Ziare.com

Biserica raspunde societatii civile: Preotii, printre categoriile cu cele mai mici salarii

Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:10

   

Biserica raspunde societatii civile: Preotii, printre categoriile cu cele mai mici salarii
Dupa ce mai multe ONG-uri au lansat un apel catre Parlament, cerandu-le alesilor sa stopeze finantarea bisericilor din bani publici, Patriarhia precizeaza ca statul roman nu plateste integral salariile personalului clerical si neclerical, ci asigura doar o contributie de aproximativ 60% la salariile acestora.

"Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Invatamantul preuniversitar), impozitele, asigurarile de sanatate si contributiile sociale sunt platite din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei, remis Ziare.com.

Societatea civila, apel catre Parlament: Opriti finantarea bisericilor de catre stat

"Aceasta situatie este consecinta secularizarii averilor bisericesti de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci cand Biserica a fost deposedata de sursele de intretinere, iar Statul roman si-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent si intretinerea lacasurilor de cult. In prezent, cea mai mare parte a proprietatilor bisericesti nu au fost inca retrocedate proprietarilor de drept", precizeza reprezentantii Patriarhiei.

Acestia sustin ca sumele platite de unitatile bisericesti pentru plata impozitelor si asigurarilor sociale aferente salariilor personalului deservent sunt "aproximativ egale sau depasesc valoarea contributiilor la salarii primite de la bugetul de Stat".

"De exemplu, in fiecare luna valoarea totala a contributiilor la salariile personalului din Administratia patriarhala este de 557.472 lei, iar suma platita de Patriarhia Romana la bugetul de stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurari de sanatate si contributii sociale este de 575.087 lei.

Oricine poate constata faptul ca ceea ce se primeste de la bugetul de Stat sub forma sprijinului salarial se intoarce la bugetul public prin plata impozitelor si a contributiilor sociale aferente", se mai arata in comunicat.

Din cei 14.231 de preoti si diaconi ai Bisericii Ortodoxe Romane, peste 1.000 sunt "salarizati exclusiv din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizati neclericali sunt platiti integral de Biserica", continua sursa citata.

BOR: Preotii, printre categoriile cu cele mai mici salarii

"Precizam ca personalul bisericesc clerical si neclerical se numara printre categoriile socio-profesionale din Romania cu cele mai mici salarii. In numeroase comunitati din tara, in special din mediul rural, din cauza saraciei si a migratiei in strainatate, preotii nu mai reusesc sa-si completeze salariile din fonduri proprii, pentru majoritatea acestora sprijinul salarial de la bugetul de Stat reprezentand unicul venit sigur pentru intretinerea familiei.

De retinut este si faptul ca anual sumele alocate in bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezinta doar 0, 4 % din PIB, adica de peste 10 ori mai putin decat sumele alocate pentru invatamant si sanatate", transmite Patriarhia.

In ceea ce priveste personalul monahal, BOR adauga ca "di cei aproximativ 8.500 de calugari si calugarite ortodocsi, numai staretul/stareta si preotul slujitor din manastiri primesc contributie de la bugetul de Stat la salariu, adica doar cateva sute de persoane".

"In ceea ce priveste cei aproape 7. 700 profesori de religie, mentionam faptul ca acestia au acelasi statut cu celelalte cadre didactice din invatamantul romanesc si sunt salarizati de Ministerul Educatiei. In acest sens, consideram ca prezenta religiei in programa de invatamant din scolile publice este un drept castigat de poporul roman in Decembrie 1989. De altfel, potrivit sondajelor si studiilor sociologice realizate in ultimii 15 ani, majoritatea romanilor apreciaza rolul orei de religie in formarea si educarea tinerei generatii", se mai arata in comunicat.

Cum explica Biserica faptul ca se inchis scoli si spitale

"In Romania, potrivit statisticilor oficiale, sunt 20.240 de scoli cu personalitate juridica si arondate, iar nu 4. 700 de scoli asa cum dezinformeaza reprezentantii asociatiei seculare, adica de peste 4 ori mai multe institutii de invatamant. Daca astazi in Romania se inchid spitale si scoli, aceasta se intampla nu din cauza Bisericii Ortodoxe Romane, ci ca urmare a scaderii numarului populatiei, inclusiv a celei scolare", continua sursa citata.

