Afacerile BOR. Cum functioneaza masinaria de facut bani prin care Biserica si-a cladit un adevarat imperiu financiar

Sambata, 27 Februarie 2021, ora 22:50

   

Afacerile BOR. Cum functioneaza masinaria de facut bani prin care Biserica si-a cladit un adevarat imperiu financiar
Biserica Ortodoxa Romana nu duce lipsa de bani, fiind una dintre cele mai profitabile institutii din Romania. BOR detine cladiri, terenuri, fabrici, paduri, companii de turism si trusturi de presa. In functie de fiecare parohie, preotii arata fie modest, fie sunt imbracati in aur din cap pana in picioare si sunt plimbati in cele mai luxoase masini.

Credinciosii au avut mai multe momente de indignare de-a lungul timpului. Nu au inteles, de exemplu, de ce nu mai au voie sa vina cu lumanarile de acasa, ci trebuie sa le cumpere pe cele de la biserica. Cu toate ca unii ar spune ca trebuie sa isi procure si lacasul de cult banii intr-un fel sau altul, nu doar prin cutia milei, prin banii de la stat, sau prin donatiile din mediul privat, cert este ca totul a devenit o afacere.

BOR are fabrici, isi face singura lumanarile, bijuteriile, hainele si celelalte obiecte bisericesti, dar percepe si taxe pentru diverse evenimente religioase, cum ar fi cununia, botezul si inmormantarea. Toate acestea duc la un singur lucru, care este si cel mai important. Profitul.

Romania avea 27.384 de lacasuri de cult la sfarsitul anului 2015, dintre care aproape 60%, adica 16.400, apartineau BOR, potrivit Secretariatului de Stat pentru Culte. In momentul in care aceste cifre au fost facute publice, s-a iscat un conflict in spatiul public. Oamenii au realizat ca nici daca sunt adunate toate scolile si spitalele din Romania, tot nu se ajunge la aceasta cifra uriasa.

La sfarsitul anului 2017, Romania avea 576 de spitale, dintre care 367 de stat, si 7.047 de unitati scolare, atat publice cat si private, potrivit INS.BOR avea o avere estimate la 420 de milioane de euro si detinea 35.000 de hectare de padure si 40.000 de hectare de teren arabil, in 2011, potrivit unei investigatii TVR.

In luna februarie a acestui an, cand Guvernul a dezbatut bugetul pentru 2021, un val de indignare a venit din partea BOR cand premierul Florin Citu a anuntat ca o sa taie din bugetele institutiilor de stat si ca se vor aloca 28 de milioane de lei pentru sprijinul cultelor.

Initial, a parut o taiere drastica, in conditiile in care, in 2020, cultele au primit, in total, 248,968 de milioane de lei. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa. Anul trecut a fost aprobat un buget de 10 milioane de lei pentru "sustinerea cultelor", dar apoi s-au mai dat bani prin rectificari bugetare pana la suma de 248,968 de milioane de lei.

Cu alte cuvinte, bugetul propus in 2021 este aproape de trei ori mai mare decat cel propus anul trecut, iar suma poate sa creasca considerabil prin rectificarile bugetare.

In subordinea BOR se afla si Radio Trinitas, Trinitas TV, Ziarul Lumina si agentia de stiri Basilica.

In 2013, jurnalistii de la Adevarul au facut publice mai multe afaceri manevrate de Arhiepiscopiile din subordinea BOR, care mai de care mai banoase, cum ar fi in constructii sau in imobiliare.

Arhiepiscopia SibiuluiLa vremea respectiva, Mitropolia Sibiului avea o editura, iar Arhiepiscopia o tipografie, producea si vindea lumanari si colportaj religios si avea venituri si din chirii.

Diaconul Stefan Toma a spus atunci ca majoritatea spatiilor sunt sociale si ca "in fiecare contract de inchiriere pentru spatiile locative este mentinuta suma cu care proprietarul contribuie la subventionarea chiriei (peste 50 la suta din valoarea de piata a chiriei)".

Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba IuliaArhiepiscopia Alba Iulia detinea, pe langa biserici, case parohiale si terenuri in Alba si Mures, o fabrica de lumanari, o tipografie, un post de radio si o organizatie sociala care derula proiecte in valoare de milioane de euro, finantate predominant din fonduri europene, potrivit sursei citate.

In 2010, Arhiepiscopia era actionar cu 3,63 la suta la societatea Prodcomplex SA Targu Mures, cu obiect de activitate in domeniul fabricarii placilor, tuburilor si profilelor din material plastic. Ulterior, firma a fost delistata de pe bursa.

Fabrica de lumanari aproviziona atat Alba, cat si Mures. Organizatia sociala, "Filantropia Ortodoxa", administra cea mai mare retea de case de tip familial din cuprinsul Patriarhiei Romane, respectiv 18 astfel de centre in care stateau circa 230 de copii. Asociatia detinea, in total, 64 de centre sociale pentru copii, varstnici, oameni ai strazii sau persoane cu handicap, valoarea proiectelor derulate fiind de peste cinci milioane de euro la momentul respectiv.

Mitropolia Moldovei si BucovineiMitropolia Moldovei si Bucovinei este una dintre cele mai bogate. Avea un hotel in statiunea Durau, dar si sase vile folosite in acelasi scop, independente de manastire. Ultima supravietuitoare a familiei Sturdza a lasat mostenire Mitropoliei un castel, la Miclauseni.

In 2013, detinea circa 10.000 de hectare de padure, dintre care 9.615 hectare au fost retrocedate de Ocolul Silvic Targu Neamt, Mitropolia obtinand si cladirile construite pe terenul respectiv.

Astfel, a primit sediul Ocolului Silvic Targu Neamt, sediul de brigada silvica de la Manastirea Neamt, cantonul silvic de locuit de la pepiniera silvica Dumbrava, cantonul silvic de locuit de la Carbuna, cantonul cu etaj de la Manastirea Neamt, sediul de brigada silvica de la Secu si cabana forestiera Secu. Preotii au mai obtinut si cabana de vanatoare a lui Ceausescu de la Nemtisor, impreuna cu alte trei cabane si chioscul de vanatoare.

Arhiepiscopia TomisuluiDaca despre Arhiepiscopia Tomisului s-a scris in trecut ca avea datorii si ca avea conturile blocate, nu se poate spune acelasi lucru si despre cel care o conduce, IPS Teodosie. Unul dintre cele mai luxoase complexuri bisericesti din Romania este cel care a pornit de la o mostenire primita de Teodosie, un hectar de pamant la Dorna Arini.

Ulterior, oamenii bisericii au cumparat alte loturi de la localnici. In prezent, complexul este ridicat pe o suprafata de peste 20 de hectare si este finantat majoritar din fonduri alocate de Secretariatul de Stat pentru Culte. Initial, s-a construit o biserica. Acum sunt ridicate un hotel de 3 stele, spatii de productie, sala de conferinte, restaurant si baza de tratament balnear.

Manastirea din Arini i-a cedat lui Teodosie, in 2010, un hotel, doua case si 19 hectare de teren.

Mitropolia ClujuluiMitropolia Clujului are, printre altele, postul de radio Renasterea, editura cu acelasi nume, revista Tabor, dar si Centrul de pelerinaje Renasterea.

De exemplu, Centrul de pelerinaje Renasterea are, la momentul actual, o cifra de afaceri de 20.728.490 de lei, profit net de 1.495.423 de lei si trei angajati.

Pe de alta parte, este adevarat ca multe dintre institutiile aflate in subordinea BOR fac diverse acte caritabile pentru oamenii vulnerabili, nevoiasi. Au centre in care ii ingrijesc, le doneaza bunuri sau mancare si au proiecte filantropice. De exemplu, doar Arhiepiscopia Tomisului a avut actiuni sociale de peste un milion de euro, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul lor.

