Catedrala Neamului, facuta sa reziste 500 de ani, la cutremure devastatoare: Cand se tin primele slujbe aici

Joi, 04 Iunie 2015, ora 19:45
7295 citiri
Catedrala Neamului, facuta sa reziste 500 de ani, la cutremure devastatoare: Cand se tin primele slujbe aici
Foto: Arhiva Ziare.com

Catedrala Mantuirii Neamului este realizata in proportie de 60%, urmand ca in iunie 2017 edificiul sa fie finalizat la rosu, fapt ce va permite oficierea de slujbe in noul lacas de cult.

"Noi speram ca in 2017 starea ei va permite sa fie consacrata cultului. (...) Ea ar trebui sa fie inchisa, cu ferestre si usi, sa fie acoperita, sa aiba si catapeteasma pictata. (...) Aceasta va permite ca in Catedrala sa se oficieze slujbe", a declarat joi preotul Nicolae Crangasu, consilier patriarhal coordonator la Sectorul monumente si constructii bisericesti al Patriarhiei Romane, cu ocazia unei vizite de documentare pe santierul Catedralei Mantuirii Neamului.

BOR cere din nou bani pentru Catedrala Neamului

El a precizat ca, pana in prezent, pentru ridicare Catedralei s-au cheltuit circa 46 de milioane de euro, pentru finalizarea lucrarilor fiind necesare inca 40 - 45 milioane de euro.

Inginerul Vasile Cracaoanu, consilier patriarhal la Sectorul monumente si constructii bisericesti al Patriarhiei Romane, a afirmat, referindu-se la cantitatile de materiale necesare pentru intregul obiectiv, ca se vor utiliza aproximativ 100.000 de metri cubi de beton, din care au fost turnati 65.000 de metri cubi.

De asemenea, armatura rigida utilizata in santier este de 4.500 de tone, iar armatura flexibila (otel laminat la cald) de aproximativ 25.000 de tone, pana in prezent fiind utilizate aproximativ 65% din aceste cantitati.

Catedrala Neamului, dotata cu hotel si fast-food

Cracaoanu a informat ca "o mare parte din aceasta cantitate de beton, aproximativ 25.000 de metri cubi, si 5.000 de tone de armatura au intrat doar in fundatia Catedralei, un radier casetat cu o grosime de 4 metri, si, local, in zona grinzilor principale, de 6 metri".

"In interiorul radierului, inglobata in beton, a fost asezata crucea de temelie, sfintita in anul 2007, cand s-a decis ca acest amplasament va fi cel definitiv. Totodata, impreuna cu crucea se afla un hrisov asezat intr-o confectie metalica din inox, care sa reziste peste vremuri", a precizat consilierul patriarhal.

Rezistenta la cutremure de 8,5 grade

Cladirea Catedralei este proiectata sa reziste la toate cutremurele de 8,5 grade pe scara Richter, pe o perioada de minimum 500 de ani.

Presa suedeza: Romanii sunt flamanzi, in timp ce mega Catedrala Mantuirii Neamului se ridica (Video)

Potrivit Patriarhiei Romane, obiectivul principal al echipei de coordonare a lucrarilor il reprezinta continuarea lucrarilor la structura de rezistenta a Catedralei si finalizarea acestora pana in luna iunie 2017.

Apoi, in functie de sursele de finantare obtinute pentru executia intregului ansamblu arhitectural, prioritatile sunt: executia subsolurilor cladirilor adiacente Catedralei; executia parcarii subterane, a lumanararului, a pangarului si a pietei pietonale.

In prezent, se monitorizeaza frecvent tasarea corpului Catedralei, astfel incat sa se poata demara executia subsolurilor cladirilor adiacente (pentru a nu aparea diferente de nivel intre cele doua corpuri cu tasari diferite).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Catedrala Neamului slujbe, #Catedrala Neamului finalizare, #Catedrala Neamului cost , #biserica