Ziare.com

Biserica raspunde societatii civile: Preotii, printre categoriile cu cele mai mici salarii

Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:10

   

Biserica raspunde societatii civile: Preotii, printre categoriile cu cele mai mici salarii
Dupa ce mai multe ONG-uri au lansat un apel catre Parlament, cerandu-le alesilor sa stopeze finantarea bisericilor din bani publici, Patriarhia precizeaza ca statul roman nu plateste integral salariile personalului clerical si neclerical, ci asigura doar o contributie de aproximativ 60% la salariile acestora.

"Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Invatamantul preuniversitar), impozitele, asigurarile de sanatate si contributiile sociale sunt platite din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei, remis Ziare.com.

Societatea civila, apel catre Parlament: Opriti finantarea bisericilor de catre stat

"Aceasta situatie este consecinta secularizarii averilor bisericesti de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci cand Biserica a fost deposedata de sursele de intretinere, iar Statul roman si-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent si intretinerea lacasurilor de cult. In prezent, cea mai mare parte a proprietatilor bisericesti nu au fost inca retrocedate proprietarilor de drept", precizeza reprezentantii Patriarhiei.

Acestia sustin ca sumele platite de unitatile bisericesti pentru plata impozitelor si asigurarilor sociale aferente salariilor personalului deservent sunt "aproximativ egale sau depasesc valoarea contributiilor la salarii primite de la bugetul de Stat".

"De exemplu, in fiecare luna valoarea totala a contributiilor la salariile personalului din Administratia patriarhala este de 557.472 lei, iar suma platita de Patriarhia Romana la bugetul de stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurari de sanatate si contributii sociale este de 575.087 lei.

Oricine poate constata faptul ca ceea ce se primeste de la bugetul de Stat sub forma sprijinului salarial se intoarce la bugetul public prin plata impozitelor si a contributiilor sociale aferente", se mai arata in comunicat.

Din cei 14.231 de preoti si diaconi ai Bisericii Ortodoxe Romane, peste 1.000 sunt "salarizati exclusiv din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizati neclericali sunt platiti integral de Biserica", continua sursa citata.

BOR: Preotii, printre categoriile cu cele mai mici salarii

"Precizam ca personalul bisericesc clerical si neclerical se numara printre categoriile socio-profesionale din Romania cu cele mai mici salarii. In numeroase comunitati din tara, in special din mediul rural, din cauza saraciei si a migratiei in strainatate, preotii nu mai reusesc sa-si completeze salariile din fonduri proprii, pentru majoritatea acestora sprijinul salarial de la bugetul de Stat reprezentand unicul venit sigur pentru intretinerea familiei.

De retinut este si faptul ca anual sumele alocate in bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezinta doar 0, 4 % din PIB, adica de peste 10 ori mai putin decat sumele alocate pentru invatamant si sanatate", transmite Patriarhia.

In ceea ce priveste personalul monahal, BOR adauga ca "di cei aproximativ 8.500 de calugari si calugarite ortodocsi, numai staretul/stareta si preotul slujitor din manastiri primesc contributie de la bugetul de Stat la salariu, adica doar cateva sute de persoane".

"In ceea ce priveste cei aproape 7. 700 profesori de religie, mentionam faptul ca acestia au acelasi statut cu celelalte cadre didactice din invatamantul romanesc si sunt salarizati de Ministerul Educatiei. In acest sens, consideram ca prezenta religiei in programa de invatamant din scolile publice este un drept castigat de poporul roman in Decembrie 1989. De altfel, potrivit sondajelor si studiilor sociologice realizate in ultimii 15 ani, majoritatea romanilor apreciaza rolul orei de religie in formarea si educarea tinerei generatii", se mai arata in comunicat.