Mai puteti citi:

Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 56770 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
niculaeda
rank
@razvanus 23:42
- se pare ca i-ai agitat pe cei care shtiu adevaru' despre biserica ! doneaza tot razvanush , ca apa si paine uscata se mai gaseshte in romania ! 🤣
Comentariu inadecvat
razvanus
rank
BOR face multe donații către românii fără ajutor și venituri
Preoții și monarhii ajută cum pot persoane fără venituri, cu venituri foarte mici, fără loc de muncă, persoane singure, etc, și nu se laudă cum fac alții. Faptele bune trebuie păstrate in secret cum spune Biblia și Koranul.
Eu voi dona mai mult la biserici și mănăstiri și aproape nimic la ONG-uri, fundații care pot avea mai ușor bani.
Este ușor să arunci cu venin și ură in alți oameni. Sunt puțini preoți și monarhi care fac rău.
Ateii și egoiștii pot da voturi cu minus!
strand
rank
razvanus - "BOR face multe donatii..." din Interes
pe care mai apoi le recupereaza inzecit = Profit

Aici nu punem in discutie faptele preotilor de buna credinta slujitori ai lui Hristos (putini la numar).
"Hristos se lupta cu Satan pe pamant iar campul de lupta este sufletul omenesc" Dostoievski
Comentariu inadecvat
dandanila
rank
intr-o tzara moderna sau civilizata
unde unitatea natzionala sau constiintza de neam se bazeaza pe realizari sau succese in plan economic, cultural, politic, etc., biserica si-a pierdut rolul de liant social si ar trebui sa fie o institutzie decorativa si mai ales facultativa, daca nu marginala; de saraci ar trebui sa se ocupe guvernul nu calugarii, de bolnavi ar trebui sa se ocupe spitalele nu preotzii si asa mai departe; astazi biserica ortodoxa romina este principala piedeca in calea emanciparii statului ratacit romin, pravoslavnic si mioritic, si in acelasi timp principala sursa de manipulare in cirdasie cu statul corupt pina in maduva, in ceea ce pentru inca putzina vreme se mai numeste romania
eu-ca
rank
Sa nu mai vizitati minastirile din nordul Moldovei, din toata
tara.In Italia sa nu vizitati bisericile, sa stati cu bulangii si cu cei cu BAC pe post de doctorat.
titiduru
rank
Viziteaza-le
matale si pentru noi si nu uita sa bagi gras la cutia milei .
medgidnicolai
rank
nu aveti zile albe multe
daca asa incercati sa justificati de ce ati taiat din bugetul pe 2021, suma alocata biserici.
Comentariu inadecvat
cozmin
rank
sunt si crestini in tara
care traiesc in legamantul de saracie crestinesc. multi insa au emigrat de lipsuri si pentru ca nu au luat bani.
Emigrantul-Anonim
rank
Propun un sondaj: sa fie impozitata biserica?DA/NU
Sa vedem opinia publica!
Xx0702
rank
Popii sunt cei mai mari afaceristi imobiliari!
Deoarece, au foarte multi bani castigati din diferite taxe( botez, cununie, inmormantare, etc.), din afaceri imobiliare, pelerinaje, donatii( chiar si de la guvern sau primarii), vazarea unor produse agricole si bisericesti, chiar si bauturi alcoolice(vin), etc., au inceput sa-i investeasca in apartamente din zona viitoarei catedrale, cumparandu-le chiar la preturi mai mari decat pretul zonei, pe care le inchiriaza la indivizi “bine" selectionati!
razvanus
rank
Alături de rugăciunea Tatăl Nostru, iată Crezul...
Cred intru Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor. Si intru Unul Domn Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, Carele din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii.
Lumina din Lumina,
Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, iara nu facut; Cel de o fiinta cu Tatal, prin Carele toate s-au facut;
Carele pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire, S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara,
Si S-a facut om; Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a ingropat; Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi;
Si S-a inaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui; Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si ***,
A caruia imparatie nu va avea sfarsit.
Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata Facatorul, Carele de la Tatal purcede, Cela ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit,
Carele a grait prin prooroci.
Intru Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica; Marturisesc Un Botez, spre iertarea pacatelor;
Astept invierea mortilor;
Si viata veacului ce va sa vie.
Amin!
Carrandash
rank
burghezo-mosierimea bor-easca....
...dusmanul nostru de clasa!
unde's ana, luca si cu dej care-au scapat tara de burgheji?
mosierii si capitalistii bor-ului sunt vampirii care sug sangele poporului....
Comentariu inadecvat
Dracula1942
rank
BOR e sfant ca si parintele Pomohaci umeri craci
Pesedistii sunt Dracii pe pamint cu exceptia lui Dancila si a lui Fi-Rea cu sarma-n cor care sunt sfinte si neprihanite
malmo
rank
Bietii Credinciosi...
"...au avut mai multe momente de indignare de-a lungul timpului."