Mai multe ONG-uri au lansat un apel catre Parlament, cerandu-le alesilor sa stopeze finantarea bisericilor din bani publici si redirectionarea sumelor astfel economisite catre domenii precum educatia, cercetarea si sanatatea.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7338 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
59 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

omul negru

este cel mai agresiv si abject parazit social
mafia popilor are in stapanire 16700 de cladiri, 780.000 hectare teren arabil si 340.000 hectare padure
numai din 2007 incoace popii au pus mana pe 580 de cladiri monumente istorice transferate de la ministerul culturii sau de la ministerul invatamantului
cifra de afaceri a mafiei oamenilor negri este de peste 3 miliarde de euro anual
din muntii Neamtului si din judetul Suceava dispar zilnic cel putin 3 hectare de padure in joagarele popilor
manastirea Neamt are cifra de afaceri de 6-7 milioane de euro lunar din cherestea
in 2012 prin fonduri luate de la autoritatile locale popii au inghitit peste 200 milioane euro
daca nu ar exista mafia numita biserica ortodoxa la bugetul de stat si bugetele locale s-ar salva peste 700 milioane euro anual

 

As vrea sa stiu si eu de ce preotii cer

bani la inmormantare, botez, nunta cand in mod normal ei sunt platiti pentru asa ceva!?90% fac asa ceva!Eu nu sustin acele ONG-uri, sustin cauza lor doar!O mare parte din Biserica din Romania este condusa de sarlatani care nu vad decat naivitatea enoriasilor de a face bani!

 

Raspunsul BOR este pe undeva realist doar la jumatate,

Analiza de raspuns a BOR in ce priveste salarizarea clericilor si a personalului neclerical este adecvata situatiei economice a tarii noastre. Problema care se pune este alta:suma pe care o plateste lunar BOR (575087 ron) pentru impozite reprezinta de fapt plus valoarea unor salarii mai mari decat cele de care se discuta in raport cu BIP-ul tarii. Am luat in calcul cele declarate de BOR, ca salariile variaza intre 2000 si 3500 de RON dar, de asemenea ,trebuie tinut cont si de faptul ca neimpozitarea patrimoniului cultelor aduc beneficii enorme BOR-ului. Nu vreau sa politizez problema salariala dar vreau sa spun ca rotunjirea salariilor dupa un sistem necontrolat economic a dat posibilitatea aparitiei acestor discutii.Aici apare o alta problema: unde clasificam tot acest personal cleric si necleric ?in ministerul invatamantului, sau in alta parte? Daca ii includem in prima categorie sau ii asimilam economic cu aceasta trebuie sa accepte salariile respective, daca doresc a doua varianta trebuie sa declare clar ce venituri au per an si sa fie impozitati conform normelor in viguare. Mi-as permite cateva recomandari care pot fi imbunatatite pe parcursul discutiilor si care vor duce la o reglementare, fie ea si temporara, a acestei situatii. - tinand cont ca statul aloca 0.4 % din BIP pentru salarizare aceasta suma sa fie coraborata cu veniturile proprii ale BOR, care,la randul lor, sa fie contabilizate si declarate corect, iar suma rezulta sa fie distribuita la capitolul cheltuieli(incluzand tot , salarii, investitii, etc, etc,). - daca mergem pe ideea salarizarii numai de la stat atuci sa se pastreze organigrama de la invatamant iar din incasarile pe cere le face BOR sa se stabileasca un procent de salarizare care sa le dea posibilitatea salariatiilor sa-si cmpleteze veniturile. Vreau sa fac o paranteza si sa dau exemplu cum se procedeaza prin Europa . In lumea catolica preotul si personalul neclerical este salarizat de la stat,(ministerul cultelor). Alte surse de venituri nu exista decat, daca presteaza o alta activitate. Toate sumele provenite, din donatii,servicii, turism religios, etc , sunt contabilizate si se aloca procente pentru diferite cheltuieli. Este adevarat ca in toata lumea indiferent de religie(catolica, protestanta, reformata, ortodocsa),dreptul fiecarui cetatean este liber sa faca donatii(sa dea anumite sume de bani, de mijloace fixe sau de alta natura), numai ca in tari precum Germania,Franta,Italia, Spania, acsete donatii sunt adunate intr-un tot unitar si contabilizate. Deci cred ca acest material poate fi o poarta deschisa in sensul reglementarii acestor polemici aparute.