Cum explica Biserica faptul ca se inchis scoli si spitale

"In Romania, potrivit statisticilor oficiale, sunt 20.240 de scoli cu personalitate juridica si arondate, iar nu 4. 700 de scoli asa cum dezinformeaza reprezentantii asociatiei seculare, adica de peste 4 ori mai multe institutii de invatamant. Daca astazi in Romania se inchid spitale si scoli, aceasta se intampla nu din cauza Bisericii Ortodoxe Romane, ci ca urmare a scaderii numarului populatiei, inclusiv a celei scolare", continua sursa citata.

Mai multe ONG-uri au lansat un apel catre Parlament, cerandu-le alesilor sa stopeze finantarea bisericilor din bani publici si redirectionarea sumelor astfel economisite catre domenii precum educatia, cercetarea si sanatatea.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7338 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
59 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

toarasa ghergheata,

popimea nu trebuie platita din bugetul la care contribui si eu, care sint ateu. Nu-s de acord si este imoral.

Popii sa fie platiti de cei pe care-i slujesc: tufishul iehova, neputinciosul isus, duhul sfint care le-o trage la fecioare, drcii si alte dihanii.

 

 

felicitari Adrian3,repet postarea ta,excelent !

..un pic de adevar cred ca este in toata chestiunea asta, dar daca dupa ce terminati cu socotelile facute bisericii, incercati sa studiati si cine conduce si cine sunt membrii, acestor ONG...ve-ti fi socati sa vedeti ca acolo sunt adunati toti anti-romanii...straini de neam si tara, condusi de soros &co..pacat ca dam crezare unor astfel de ong anti-romanesti, ele nu vor binele poporului,putin le pasa lor de banii nostri, ele vor destramarea Bisericii, pentru ca mai apoi sa destrame poporul roman, pentru ca ei stiu si chiar sunt convinsi, ca bisrica a tinut strans unit, sute de ani, poporul roman si de aceea ei stiu unde sa loveasca, dupa modelul occidental unde scapand de biserica, au reusit sa introduca nestingheriti, homosexualitatea, drogurile, delicventa de orice tip..in ciuda multor nereguli din Biserica, sa ne lumineze Dumnezeu , sa nu ne luam dupa o gasca de baieti, straini de acest neam.

 

 

Romani,ce vreti ,alcohol,droguri sau Biserici?

Daca luam aceste ong-uri pe rand si le analizam,pentru unele nici macar numele lor nu spune nimic.Toate aceste ong-uri ar trebui verivicate de catre fisc sa vedem cine le sponsorizeaza si unde merg banii achizitionati.Am adaugat celora care ar avea ceva comun cu arta,cultura,socializare si umanism cate un *(asterix).Cele care nu au nimic comun cu asta sau au niste denumiri care nu spun nimic,le-am adaugat cate 3 ***(asterix)
se pare ca cineva vrea sa ingroape ortodoxia si aici se va ajunge daca se va stopa finantarea bisericii.Asta nu inseamna insa ca nu va veni este noi o alta biserica/religie.Uitati ca musulmanii investesc in biserica/religie mai mult decat investeste USA in armata,iar daca sunteti pentru sufocarea bisericii ortodoxe sa nu credeti ca ati scapat,va veni peste voi biserica mahomedana/musulmana

*Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR)
***ActiveWatch
*Expeditie in Cultura
*Asociatia Miscarea Civica Militia Spirituala
*Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe
*Fundatia Population Services International in Romania
*Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
***Asociatia Start Focus
*Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics
***Asociatia REPER21
***Asociatia EPAS
***Asociatia ACCEPT

*Fundatia Alaturi de Voi
***Fundatia PACT
Asociatia Salvati Dunarea si Delta
Green Hours & Teatrul LUNI
***Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna"
***Asociatia Edusfera
*Centrul pentru Actiune si Responsabilitate in Educatie
***Grupul h.arta
*Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta
*Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
*Asociatia Rencontres du Patrimoine Europe - Roumanie - RPER (Franta)

 

 

Bla, bla, bla!!!!