Vai voua preotilor "imbracati in aur din cap pana in picioare
si plimbati in cele mai luxoase masini".
Vai voua pacatosilor in haina monahala ce va asteapta!
Caci lucrarea lui Dumnezeu este mare.
Iar judecata peste voi va fi inzecit de mare
In comparatie cu a pacatosilor de rand.

"Alexandru Lapusneanul De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu..."
papillon
rank
si cine a fost...
presedintele romaniei in timpul marilor retrocedari bisericesti, basescu!
cat priveste contul la banca al BOR si proprietatile detinute , capitalisti ca voi aveti de la cine invata ce inseamna business.
sunt convins ca datorita saraciei si jalei in romania influenta BOR va creste .
oare cum ar arata republica ortodoxa romania.
Te-o
rank
@papillon
Romania se scrie cu majuscula,ca si Basescu(nume propriu)!
Dar pot exclusiv greseli de key-board!
Revenind la problema de fond cea a averilor manastiresti,acestea au fost rezultatul "daniilor"dealungul secolelor de catre voievozii romani care au beneficiat de sprijinul masiv al bisericii in lupta contra agresorilor straini,fie ei musulmani(cei mai civilizati din moment ce Stefan recomanda fiului sau sa"inchine tara turcului"mai degraba decat hulpavilor regi "catolici" unguri sau polonezi,de altfel state care au disparut ca urmare a pasalizarii Ungariei si impartirii Poloniei!)!
Aceste averi au permis bisericii sa dezvolte cultura nationala prin tiparnite care au raspandit literele pana in cele mai izolate locuri prin preotime!
Dupa prabusirea comunismului,s-a facut dreptate retrocedandu-se O PARTE din aceste averi!!!
Retrocedari false au fost facute masiv in Ardeal unde cultele unguresti ca si fostii grofi(care au fost despagubiti de statul roman dupa Unire!!!)au venit cu documente false obtinand o mare parte din proprietati fara drept!
Cand un politician a cerut sa se reverifice documentele pe baza carora s-au retrocedat averile(nu in mod dicriminatoriu doar unguresti)UDMR a tipat ca din gura de sarpe opunandu-se!!!
Bineinteles,candva o sa vina si acel moment!Teo
Charb
rank
Rușinea la putere
Iarăși un articol denigrator și tendențios comandat probabil de patronii israeliți ai ziare.com. Discreditarea si distrugerea biserici naționale e doar preambulul preluării societății de către ideologia dominată acum in lume. Vor veni la rand cultura, invățămantul justiția pentru a urma colonizarea cu populație din lumea treia, hiper normalizarea ideologiei de gen și lgbt feminismul și alte otrăvuri dogmatice. De la invazia bolșevică biserica nu s-a mai aflat in centrul unor atacuri atat de imunde. Ăștia nu vor să dărame bor ci națiunea intreaga cu identitatea ei pentru a o inlocui cu relativismul lor bolnav și belicos.
viorel2
rank
blocarea de mari active ale unei tari,
duce la saracirea unui grup mare de cetateni ai acestui stat.
Cu alte cuvinte ,atunci cand o institutie vehiculeaza sume imense, detine cladiri,terenuri societati si nu plateste nimic care stat,de fapt ea duce la distrugerea tarii!
Los Angeles
rank
ro primitiva=o tara cu cit mai săraca cu atât e mai religioasă ...!
The poorer a country is, the more religious it is likely to be. 😱🙃🤣😂😂:
https://cutt.ly/6lFOSfZ
Flying_Dutchman
rank