 

@Corneliu Vasile Mezdrea, mai documentati-vă

Răspunsul BOR este REALIST, conform cu realitatea si dvs. stiti foarte bine acest lucru, dar aveti indatorirea de a manipula subtil opinia publică, ca orice ateu care se respectă.

Prin Ordonanta de Urgentă 778 din 20 noiembrie 2008 salariile unor clerici sunt corelate cu cele ale cadrelor didactice din invătămantul preuniversitar in cuantum de 60%.

"Un preot cu studii superioare si gradul II, cu o vechime de 15 ani, va primi 65% din salariul unui profesor cu studii superioare, cu grad didactic II si aceeasi vechime".

«majoritatea veniturilor bisericilor, provenind din donații, se duc pe activități filantropice», domnia sa făcand și precizarea că «numai in cadrul Patriarhiei Romane funcționează peste 400 de asezăminte social-filantropice»"

Statul roman nu oferă subventii de la buget pentru opera social-filantropică a Bisericii. "Cele aproximativ 55 de milioane de lei folosite in anul 2011 de Biserica Ortodoxă Romană pentru sustinerea celor aproximativ 700 de institutii social-filantropice destinate tuturor categoriile sociale defavorizate de care beneficiază in mod constant aproape un milion de romani săraci provin exclusiv din fonduri proprii si donatii ale credinciosilor. In acelasi timp, Patriarhia Romană si alte eparhii din tară derulează programe social-educationale la nivel national din fonduri europene (Hristos impărtăsit copiilor, Alege scoala! etc.) ai căror beneficiari sunt zeci de mii de copii, adolescenti si tineri, etc.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cine-plateste-salariile-preotilor-din-romania_1016854.html#ixzz2K8494lkA

P.S.
Nu este nici o rusine, intr-o societate nerusinată, să recunoasteti că nu sunteti crestin. Dimpotrivă, este un titlu de noblete si inteligentă! A cunoaste din ortodoxia crestină, doar "cazul Tanacu", cu care o egalati pentru a manipula opinia publică, il incantă chiar si pe Antihrist.

toarasa ghergheata,

popimea nu trebuie platita din bugetul la care contribui si eu, care sint ateu. Nu-s de acord si este imoral.

Popii sa fie platiti de cei pe care-i slujesc: tufishul iehova, neputinciosul isus, duhul sfint care le-o trage la fecioare, drcii si alte dihanii.

Bla, bla, bla!!!!

Asa zisele ONG mai bine si-ar vedea de mizeria lor, din donatiile care le cer pentru a face ''fapte caritabile´´ cine stie cati din acei bani se duc pe vilele lor sau pe masini, ca deh! n-ai sa-i vezi prin desert impartind mancare in Duster, le trebuie Nissan sau Bmw... Asta pe de o parte, pe de alta cine aud ca se vaita pe tema ''cladirilor monumente istorice´´ bage la cap de exemplu ca turisti vin sa vada in Moldova Voronetul si nu, nu stiu ce ONG pierduta in spatiu...
Iar ca si incheiere nimeni nu obliga pe nimeni sa mearga la biserica, eu cred ca daca eu vreau sa dau un ban preotului, nimeni ar trebui sa aiba nesimtirea sa ma chestioneze de ce....O seara placuta!!!

 

asa e Maramu

Ce simplu e adevarul ...nu-i asa ? Cit de evident este .
Dar e mai important sa destabilizezi Biserica traditionala , ca sa poti sa subjugi natiunea .....cu pasi marunti sub masca unor bisnitarii ale unor popi dementi , folosim generalizarea ...
Scoala de tradatori ...nimic mai mult.....cititori de Patapievici , roman adevarat .

Bun

Preotii sunt printre categoriile cu cele mai mici salarii. Si-atunci de unde-s casele alea parohiale? De unde tot al doilea preot isi construieste, in timpul anilor activi, si a doua locuinta, "civila" (de multe ori printre cele mai mari din sat/cartier)?
Delta, vrand sa sustii biserica (care n-are nimic cu credinta individuala, e doar institutionalizarea/politizarea acesteia) vorbesti tampenii. Or fi fost comunistii atei, dar aci nu este vorba despre ateism, ci despre incalcarea legilor financiare ale statului, cu largul concurs al acestuia, ceea ce-i transforma pe paduchiosii in sutana in cetateni de rangul 1, iar pe mine si pe tine in inferiori acestora. Apoi, poate ca n-ai stiut: Patriarhul, fiind hirotonit celib, ESTE (SI) CALUGAR, in acelasi timp! Care-i problema cu Daniel, habotnicilor? Sub masca aia de scolit in vest, se ascunde acelasi conservator taliban care era si Teoctist. Fiti linistiti, asadar - partidul comuni... aaa... BOR merge inainte. Pentru ca, in fond, stii ce e ecumenismul? Catolicii si protestantii sunt mai putin crestini decat ortodocsii? Eu cred ca din contra. Christos propovaduia Biserica Omului, nu omul bisericii, cu alte cuvinte orientarea catre uman, nu aservirea umanului. Cititi o carte, ferventi sustinatori ai ortodoxismului. Poate prima...

 

nu merci .....

...e clar ...am inteles , fi sigur .
Ce scoala ai ! ...calugar in Elvetia ...superb . Si te mai miri de ce e un mare sustinator al ecumenismului ?
Nu am nimic cu nici un alt reprezentant al vreunei culte ...culmea e ca toate celelalte culte cam au ceva cu ortodoxismul ....asta e culmea .
Spuneai ca toate celelalte culte platesc impozite si BOR nu ....ei fugi ! ..chiar asa ?
Si probabil nu toate cultele sunt sustinute financiar de catre stat ? nu-i asa .
Fa o vizita la Manastirea Oasa unde vei gasi fosti pictori ,ingineri , doctori , tineri care au ales monahismul ....si sa vezi cum respecta ceea ce tu sustii atit de teoretic ( ma indoiesc ca si crezi ) ...respectiv Biserica Omului .
Te faci si tu ca multi altii de pe-aici ca nu intelegi ce spun , nu-i asa ?....
Sub masca afacerilor unor popi verosi ( indiscutabil adevar ) ...legat NUMAI de BOR ....aveti muuuuuulti problema romanismului de fapt .
N-o sa va mearga amice , n-o sa va mearga ....mai plimbate pe la sate sa vezi cite case parohiale ai sa gasesti cu 2 camere .....doldora , asa ca nu mai fa propaganda degeaba .

"unor popi verosi" sint majoritatea popilor

societatea trebuie protejata de escroci, pt ca altfel nu poate functiona

@Delta

Ma biche, de obicei nu raspund alora care confunda wishful thinking-ul cu realitatea, dar matale faci niste comentarii aiurea-n tramvai sarite peste media ineptiei clasice.
Asadar: in Romania, BOR nu plateste taxe. Biserica Romano Catolica, Bisericile Protestante, cultele neo-protestante sau cultul mahomedan o fac. Mai citeste legislatie. Asadar, chiar asa.
Nu e probabil, ci e un fapt cert: statul sustine bugetar, pe hartie, toate cultele. Realitatea spune ca 98% din sustinerea bugetara a cultelor merge spre BOR, chiar daca ortodocsii reprezinta 85% din populatie (sau, cel putin, asa isi aroga institutia ortodoxa, care considera ca tot ce nu e altfel, e ca ea - spre exemplu, eu NU sunt ortodox, dar ma aflu-n evidenta unei biserici de cartier construita de vreo 10 ani, al carei preot ASUMA faptul ca, fiind roman, nu pot fi romano-catolic).
Manastirea Oasa am vazut-o de mult mai multe ori decat dumneata. Pe Iustin Miron il cunosc personal, la fel si pe Vicentiu Orzea. Care-i relevanta faptului ca multi de-acolo au studii superioare? Sa-ti spun ca 95% din calugarii franciscani care au implinit 30 de ani au doctorate? Care-ar fi relevanta? Monahismul e o optiune PERSONALA, indiferent de studii.
Nu confunda romanismul ci ortodoxismul. Spalarea asta pe creieri pe care v-a aplicat-o BOR, cum ca romanii n-ar mai fi existat fara ortodoxie e o t.ampenie. Fratii latini sunt catolici - ei de ce mai exista?
Case parohiale cu 2 camere? Lol, posibil. Dar casele personale ale preotilor?
Toate celelalte culte au ceva cu ortodoxismul? Te inseli - doar se apara de ofensiva BOR.
Si n-am inteles: calugar poti fi doar in Romania? Madam, cate clase ai? Asta tinand cont si de gramatica afisata.

De ce??? De ce????

