Catedrala umilintei Neamului (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 01 August 2011, ora 13:45
10310 citiri
Catedrala umilintei Neamului (Opinii)

4.000 de biserici construite doar in ultimii 20 de ani. Statistica iti taie elanul mistic al credintei oarbe si te arunca in meandrele realitatii. Asta inseamna ca la fiecare doua zile, o noua biserica a fost inaugurata in Romania.

Date seci in fata carora, oricat de necredincios ai fi, tot iti faci o cruce mare. Jurnalistii de la Deutsche Welle au realizat un material in Romania despre constructia Catedralei Mantuirii Neamului. Lucrarile evolueaza rapid, in ciuda pretului colosal - 600 de milioane de euro.

In acelasi timp, tot in Romania, sub patronajul acelorasi institutii care au finantat mare parte dintre aceste biserici - Guvernul si BOR -, se inchid in fiecare zi cate trei scoli si tot mai multe spitale. Statul a donat terenul unde va fi ridicata mareata ctitorie. Valoarea lui, astazi - aproximativ 200 de milioane de euro. Celelalte 600 de milioane vor fi achitate impreuna de catre Guvern si Biserica Ortodoxa Romana. Alte cruci probabil s-ar impune a fi cel putin schitate, de data asta mai degraba de furie si neputinta decat de extaz religios.

MYSTERIUM TREMENDUM ET FASCINANS! - trebuie sa isi fi spus germanii reformati de etica protestanta si spiritul capitalist cand au vazut reportajul despre Catedrala Mantuitii Neamului. Daca insa pe nemti ii stapaneste mai degraba pofta de munca si mai putin dorinta de a-si petrece timpul in genunchi prin biserici, rugandu-se zi de zi la Dumnezeu sa le dea de mancare si noroc in viata, la noi situatia e putin diferita. Putin, fiind cel mai bland termen in acest context. In realitate, romanii isi pun toata viata in mainile bisericii. Ceea ce e si mai trist, ca nici macar nu si-o inchina direct lui Dumnezeu.

Dupa Revolutie, cand am avut libertatea sa ne construim cate biserici poftim, tot romanul parvenit s-a trezit ca poate deveni ctitor de lacase sfinte. Si asa a inceput si nebunia imobiliara in numele Domnului. Inchinandu-ne din an in Paste, respectand Cuvantul si Legile Domnului doar la botezuri si inmormantari, am reusit din cauza ipocriziei noastre milenare sa ne inconjuram de cele sfinte, desi suntem mai goi si mai straini ca niciodata de spiritul crestin.

Statul, reprezentant de seama al prostiei populare, a intretinut si el o adevarata casta a preotimii, aruncand bani inspre BOR de fiecare data cand alegerile se apropie.

N-or sti politicienii si ctitorii nostri de biserici care e esenta ortodoxiei, dar stiu prea bine ca daca vara preotului lacom bani in largile lui buzunare, curatele fete bisericesti vor avea grija sa cante in numele cui trebuie la slujba de duminica. Insa pacatul cumpararii bunavointei preotilor, de ici si colo, nu ar fi reprezentat cine stie ce mare ofensa adusa, pentru Dumnezeu!, moralei crestine, daca nu ar fi avut la baza o ciudatenie si o anomalie si mai grozave.

Luati cifrele din reportajul jurnalistilor germani, combinati-le cu faptul ca aproape 50% dintre romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului si cu realitatea ca mediul rural reprezinta tot cam atat din totalul populatiei, iar astfel veti avea o imagine mult mai clara a ceea ce suntem. Ignoranti in majoritatea noastra, invatati din mosi stramosi sa ne plecam capul, sa nu ni-l taie sabia, ne place si mai mult sa stam ore intregi in genunchi si sa ne rugam Cerului sa ne bage direct in traista toate cele pentru care nu avem pofta sa muncim.

Poate ca nu ar fi tocmai nepotrivit sa ne intrebam daca nu cumva tendinta ancestrala a romanilor de a se pleca in fata oricui, de a se ascunde in munti ca sa se roage mai bine in fata destinului mioritic nu ne-a transformat in niste simpli supusi. Umili si supusi ai destinului, ai politicienilor vremelnici, ai celor parveniti, ai oricui a vrut sa ne supuna. Supusi si umili, dar niciodata demni sau razvratiti in fata celui mai puternic. La fel de plecati si in fata oricarui uns al lui Dumnezeu.

Inchinandu-ne cu limba in gura la eclipsele de soare, de frica sa nu pice astrul peste noi, nu ne gandim o clipa ca, decat sa ridicam biserici, zilnic, mai bine ne-am indrepta noi fiinta umilita.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...