Ziare.com in sfârșit ași publicat și voi un articol ca lumea!
Bravo voua că ați avut curajul ca să-l postați!
Asta este adevarata jurnalistică!
MyTwoCents
rank
Iar eu iti spun atat tie cat si clonelor tale, ...
... la fel de simplu, siktir.
razvanus
rank
Crezi că vei trăi 200 de ani, merită să îți bați joc de tine?!
Stai fără grijă tu om nebun că Romania va rămane o țară creștin ortodoxă și peste decenii, la fel ca țările vecine unde dictează bunul simț, nu banul fără măsură și lăcomia. Nimeni NU va reuși să transforme Europa de Est și Rusia in țări catolice, protestante.
Au mai incercat mulți alții inainte de voi, dar au eșuat.
Mai bine fără Uniunea Europeană și SUA decat fără credință reală.
Comentariu inadecvat
mutu2
rank
Fariseii de ieri și de azi
Nu s-a schimbat nimic in 2000 de ani și nici nu se va schimba.BOR este cel mai mare "partid politic" din Romania. Sărăcia asociată și cu boala și disperarea populației le aduce profituri fabuloase.
Ilenuca
rank
vocația șmecheriei
Pe langa casă și masină/mașini proprii, o samă de "Prea Sfințiile lor" se folosesc de preoție ca să-și rezolve: casă si facultă și masină și slujbă grasă (popie, avocatură, intrarea in politică, mai nou) pentru fiecare copil. Foarte grețos cum se lipesc de lăcașul și funcția lor ca lipitorile de gazdă.
CosmaRacoare
rank
Daca s-ar intoarce Cristos...
Ar avea foarte mult de lucru,in primul rand cu biciul...toti ticalosii astia din poza,cei de la vatican sau din toate bisericile ar trebui batuti cu biciul in piata publica,pina la singe si pusi sa faca sute de matanii .Oare asa s-a prezentat Isus Cristos credinciosilor in gradina Ghetsimani????...plin de aur si coborind dintr-o trasura aurita????Ei sunt ticalosii care prostesc oamenii saraci cu duhul!Mai cred ei in viata de apoi sau in RAi!?Dupa avaritia de care sunt cuprinsi nu vor avea loc nici in iad!
qv574Fd
rank
bor
ar fi bine sa stim si cat incaseaza pe chitanta de la enoriasi (fara ch.se poate aprecia ) si averile celorlante culte in special catolic !
cititoru
rank
Vreau si cealalta extrema
Nu de alta, dar sunt de parere ca in interiorul bisericii se intampla la fel ca si in societate: bogatii devin tot mai bogati - saracii devin tot mai saraci. Vreau referire la institutiile si preotii bogati, precum si la institutiile si preotii saraci. Mi se pare ca ii condamnam pe toti, in bloc si comitem astfel o mare nedretate. O parohie saraca dintr-un sat de oameni saraci din Moldova n-are cum sa adune milioanele si miliardele de care vorbim- si ramane o parohie saraca. Dar preotul este presat de contributia pe care el trebuie sa o plateasca la episcopie, la patriarhie, etc. Si ramane si mai saraca. Ei, bine, niste informatii din aceasta zona, se poate?
Comentariu inadecvat
Ioan Danila
rank 2
Hai Doamna Firea! Ce faci! Nu le mai faci o donație?
Sau ai epuizat fondurile cu Catedrala Neamului și Muntele Athos?
Avem deja o generație pierdută educațional și de ce nu existențial și noi aruncăm fonduri intr-o lume inexistentă și continuăm să ne lăsăm manipulați de toate dogmele inclusiv de cea a criminalilor ce răspandesc această Pandemie in care ne aflăm.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor