate duce mult timp in ritmul asta al lacomiei. Stim cu totii despre ce vorbesc. BOR scade spectaculos la capitolul incredere si va continua s-o faca, daca nu schimba ceva. Altfel, risca sa ajunga ceea ce e Biserica in multe state occidentale. Practic nimic. O institutie plina de biserici mari. Dar goale.

Mai-marii Bisericii pot impiedica asta. Pentru inceput, ar trebui sa ia putina distanta fata de banii nostri.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...