Asa zisele ONG mai bine si-ar vedea de mizeria lor, din donatiile care le cer pentru a face ''fapte caritabile´´ cine stie cati din acei bani se duc pe vilele lor sau pe masini, ca deh! n-ai sa-i vezi prin desert impartind mancare in Duster, le trebuie Nissan sau Bmw... Asta pe de o parte, pe de alta cine aud ca se vaita pe tema ''cladirilor monumente istorice´´ bage la cap de exemplu ca turisti vin sa vada in Moldova Voronetul si nu, nu stiu ce ONG pierduta in spatiu...
Iar ca si incheiere nimeni nu obliga pe nimeni sa mearga la biserica, eu cred ca daca eu vreau sa dau un ban preotului, nimeni ar trebui sa aiba nesimtirea sa ma chestioneze de ce....O seara placuta!!!

 

 

Lipsa de intelepciune a unora,duce la dezastre

Daca Biserica ar avea un SRI sau cateva batalioane, nimeni nu ar scoate o vorba contra ei.Biserica este o institutie care nu-ti invata copilul de rau,ba din contra, cred ca mai multe are de invatat copilul daca-l duci la Biserica decat daca-l duci la discoteca plina de alcoholici si drogati sau daca-l lasi sa se uite la antena 3.
Uitati ca profitul multor institutii nelegale sau legale de afaceri cu droguri si alcohol,merge la grupari politice care pana acum nu v-au facut mai mult bine decat Biserica
,Multi oameni sunt bolnavi pentru ca au muncit in conditii grele in viata lor,multi sunt bolnavi pentru ca ereditar asa le-a fost scris,dar sunt foarte multi oameni bolnavi pentru ca nu au mers des la Biserica si hai sa-ti explic.
Daca mergeau mai des la Biserica, nu ajungeau in droguri,alcohol,taverne pline de fum de tigara sau depravare .Pe multi asta ia imbolnavit iar daca nu sunt bani pentru medicamente, nu sunt din doua motive:
1)Politicienii fura banii inloc sa-i foloseasca justificat
2)Prea multi bolnavi datorita unui mod de viata inadecvat,alcool,tutun,droguri si perversiuni sexuale .
Oare voi chiar credeti ca daca banii alocati Bisericii ar merge in alta parte,ar ajuta cu ceva? Va spun eu,NU,ar ajunge in conturile lui fenechiu,ponta,voiculescu si altii.A-si fi gandit ca tine daca eram condusi de politicieni care nu fura dar din pacate astia nu fura,JEFUIESC!

 

 

@ mezdrea

Mai Mezdrea,profesorii si doctorii au salarii mici pentru ca ministerele de care apartin fura mult din fondurile alocate de stat.Cand n-or mai fura atunci sa le iei apararea.Uiti un lucru:
Popa ii spune Duminica copilului tau in Biserica sa nu intre in droguri,alcohol,prostitutie,ii spune batranului cum sa tina un post care nu este altceva decat o curatenie a corpului de toxine,pecand doctorul si profesorul ,din lipsa de fonduri pentru ca sunt furate,ii ofera pacientului sau elevului doar pe sfert din ce trebuia sa-i ofere.

 

 

Multi ocolesc subiectul propus pentru dezbatere !!

Subiectul este : veniturile preotilor!

Acestea sunt foarte variate, de la mai nimic la sume care depasesc salariile universitarilor.
Asta trebuie clar precizat: ca sint preoti care traiesc in lux(vile, masini scumpe etc.) si sint preoti care nu au cu ce sa isi tina copiii la scoala.

Aceasta situatie se datoreaza coruptiei sistemului, mai ales din zona de virf. Preotii care nu au bani sa isi cumpere parohii bogate, nu au cu ce trai.
Un preot cu calitati duhovnicesti deosebite nu are nici o trecere in fata sefilor lui pentru a avansa intr-o parohie de la sat la oras,daca nu are banii necesari pentru a-i da mita.

