Catedrala Mantuirii Neamului va estompa palatul lui Ceausescu - DPA

Autor: Ana Ilie
Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 15:07
7095 citiri
Catedrala Mantuirii Neamului va estompa palatul lui Ceausescu - DPA

Biserica Ortodoxa Romana transpune in realitate un proiect gandit de mult timp, sub forma Catedralei Mantuirii Neamului, in inima Bucurestiului.

Cand va fi terminata, noua catedrala va masura 125 de metri inaltime, mai mult decat Casa Poporului din apropiere, construita de dictatorul Nicolae Ceausescu, noteaza Deutsche Presse Agentur, citata de Monsters and Critics.

Nu toata lumea e multumita totusi de proiect si au fost si proteste puternice la adresa acestuia, continua sursa citata.

Se mai pune si intrebarea daca arhitectura religioasa bombastica reflecta sentimentele religioase in Romania.

Bisericile ortodoxe din Romania sunt in general mici, sfintii pictati fiind aproape de credinciosi, atat de aproape incat poti sa-i atingi. Credinciosii stau rar pana la sfarsitul slujbelor, care sunt deseori lungi, si putini sunt interesati de predici.

Romanii ar prefera mai degraba o vizita scurta la icoana preferata, ca si cum ar merge in vizita la vecini.

Lucrarile la fundatiile catedralei au inceput in urma cu un an si va fi terminata pana in 2015. Va putea gazdui 5.000 de persoane la slujbe si va mai avea si doua holuri in care incap cate 1.000 de persoane.

In subsol vor fi amenajate cantine pentru saraci si cladirea va fi deservita de 14 lifturi. Vor mai fi construite doua hoteluri pentru pelerini, un centru cultural si unul social, la fel ca si o parcare de 700 de locuri.

"Exista aceasta boala groaznica, ce face ca organele interne sa creasca pana cand pacientul moare", a scris caricaturistul roman Dan Perjovschi in saptamanalul 22, ironizand proiectul catedralei.

Scriitorul Mircea Dinescu a sugerat, in gluma, ca Patriarhia ar fi facut mai bine sa plaseze o cruce pe palatul lui Ceausescu - cea mai mare cladire civila din lume - si nu s-ar mai fi obosit sa construiasca un nou colos.

Costul catedralei este estimat la 200 de milioane de euro, pe care Patriarhia intentioneaza sa ii capete prin imprumuturi, donatii de la credinciosi si subventii de la stat, dar si din propriile resurse. Papa Ioan Paul al II-lea a donat 100.000 de euro in timpul vizitei la Bucuresti, in 1999.

Biserica Ortodoxa Romana nu este saraca, mai scriu nemtii. Dupa caderea regimului comunist al lui Ceausescu, in 1989, si-a recapatat mare parte din proprietatile sale si este activa intr-o serie de afaceri.

Contracarand acuzatiile de mandrie si aroganta, Patriarhia sustine ca actualul lacas, Catedrala Mitropolitana din Bucuresti, este prea mic - fiind construit in 1656. Noul lacas ar fi deci o "necesitate publica si liturgica".

Viata religioasa in Romania a suferit o renastere de la caderea comunismului, in ultimii 20 de ani fiind construite peste 4.000 de biserici, fondate in general de credinciosii proaspat imbogatiti, dornici sa-si calmeze constiinta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#catedrala neamului, #catedrala neamului finantare , #biserica