Oare de ce preotii cer salarii mari??? cred ca stau bine cu UITAREA..fiindca ei uita cum stau cu mina intinsa la enoriasi. De exemplu preotul din cart. Trivale-Pitesti pleaca la"'cersit""la blocuri imediat dupa ce se dau pensiile ,fiindca stie ca pensionarii isi dau din pensie ca sa-i ierte sau sa-i ajute Dumnezeu. La fiecare 14-16 ale lunii popa din cartie pleaca dupa "'ponama"" Sa nu uitam ca mai sint acatistele, pomelnicele,liturghiile...adica si aceste inseamna tot bani,pe care popii ii baga la buzunar. Pai, atunci de ce mai cer salarii mari?? nu vi se pare obraznicie??? Mie mi se pare o mare,mare cerseala si obraznicie..dar...sint destui care dau..Si program lor de munca,care este??? simplu daca sint 3 preoti la o biserica,fac cu saptamina deci...salarii pe masura.Sa stea cuminti in banca lor si sa nu mai ceara nimic.

 

multumesc pt acest comentariu

.

Ca peste tot,

Sunt si dezavantajati ai sortii.Cei care prind u post de "popa' intr-un catun uitat de lume unde au mai ramas cativa batrani ..da,,,,,nu prea este rentabil.Dar acolo ajung tot dintre aceia care nu au nici o pila sau nu au de ales.Insa la o enorie asa de mica si munca este pe masura.O data pe saptamana si uneori ,de doua ori sau trei atunci cand vorbim de sarbatorile mari ca de ex,Pastele,Craciunul,Anul nou.Dar leafa le merge ca si unui dascal sau alt bugetar cu 8 ore /zi numai ca ei pot sa se ocupe si de alte treburi toata saptamana.

 

Dragi romani, dragi crestini luati aminte....

Am retinut datele problemei, ma voi documenta si voi reveni cu o analiza mai amanuntita a acesteia. Nu sunt nici ONG, nici ateu , sunt un crestin ce vreau sa spun ca sunt multe lacune peste tot. In fiecare domeniu salariatul se plange ca are o retributie mica , este si nu este adevarat,asta face parte din alta analiza. Ce trebuie sa retinem este faptul ca printr-o contabilizare a profiturilor salariale sau cum vreti sa-i spuneti, declaratia de venit anuala fiecare trebuie impozitat din cat produce. Voi reveni cu amanunte si o analiza a celor spuse, dar nu sunt de acord in totalitate cu declaratia patriarhala in acest sens. De ce nu luati in calcul medicii si personalul sanitar care au salarii si mai mizerabile si dau viata vietiilor. Ei ce sa spuna . Asta ca un simplu exemplu si mai am. Voi reveni daca imi permite presa.

 

Domnu Mezdrea...

...am o nelamurire? Revenirea aia e o promisiune sau o amenintare? Ca prea o repeti...
Sa-ti spun - avizat si simplu: BOR nu plateste taxe. Celelalte biserici o fac. BOR are un patrimoniu garantat de catre stat si sporit tot de catre acesta prin legi strambe - celelalte culte lupta in instanta pentru a-si recupera patrimoniul confiscat de stat si intrat, in majoritate, in patrimoniul... bisericii ortodoxe. Preotii ortodocsi au salarii mici - dar pe langa astea au feude uriase de strangere a birului pe p.rostie (de la credinciosi, ofcors). BOR a avut, dupa surse non-guvernamentale, profit de cca. 2,3 miliarde de euro in 2011. Bani pe care nu te grabi sa crezi ca-i da la saraci - mai mult, pentru a-ti asocia BOR intr-o operatiune caritabila, trebuie sa-i platesti bir, dupa modelul Borsec.

@ mezdrea

Mai Mezdrea,profesorii si doctorii au salarii mici pentru ca ministerele de care apartin fura mult din fondurile alocate de stat.Cand n-or mai fura atunci sa le iei apararea.Uiti un lucru:
Popa ii spune Duminica copilului tau in Biserica sa nu intre in droguri,alcohol,prostitutie,ii spune batranului cum sa tina un post care nu este altceva decat o curatenie a corpului de toxine,pecand doctorul si profesorul ,din lipsa de fonduri pentru ca sunt furate,ii ofera pacientului sau elevului doar pe sfert din ce trebuia sa-i ofere.

@Corneliu Vasile Mezdrea, nu sunteti crestin

Nu este nici o problemă că ati ales să nu fiti crestin. Puteti fi orice de la ateu la islamist sau buddist, insă nu aveti nici o tangentă cu credinta crestină pentru că scrieti asa: "medicii dau viata vietiilor".

Serios, "crestine"... chiar asa "viata vietilor"? Nu stiti nici măcar definitia crestinismului.

Aveti dreptate, imi cer scuze,...

... am uitat ca preotii folosesc exorcismul ca pe o practica cresina de a lua ...vieti, sper sa cunoasteti termenul!?. Cazul Tanacu poate va pune pe ganduri si la o analiza mai amanuntita a problemei. Doamne Ajuta!

@bum: popa = colaborator

ai uitat ca popii tai au colaborat din greu cu statul comunist? In marea lor majoritate, de la patriarhi pina la opinca!

Popii persecutati in Romania au fost foarte-foarte putini si chiar aceia au fost persecutati nu pt religia pe care au avut-o, ci pt politica pe care au facut-o sau incercat sa o faca. STATUL COMUNIST I-A PLATIT PE POPI, sau nu stiai?

Serios, tu semeni f-f tare cu becali... folosesti putinele informatii pe care le ai f selectiv hahaha

ptr michidutza 120 .....multumesc !

Multumesc prima data pentru aprecierea sincera .
Citeste si postul al doilea in care explic de ce nu sunt NICI EU de acord cu practicile BOR , insa cunosc si pozitia actuala a monahilor din cadrul Bisericii care duc o reala lupta cu politica BOR .
In momentul de fata , BOR-ul face inadins anumite lucruri atingand doua tinte .
1 Banii ....foarte corect mentionat d.p.d.v. al averilor
2 discreditarea Bisericii Ortodoxe .
Este un "joc" foarte subtil pe care nu eu l-am sesizat ce vechi monahi ai Bisericii a caror glas nu este mediatizat ....pentru ca NU trebuie .

Sunt total de acord cu ce spui ....numai ca vezi doar partea de deasupra a icebergului ...eu mai am si alte informatii .

 

știm subiecte diferite despre aceleași teme..

.. deci avem concluzii diferite...

Nu-mi pasă de cei care vin la ușă sau te agață pe stradă povestindu-ți despre creștinism deși n-au mai mult de 200 ani istorie. Nu există pentru mine și nu prezintă niciun pericol decat ca banii unora să ajungă in alte buzunare care sunt tot.. buzunare; așa cum banii romanilor pleacă prin turism și pelerinaje.. nimic nou.

"Atacul" la BOR nu este la adresa ortodoxiei și a valorilor ei ci la ridiculizarea la care este supusă prin anumite practici de chiar membri ei. Dacă nu ne-ar păsa, am ignora tema. Cum spunea un "nea": EU nu mai am nevoie de asistență socială, EU nu mai am nevoie de școală, EU nu mai vreau... Nici eu nu mai vreau multe - și cel mai tare nu mai vreau partide politice și politicieni - dar, pană atunci, trebuie să aleg și să ajut la filtrarea puținilor bani și la susținerea generațiilor care vin - nu asistați.

Da, apreciez ecumenismul dar el nu va fi o religie ci un echilibru și, mai ales, p a c e in situația in care lupta pentru clienți, pacienți, enoriași - adică BANI - este acerbă.

Nu doresc să fie finanțate de la buget nici cultele și nici ong-urile. Trebuiesc lăsați să existe pe muncă și eforturi personale și impozitate echitabil. Nici țăranii cărora li s-au inapoiat pădurile n-au ce manca... și de aici pornesc mutații ale climei.. și nimănui nu-i pasă.

Știu despre frămantările din viața monahală dar nu vrei deloc să accepți noțiunea de SISTEM. Frămantările au fost mereu, sub oricare patriarh, episcop, egumen. Frămantările sunt cauzate de personalitate, orgoliu,.. care, intr-un s i s t e m (fie că e militar, de cercetare, educațional, sanitar, religios, mason, politic, firmă..) nu are ce căuta. Cand intri intr-o turmă, accepți că ești oaie. Asta e.. Dacă ai personalitate iți faci propria turmă - ca la lei. Altfel, sistemul nu funcționează. Viața "singur", fără sistem, este fff grea... cu sistem e insuportabilă și șantajistă. Dacă-ți imaginezi că poți fi "democrat" și poți veni cu ideile tale (bune dealtfel) in fața superiorilor fără ca aceștia să-și aroge paternitatea sau să te mătrășească.... te inșeli.

Imi spunea cu durere un monah:.. "cat va trăi părintele egumen, aici nu vom avea o baie !" Explicațiile - și de o parte și de cealaltă - erau logice chiar dacă anacronice.. dar greu de acceptat pentru un mirean. Netrăitor acolo, trebuie să taci, să nu pui gaz pe foc.

Vezi ? Știu exact ce spun dar știu altceva decat tine. Da, Patriarhul trece drept dictator in lumea lor dar nu poți conduce o armată altfel; din nefericire.

@delta

frumoas-o da te roade rau de tot ? tu chiar crezi ca toti sunt pr,osti? adevarul doare dar cam asta este, burtosii sunt o adunatura ade hra.pareti care nu stiu cum sa te pr.os.teasca si sa iti i-a si pielea de pe tine daca vrei sa crezi nu ai decit dar mai sunt si altii cu alte opinii care trebuie respectati asa cum ei va respecta pe voi , daca nu iti place invata sa ignori asa cum ............

ai vrea tu ?! ...asa e ?

Confunzi lucrurile in mod voit amice .
A fi ateu ...Doamne-ajuta , sanatate si la mai mare ....esti smecher tu .
Problema e ca orice atac asupra Bisericii ...vine impreuna cu specificatia BOR . ....nici o alta iserica nu e amintita niciodata .
N-am sa ignor niciodata smecheriile care vor sa induca idei gresite ce duc de fapt la o destabilizare .
Iti doresc lectura usoara pentru patapievici , tismaneanu , plesu , neamtu ....mari iubitori de romani .
Eu raman la Eliade , Cioran , Tutea , Vulcanescu , Nae Ionescu .
Ce sa ignor ?...parazitii care se ascund sub ideea de ateism ?

@delfinul737, ai dreptate, nu toti sunt prosti!

Majoritatea romanilor "revoltati" pe care ii reprezintă comentatorii de pe această pagină a RUSINII si NECREDINŢEI, sunt atei, curvari, preacurvari, homosexuali, alcoolici, consumatori de droguri, mafioti, evazionisti, "asistati sociali" cu masini de lux si palate cu turnulete, prostituate, traficanti de carne vie, iubitori de lux, cersetori si parlamentari privilegiati care toacă bugetul tării cum ii taie capetele lor cu multe dosare penale!

Va luat Domnul Dumnezeu mintea si nu mai stiti să cititi cateva randuri ale unui articol. Nu ati inteles că salariile sunt minime, similare cu cele din invătămantul PREUNIVERSITAR, din care numai 60% sunt plătite de la buget? Să se facă un referendum si să stabilim dacă romanii, mai vor sau nu, să plătească de la buget si acest 60%, sau poate doresc asa cum ti-ai dori tu si cei pe care ii reprezinti, să se desfiinteze Biserica Ortodoxă Romană.

P.S.
Am auzit că februarie e luna homosexualilor! Probabil vă faceti incălzirea pentru atacul ortodoxiei. Vedeti-vă de murdăriile voastre si lăsati-ne credinta crestin ortodoxă in pace.

@dianatudor

Nu poty sa spun decat ca aia enumerati de matale par sa te intreaca in inteligenta. Iar asta spune multe, nu?

@Bum

Știi ceva, Bum ?!

Neamul meu a lăsat cațiva tineri soldați pe fronturile patriei... Milioane de trupuri nevinovate de tineri romani sfartecate sute de ani și durerile și sacrificiile a și mai multor orfani ca să păstreze ROMÂNIA.. nu o religie sau alta, un mod de viață sau altul.

Nu-i mai căinează nimeni. Fiecare-și plange durerea mută langă o lumanare; nu le face monument, nici manăstire, nici obelisc, nici nu scoate ochii vecinului cu durerea lui că - cine știe - poate vecinul a pierdut chiar mai mult.

 

De ce??? De ce????