Desi statul cheltuie cu preotii ca sa le asigure cit de cit venituri in parohiile sarace, acesti bani nu ajung la preotii respectivi, ci sint folositi de ierarhi in alte scopuri.
Aici este vinovat si statul pentru ca nu controleaza biserica ce face cu banii pe care ii primeste de la contribuabili.

In vestul european preotii(Franta, de ex.) sint salarizati de stat ca si profesorii, dar nu au dreptul sa primeasca bani de la enoriasi. Banii sint dati pe chitanta consiliului parohial, care ii foloseste pentru intretinerea bisericii. Totul se contabilizeaza strict si actele se controleaza periodic de garda financiara.

Daca in Romania s-ar practica sistemul, poate nu s-ar mai scoate parohiile la licitatie asa cum se intimpla acum.

Comentati la subiect si nu mai divagati, pentru ca subiectul este foarte important pentru societatea noastra si pentru asanarea coruptiei la nivel national.

 

 

asa e Maramu

Ce simplu e adevarul ...nu-i asa ? Cit de evident este .
Dar e mai important sa destabilizezi Biserica traditionala , ca sa poti sa subjugi natiunea .....cu pasi marunti sub masca unor bisnitarii ale unor popi dementi , folosim generalizarea ...
Scoala de tradatori ...nimic mai mult.....cititori de Patapievici , roman adevarat .

 

 

ai vrea tu ?! ...asa e ?

Confunzi lucrurile in mod voit amice .
A fi ateu ...Doamne-ajuta , sanatate si la mai mare ....esti smecher tu .
Problema e ca orice atac asupra Bisericii ...vine impreuna cu specificatia BOR . ....nici o alta iserica nu e amintita niciodata .
N-am sa ignor niciodata smecheriile care vor sa induca idei gresite ce duc de fapt la o destabilizare .
Iti doresc lectura usoara pentru patapievici , tismaneanu , plesu , neamtu ....mari iubitori de romani .
Eu raman la Eliade , Cioran , Tutea , Vulcanescu , Nae Ionescu .
Ce sa ignor ?...parazitii care se ascund sub ideea de ateism ?

 

 

As vrea sa stiu si eu de ce preotii cer

bani la inmormantare, botez, nunta cand in mod normal ei sunt platiti pentru asa ceva!?90% fac asa ceva!Eu nu sustin acele ONG-uri, sustin cauza lor doar!O mare parte din Biserica din Romania este condusa de sarlatani care nu vad decat naivitatea enoriasilor de a face bani!

 

 

@delta

in general citesc comment-urile tale fiindca sunt legate si logice, chiar daca nu sunt de acord cu opiniile, dar de data asta nu cred ca poti fi de acord ca biserica este oprimata si trebuie sustinuta de stat!
o sa-ti dau un exemplu:
in Romania nu mai exista fabrici de zahar fiindca este cel mai profitabil import din zona extracomunitara (brazilia, argentina, cuba). mecanismul este foarte simplu:
-cumperi un vapor de zahar din argentina (80.000 tone)
-actele trec prin franta, tara care are acord de nontaxe cu argentina pe anumite produse alimentare, printre care si zaharul
-in Romania zaharul ajunge ca produs intracomunitar, scutit de taxe!
-pretul zaharului la noi este de 4 lei fara TVA/kg
-pretul de achizitie in argentina este de 1,25-1,3 lei/kg
-cel mai mare importator de zahar in Romania este BOR!!!!
transforma 80.000 tone in kg si inmulteste cu diferenta de pret si o sa obtii profitul bisericii.......
asta este afacerea pe care o cunosc FOARTE bine! mai sunt si altele
o zi buna!

 

 

DANIEL este un superadministrator !

A refăcut aproape in totalitate feudele bisericești și pe deasupra. Nu oricare construcție bisericească este monument dar toate sunt pușculițe.

A reorganizat și centralizat fiecare entitate ortodoxă și a improprietărit-o, a inclus-o in circuitul turistic, informatic, publicitar, media.

A impus manăstirilor spații civilizate de viață monahală și de primire turiști sau pelerini.

Școala lor scoate mii de absolvenți - popi, anual, pe țară.

A impus continuarea studiilor si a calificărilor profesionale pentru fiecare călugăr astfel ca, dacă necesitătile o impun, fiecare isi găseste de lucru. Și, fiecare călugăr are un venit in bani.

Cei cu studii superioare au, nu o facultate ci intre 2-4 facultăti, masterate, doctorate + limbi străine deci pot aplica pe proiecte internationale pentru comunitătile lor fără probleme; au studii de management cu grămada si sunt net superior educati si instruiti clasei politice deci indrituiti să preia functii de primar...

Comercializează la scară națională nimicuri grecești sau rusești din plastic și hartie cu imagini xeroxate ignorand superba artă bisericească a fiecărei biserici care ar putea reprezenta specific, unic, artizanat, incurajarea meșteșugului local..

Inchină - prin acțiuni - averi romanești către plaiuri străine așa cum au făcut - sute de ani - preoțimea și boierimea romană.

Să mai spun ? Nu, nu mai spun. Știți și voi restul..
Um om rău mi-a spus candva: "să nu crezi niciodată celui care se plange ! Marile dureri sunt mute !".

Nu știu dacă preafericitul e mason, rău, bun, devotat lui Hristos sau.., patriot sau nu,.. Mă simt sfidat de averea de la gatul lui și cea care-l inconjoară precum și de veșmintele lui de zeci de mii de euro și da, mi l-aș dori inveșmantat numai in negru și simplitate chiar dacă această simplitate ar costa tot atat. Mă miră numai faptul că nu-și dă seama.. Poate vanitatea..

 

 

grindina...pacea ta este cea antihristică

Pacea care va să vină cat de ***and, pacea antihristică. De aceea nu te deranjează amestecul ecumenic al ortodoxiei cu islamismul sau hinduismul care Il neagă pe chiar insusi Domnul Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu.

Dovedesti un zel inspăimantător in a netezi calea lui Antihrist. Dacă stii, este alegerea ta responsabilă. Dacă insă nu stii, ia aminte si cugetă degrabă, că nu mai e mult timp!

 

 

E timpul sa se finanteze sanatatea, cercetarea, ed

Biserica are si asa f. multe privilegii. Au aparut biserici noi ca ciupercile dupa ploaie, e o meserie extrem de profitabila si in general multi ne-aveniti se fac preoti atrasi de castiguri. Preotii iau o gramada de bani pt. orice, nunti, botezuri, inmormantari, parastase, etc. IN timpul asta Romania are structura semi-medievala, scoli in paragina, universitati de mana a 7-a care scot imb-ecili, o cercetare sub-finantata, o sanatate destul de subreda, nu exista bani de citostatice, medicamente, etc. Probabil se gandesc ca daca faci rugi, nu iti mai tb. medicamente, experti bine pregatiti, valori stiintifice, o clasa de ingineri si oameni de stiinta, medici, etc. Majoritatea valorilor pleaca din tara inca dupa terminarea facultatii, in timpul asta ramanem cu preotimea si batranii habotnici. Nu zice nimeni sa nu finanteze deloc biserica, dar mai putin, si sa finanteze mai mult celelalte domenii, asa cum se petrece intr-o tara moderna.

 

 

Ca peste tot,

Sunt si dezavantajati ai sortii.Cei care prind u post de "popa' intr-un catun uitat de lume unde au mai ramas cativa batrani ..da,,,,,nu prea este rentabil.Dar acolo ajung tot dintre aceia care nu au nici o pila sau nu au de ales.Insa la o enorie asa de mica si munca este pe masura.O data pe saptamana si uneori ,de doua ori sau trei atunci cand vorbim de sarbatorile mari ca de ex,Pastele,Craciunul,Anul nou.Dar leafa le merge ca si unui dascal sau alt bugetar cu 8 ore /zi numai ca ei pot sa se ocupe si de alte treburi toata saptamana.

 

 

Prima   1   2   3   4   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor