Ce face BOR cand vrei sa te casatoresti cu un neortodox: Restrictii si exceptii

Vineri, 08 Iulie 2016, ora 15:17
32917 citiri
Ce face BOR cand vrei sa te casatoresti cu un neortodox: Restrictii si exceptii
Foto: Ziare.com

Casatoriile intre ortodocsi si alti crestini nu sunt permise de canoanele Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), insa solicitarile celor care vor sa-si uneasca si religios viata cu un neortodox sunt, de obicei, aprobate prin dispensa.

Nu se poate renunta la canoane, dar este firesc sa se acorde dispense, asa cum exista flexibilitate si in cazul postului, a explicat pentru Ziare.com purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Vasile Banescu.

Comunicatul transmis de Patriarhie privind hotararile Sinodului Bisericii Ortodoxe (20 - 25 iunie, Creta), in care se facea referire si la interzicerea casatoriilor intre ortodocsi si neortodocsi, a provocat multa neliniste in spatiul public. Discutiile de la Sinod au vizat, insa, o interdictie veche si mai ales exceptiile, care sunt ceva obisnuit.

De altfel, Patriarhia mentiona intr-un comunicat inca din februarie ca se pot casatori ortodocsi cu crestini neortodocsi cu aprobare (dispensa) de la episcopul locului si cu conditia sa-si boteze copiii rezultati din casatorie dupa ritul ortodox.

Acest lucru este, insa, posibil de foarte multa vreme, iar solicitarile de dispensa sunt in mod normal aprobate, ne-a spus Banescu. Reprezentantul BOR nu are insa date referitoare la numarul celor care solicita astfel de dispense.

"Personal, n-am auzit de vreun refuz. Cuplul merge mai intai la preot, preotul ii orienteaza spre episcop si in mod absolut sigur episcopul va aproba aceasta casatorie. Mai ales ca vorbim de Biserica Ortodoxa Romana, iar diaspora romaneasca este atat de vasta acum.

Ar fi o aberatie sa credem ca romani care se intersecteaza cu crestini de alta confesiune ar fi impiedicati sa se casatoreasca", a explicat Vasile Banescu.

Biserica nu vrea sa impuna un standard foarte ridicat la care nu pot accede multi

Desi casatoriile mixte au devenit ceva obisnuit, mai ales pentru romanii din diaspora, BOR nu poate renunta la canoane.

"Biserica are rigorile ei, care provin din canoanele fixate la marile sinoade ecumenice din primele secole, canoane la care nu se poate renunta si nici nu e firesc sa se renunte, pentru ca ele tin stacheta morala foarte sus, n-are rost s-o coboram. Dar pentru ca Biserica isi da seama ca nu poate sa impuna si nici nu vrea sa impuna tuturor un standard foarte ridicat, la care nu pot accede multi, apar exceptii. Si in cazul postului se recomanda blandete, flexibilitate, postul e o haina pe care o imbraca fiecare dupa puterea lui", spune purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

"Evident este preferabil sa te casatoresti cu un ortodox din punct de vedere bisericesc, intrucat casatoria nu e doar un contract, vorbim de Sfanta Taina a casatoriei, vorbim de o comuniune intre cei doi soti, de o viziune comuna asupra unor lucruri care tin de spiritualitate, idealul acesta este", mai spune el privind mentinerea si reafirmarea regulii.

De altfel, inainte sa aprobe oficierea casatoriei interconfesionale, episcopul trebuie sa stea de vorba cu cei doi soti si sa incerce sa ii transmita celui neortodox cateva dintre principiile ortodoxiei.

De asemenea, celor doi li se cere sa isi boteze copiii rezultati din casatorie in credinta ortodoxa, dar bineinteles nu este ceva ce poate fi impus si verificat ulterior.

Casatoria intre un ortodox si un necrestin ramane interzisa

In schimb, ca si celelalte biserici, BOR nu oficiaza casatorii intre un ortodox si o persoana de alta religie decat cea crestina.

"Daca nu esti in Biserica deloc, adica n-ai nicio legatura cu crestinismul, cu Hristos, n-ai fost botezat, atunci e cumva absurd, pentru ca nu poti sa oferi taina crestina unui om care nu este crestin, nu pot sa oficiezi taina Sfintei Cununii cu un budist, asa cum nici ei nu ar accepta asta", explica Banescu.

Dar unul dintre soti poate trece, din dragoste, la credinta celuilalt.

O persoana de alta religie se crestineaza prin botez, dupa ce ia cunostinta de principiile fundamentale ale invataturii crestine - Dumnezeu, Sfanta Treime, tainele Biserici, principiile care se rasfrang din Noul Testament.

In cadrul BOR, preotul decide sa il boteze pe cel care doreste, dupa ce sta de vorba cu el si il calauzeste o perioada. De asemenea, se posteste inainte de botez.

"Cand faci pasul asta ca adult e cu atat mai important si mai frumos, e intr-adevar impresionant", arata Banescu.

Ortodocsii se pot casatori de trei ori

Spre deosebire de catolici, care nu accepta divortul, ortodocsii se pot casatori, divorta si recasatori. Insa dupa trei casatorii religioase, cea de-a patra le este refuzata.

Casatoria nu este permisa nici intre rude de sange si rude prin alianta, pana la gradul 7. Si intre copiii celor doi soti din casatorii anterioare se considera ca exista o legatura de rudenie, ca si in cazul copiilor adoptati.

Exista o restrictie si in ceea ce ii priveste pe preotii BOR.

Astfel, un preot hirotonisit fara a fi casatorit nu se mai poate casatori ulterior.

Nu exista in schimb nicio restrictie privind casatoria intre doua persoane care au deja copii.

Totodata, cei casatoriti civil pot veni oricand sa se cunune in biserica, oricat de mult timp ar fi trecut de la incheierea casatoriei.

Nu se fac verificari, tine de constiinta fiecaruia

Bineinteles, nici statutul de ortodox sau neortodox, nici numarul de casatorii religioase anterioare nu pot fi verificate de preoti atunci cand un cuplu cere sa fie cununat.

"Sunt lucruri care tin de constiinta fiecaruia. Cine vine sa se casatoreasca religios se intelege ca e credincios si nu vine sa minta in biserica. Mai ales ca nu pierzi nimic daca spui adevarul, dimpotriva, ti se iese in intampinare", spune Vasile Banescu.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#casatorie ortodocsi interdictii BOR , #biserica