Cine este Sfantul Nicolae sau Mosul care umple ghetutele cu daruri

Sambata, 06 Decembrie 2014, ora 08:08
7218 citiri
Cine este Sfantul Nicolae sau Mosul care umple ghetutele cu daruri
Foto: Crestin Ortodox

Sfantul Nicolae, arhiepiscopul din Mira, este cinstit de toata crestinatatea si serbat pe 6 decembrie.

Sfantul Nicolae este ocrotitorul marinarilor, pescarilor, farmacistilor, parfumierilor, dogarilor, copiilor, fetelor care urmeaza sa se casatoreasca, scolarilor, avocatilor, dar si al celor care au fost nedreptatiti la judecata, noteaza Mediafax.

Avand in vedere ca Sfantul Nicolae este si cel care ii protejeaza pe cei care fac comert pe mare chipul sau a fost puspe stema Camerei de Comert din Bari, Italia.

El a trait la sfarsitul secolului al III-lea - inceputul secolului al IV-lea, in localitatea Patara, in provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astazi, si a facut parte dintr-o familie bogata.

Era un om foarte inteligent si a invatat la cele mai bune scoli, iar pentru ca unchiul sau era episcop la Patara, Nicolae a stat o vreme la manastirea de acolo si a ajuns preot.

Sfantul Nicolae pe mapamond, vestitorul lui Mos Craciun

Inca din timpul vietii Sfantul Nicolae a facut minuni. Se spune ca in timpul calatoriei sale pe o corabie spre Tara Sfanta a pornit o furtuna, speriindu-i pe toti cei din barca. Nicolae i-a indemnat pe toti sa se roage, iar furtuna s-a potolit. Tot in timpul calatoriei, el a inviat un tanar corabier care cazuse de pe catarg si se inecase.

Se spune ca, in Alexandria, Sfantul Nicolae a vindecat multi bolnavi si demonizati, dar si ca a salvat cetatea Mira de foamete, dupa ce s-a aratat in vis unui negustor italian si l-a indemnat sa vina sa-si vanda graul acolo.

O alta poveste legata de numele sau este cea a bogatului ajuns sarac si care avea fete pe care voia sa le ofere spre desfranare. Se spune ca de fiecare data cand omul se gandea la asa ceva, Sfantul Nicolae, arunca in taina, o punga cu galbeni in curtea lui, petru a avea din ce sa traiasca si sa nu isi duca fetele pe drumul pierzaniei.

Pe vremea imparatului Constantin trei tineri au fost condamnati pe nedrept la moarte pentru complot impotriva imparatului, dar sfantul i s-a aratat in vis acestuia si i-a spus ca baietii sunt nevinovati.

Pentru toate acestea si nu numai Sfantul Nicolae este considerat si ocrotitorul copiilor, in special al celor saraci, dar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemaritate si al celor acuzati pe nedrept.

Moastele Sfantului Nicolae sunt pastrate la Catedrala din Bari, in Italia, intr-o cripta din care izvoraste un lichid incolor, numit "Mana" sau "Santa Mana". Episcopul amesteca acest lichid cu apa, il binecuvinteaza si apoi il imparte credinciosilor.

O parte dintre moastele lui Nicolae se afla si la biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti.

Mos Nicolae

In mod traditional, de Sfantul Nicolae, copiii, dar si adultii isi pun ghetutele lustruite la usa pentru ca Mosul sa le umple cu daruri.

Inainte, copiii din manastiri agatau sosetele la usa cu scrisori pentru Sfantul Nicolae in care se laudau cat de cuminti au fost.

La sate, ziua de 6 decembrie este considerata data inceperii iernii si se spune ca in aceasta zi va ninge, caci Mos Nicolae isi scutura barba lunga si alba.

In vestul tarii, sarbatorile de Craciun incep de la Sf. Nicolae, cand fetele se aduna in grup, inca din seara de 5 decembrie si framanta placinte pentru a doua zi. La 9 fix seara, niciun minut mai devreme sau mai tarziu, sosesc flacaii si se incinge petrecerea.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Sfantul Nicolae minune, #Sfantul Nicolae ocrotitor, #Sfantul Nicolae 6 decembrie , #biserica