Oare de ce preotii cer salarii mari??? cred ca stau bine cu UITAREA..fiindca ei uita cum stau cu mina intinsa la enoriasi. De exemplu preotul din cart. Trivale-Pitesti pleaca la"'cersit""la blocuri imediat dupa ce se dau pensiile ,fiindca stie ca pensionarii isi dau din pensie ca sa-i ierte sau sa-i ajute Dumnezeu. La fiecare 14-16 ale lunii popa din cartie pleaca dupa "'ponama"" Sa nu uitam ca mai sint acatistele, pomelnicele,liturghiile...adica si aceste inseamna tot bani,pe care popii ii baga la buzunar. Pai, atunci de ce mai cer salarii mari?? nu vi se pare obraznicie??? Mie mi se pare o mare,mare cerseala si obraznicie..dar...sint destui care dau..Si program lor de munca,care este??? simplu daca sint 3 preoti la o biserica,fac cu saptamina deci...salarii pe masura.Sa stea cuminti in banca lor si sa nu mai ceara nimic.

 

nu le mai ajunge subventiile de la buget pentru ca :

omul negru

este cel mai agresiv si abject parazit social
mafia popilor are in stapanire 16700 de cladiri, 780.000 hectare teren arabil si 340.000 hectare padure
numai din 2007 incoace popii au pus mana pe 580 de cladiri monumente istorice transferate de la ministerul culturii sau de la ministerul invatamantului
cifra de afaceri a mafiei oamenilor negri este de peste 3 miliarde de euro anual
din muntii Neamtului si din judetul Suceava dispar zilnic cel putin 3 hectare de padure in joagarele popilor
manastirea Neamt are cifra de afaceri de 6-7 milioane de euro lunar din cherestea
in 2012 prin fonduri luate de la autoritatile locale popii au inghitit peste 200 milioane euro
daca nu ar exista mafia numita biserica ortodoxa la bugetul de stat si bugetele locale s-ar salva peste 700 milioane euro anual

biserica e ca si tzara:putred de bogata dar cu oameni saraci. de ce?

pentru ca preacucernicii conducatori impart bogatia dupa principiul "putin la totzi iar multul numai la mine". preotzii saraci se gasesc numai in locurile unde oamenii sunt saraci. in orasele si in comunele bogate si in manastirile cunoscute biserica este patron de hoteluri, restaurante, fabrici expluatari agricole si toate fara taxe si impozite la stat. asta este o alta nedreptate care nu-i vad rostul.

 

....pentru ca superiorii au prea mult

omul negru

este cel mai agresiv si abject parazit social
mafia popilor are in stapanire 16700 de cladiri, 780.000 hectare teren arabil si 340.000 hectare padure
numai din 2007 incoace popii au pus mana pe 580 de cladiri monumente istorice transferate de la ministerul culturii sau de la ministerul invatamantului
cifra de afaceri a mafiei oamenilor negri este de peste 3 miliarde de euro anual
din muntii Neamtului si din judetul Suceava dispar zilnic cel putin 3 hectare de padure in joagarele popilor
manastirea Neamt are cifra de afaceri de 6-7 milioane de euro lunar din cherestea
in 2012 prin fonduri luate de la autoritatile locale popii au inghitit peste 200 milioane euro
daca nu ar exista mafia numita biserica ortodoxa la bugetul de stat si bugetele locale s-ar salva peste 700 milioane euro anual

In lumea civilizata....

In orice tzara civilizata,religiile se AUTOFINANTZEAZA. BOR are un merit important in pastrarea religiei ortodoxe si a limbii romane dar in acelasi timp sa nu uitam ca preotzii ortodocsi au fost si-n anii comunismului,angajatzi ai Ministerului Cultelor si majoritatea dintre ei turnatori la Securitate. Ca si in alte tzari poate ca BOR si alte culte religioase ar trebui sa beneficieze de facilitatzi fiscale dar salariul de la stat NIET-NIET !!

 

Care ong?....

...Ale bisericilor?Ma indoiesc.Cine vorbeste in numele lor.Sau astea nu sint societate civila.

 

Raspuns corect

Crestinii stiu ca aceste atacuri ale ONG-urilor sunt de fapt o zbatere a acestora pentru fonduri guvernamentale. Nici unul dintre aceste organizatii nu se poate autofinanta, pentru ca spre deosebire de Biserica Ortodoxa, nu au sprijin din partea populatiei. Asociatii care sprijina avorturi, homosexualitate, destramarea familiilor etc.

 

știi ceva ?

Și la ONG-uri la fel..

Să trăiască din fonduri proprii !

Credeai că eficiența și economisirea au măsuri diferite ?


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor