Catedrala Mantuirii Neamului nu primeste bani de la buget in 2016. Banescu spune ca BOR nu se bucura

Sambata, 05 Decembrie 2015, ora 15:59
8499 citiri
Catedrala Mantuirii Neamului nu primeste bani de la buget in 2016. Banescu spune ca BOR nu se bucura

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, a aratat ca proiectele Bisericii Ortodoxe Romane nu vor fi stopate de faptul ca bugetul pe 2016 nu mai prevede fonduri pentru biserici.

Mai mult, Banescu a aratat, pentru Digi24, ca decizia nu este definitiva intrucat este vorba doar despre un proiect de buget.

"Vorbim despre un proiect, un proiect nu inseamna o lege finala. Este o veste care nu ne poate bucura, dar consideram ca constructiile incepute, inclusiv proiectul Catedralei nationale va putea fi continuat, intrucat conform legii Catedralei din 2005, fondurile alocate pentru aceasta importanta constructie nu provin doar din partea statului, in primul rand sunt fonduri alocate de Biserica, alocate prin donatiile credinciosilor si in ultimul rand din partea institutiilor statului.

Proiectele aflate in derulare in acest moment in cadrul Patriarhiei Romane nu vor stopate, cel mult procesul de edificare al lor va fi unul evident afectat, dar in niciun caz stopat", a afirmat acesta.

Guvernul nu a mai alocat, in proiectul de buget pe 2016, fonduri pentru lacasurile de cult. Niciun ban nu va mai ajunge la proiectele Bisericii, inclusiv la Catedrala Mantuirii Neamului. Comparativ, Guvernul a acordat BOR, in 2014, 148 de milioane de lei, si in 2015, 177 de milioane de lei.

Patriarhul Daniel spune ca Biserica e de acord sa i se impoziteze veniturile. Ce conditie pune

Problema alocarii de bani de la buget Bisericii si, in general, fondurile de care dispune BOR, sunt, de altfel, foarte "fierbinti". Anterior acestei declaratii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, a declarat ca Biserica este de acord sa i se impoziteze veniturile si preotii sa nu mai primeasca salarii de la stat, insa cu o conditie.

"Noi am spus de mai multe ori ca suntem de acord, nu numai sa impoziteze veniturile, ci si sa renuntam la salariile de la stat, daca ni se da inapoi ceea ce in mod abuziv a luat statul ca proprietati. Deci nu avem nevoie sa stam cu mana intinsa la stat tot timpul, dar statul sa ne dea inapoi ceea ce a luat ca fiind donatii date Bisericii in mod liber. Si atunci cand se face acest echilibru, nu mai avem nevoie de salarii de la stat si de celelalte", a declarat Patriarhul Daniel.

Curtea de Conturi a descoperit nereguli masive la Biserica Ortodoxa Romana

Intrebat de jurnalisti cum comenteaza informatia potrivit careia inspectorii de la Curtea de Conturi au descoperit nereguli la Patriarhia Romana, PF Daniel a precizat ca acele probleme au fost la Secretariatul de Stat pentru Culte si nu la Patriarhia Romana, probleme care insa au fost remediate.

"V-ati uitat cand a fost publicata? In 27 februarie. Intre timp, cei cu auditul, ca nu au venit la noi la Patriarhie, ca ei verifica doar banii statului, la Secretariatul de Stat pentru Culte, si s-au remediat toate problemele existente si s-a cerut o mai mare precizie in legislatie, pentru ca legislatia este uneori ambigua si nu stii daca un ban poate fi folosit doar cu o singura destinatie sau cu destinatie similara. Si atunci acestea au fost remediate in luna martie si de aceea noi am cerut Secretariatului de Stat pentru Culte sa clarifice problema", a spus patriarhul Daniel.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com