Cine le separa pe cele sfinte de cele lumesti? (Opinii)

Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 11:42
3417 citiri
Cine le separa pe cele sfinte de cele lumesti? (Opinii)

Voievozii nostri se inscaunau totdeauna unsi de mitropolit, iar mitropolitul era tinut la mare cinste de catre domnitor care, din cand in cand, facea danii lacaselor de cult, dotandu-le cu paduri, pasuni, iazuri pline cu peste si uneori chiar munti intregi.

Si in Occident, capetele incoronate erau unse de insusi Papa si nici macar Napoleon, care coabita cu acel Papa mai rau decat Ponta cu Basescu, n-a indraznit sa-si puna singur coroana pe cap, pana nu l-a miruit mai intai Sfantul Parinte.

In schimbul sustinerii de catre biserica, liderii laici s-au pus totdeauna in slujba interselor si uneori chiar capriciilor liderilor sacri. La noi, s-au construit in ultimele doua decenii mai multe biserici decat scoli si spitale la un loc si am vorbi cu pacat daca am pretinde ca aici nu pune insusi statul umarul, dandu-si obolul - din ce n-are.

Tindem sa devenim iarasi o curiozitate europeana cand, chiar langa piramida faraonica a dictatorului unde se lafaie in lux reprezentantii poporului, mai inaltam si sfinxul sfantului parinte, unde cu siguranta ca luxul se anunta sa fie si mai si.

Modestia stramosilor

Totusi nu luxul ni l-au lasat ca adevarata mostenire stramosii nostri, ci modestia. La Voronet si la Humor, domnitorii n-au inaltat bazilici ca altii, poate mai veleitari decat ei. Iar Stefan Voda, cand i s-a risipit oastea la o batalie, nu s-a dus nici sa se roage la moastele aurite de la Mitropolie, nici sa-i pupe mana mintropolitului.

S-a dus la chilia de piatra, la grota lui Daniil Sihastrul, convins ca de la acesta va auzi cel putin la fel de bine Cuvantul Celui de Sus, iar daca e sa credem legenda, pare-se chiar ca n-a gresit.

In principiu, daca biserica are banii ei si face ce vrea cu ei, n-ar trebui sa clevetim. Dar, in practica, banii vin de la pomenile noastre, iar prelatii nu platesc nici macar impozit cand si-i pun linistiti sub sutana.

Mai vin bani, cum spuneam, si din subventiile statului, fara care biserica singura nu si-ar puta inalta sfinxuri. Mai vin si din alte directii care iti indica repede sursa, daca privesti pictura votiva cu chipul lui Gigi Becali in pronaos sau portretele amestecate printre icoane, de nici nu stii daca te-ai inchinat la un sfant sau ai pupat chipul unui Cioaba.

Fireste, nimic nu e degeaba. Nu pot face conexiuni exacte, dar memoria imi sopteste ca la referendum destui preoti si-au suflecat manecile ca sa se amestece printre cele lumesti si nici la alegeri n-au stat deoparte, explicandu-le enoriasilor legatura sfanta dintre cuvantul Domnului si programul partidului.

Cele lumesti sunt mai rentabile decat cele duhovnicesti

Aici nu-i vorba de un cult sau de altul. Pastorul Tokes pare sa fie un exemplu despre felul cum poti sa te avanti din plin spre cele lumesti, mult mai interesante - si desigur mai rentabile - decat cele duhovnicesti.

Desi n-am nicio calitate ca sa interpretez Scriptura, totusi mi se pare ca este acolo o vorba foarte clara despre ce li se cuvine laicilor si care e portia clerului. Ma refer la Cuvantul Mantuitorului, citat adesea la sfintele slujbe, unde El le-a raspuns cu talc celor care-l ispiteau: "Dati-i Cezarului ce-i al Cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu".

Se poate o pledoarie mai limpede si mai inteleapta pentru separarea celor lumesti de cele sfinte? Daca intrebi obisnuitii prelati, vor spune precis ca, in prostia mea, n-am inteles ca lumea claritatea cuvantului sfant.

Din pacate, n-am cui sa-i cer un sfat mai intelept, pentru ca pe Daniil Sihastrul l-a luat de multa vreme Domnul in lumea celor drepti iar noi am ramas aici, numai in lumea celor strambi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Catedrala Mantuirii Neamului, #bani Biserica stat, #biserici spitale scoli Romania , #biserica