Biserica raspunde societatii civile: Preotii, printre categoriile cu cele mai mici salarii

Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:10
8170 citiri
Biserica raspunde societatii civile: Preotii, printre categoriile cu cele mai mici salarii

Dupa ce mai multe ONG-uri au lansat un apel catre Parlament, cerandu-le alesilor sa stopeze finantarea bisericilor din bani publici, Patriarhia precizeaza ca statul roman nu plateste integral salariile personalului clerical si neclerical, ci asigura doar o contributie de aproximativ 60% la salariile acestora.

"Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Invatamantul preuniversitar), impozitele, asigurarile de sanatate si contributiile sociale sunt platite din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei, remis Ziare.com.

Societatea civila, apel catre Parlament: Opriti finantarea bisericilor de catre stat

"Aceasta situatie este consecinta secularizarii averilor bisericesti de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci cand Biserica a fost deposedata de sursele de intretinere, iar Statul roman si-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent si intretinerea lacasurilor de cult. In prezent, cea mai mare parte a proprietatilor bisericesti nu au fost inca retrocedate proprietarilor de drept", precizeza reprezentantii Patriarhiei.

Acestia sustin ca sumele platite de unitatile bisericesti pentru plata impozitelor si asigurarilor sociale aferente salariilor personalului deservent sunt "aproximativ egale sau depasesc valoarea contributiilor la salarii primite de la bugetul de Stat".

"De exemplu, in fiecare luna valoarea totala a contributiilor la salariile personalului din Administratia patriarhala este de 557.472 lei, iar suma platita de Patriarhia Romana la bugetul de stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurari de sanatate si contributii sociale este de 575.087 lei.

Oricine poate constata faptul ca ceea ce se primeste de la bugetul de Stat sub forma sprijinului salarial se intoarce la bugetul public prin plata impozitelor si a contributiilor sociale aferente", se mai arata in comunicat.

Din cei 14.231 de preoti si diaconi ai Bisericii Ortodoxe Romane, peste 1.000 sunt "salarizati exclusiv din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizati neclericali sunt platiti integral de Biserica", continua sursa citata.

BOR: Preotii, printre categoriile cu cele mai mici salarii

"Precizam ca personalul bisericesc clerical si neclerical se numara printre categoriile socio-profesionale din Romania cu cele mai mici salarii. In numeroase comunitati din tara, in special din mediul rural, din cauza saraciei si a migratiei in strainatate, preotii nu mai reusesc sa-si completeze salariile din fonduri proprii, pentru majoritatea acestora sprijinul salarial de la bugetul de Stat reprezentand unicul venit sigur pentru intretinerea familiei.

De retinut este si faptul ca anual sumele alocate in bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezinta doar 0, 4 % din PIB, adica de peste 10 ori mai putin decat sumele alocate pentru invatamant si sanatate", transmite Patriarhia.

In ceea ce priveste personalul monahal, BOR adauga ca "di cei aproximativ 8.500 de calugari si calugarite ortodocsi, numai staretul/stareta si preotul slujitor din manastiri primesc contributie de la bugetul de Stat la salariu, adica doar cateva sute de persoane".

"In ceea ce priveste cei aproape 7. 700 profesori de religie, mentionam faptul ca acestia au acelasi statut cu celelalte cadre didactice din invatamantul romanesc si sunt salarizati de Ministerul Educatiei. In acest sens, consideram ca prezenta religiei in programa de invatamant din scolile publice este un drept castigat de poporul roman in Decembrie 1989. De altfel, potrivit sondajelor si studiilor sociologice realizate in ultimii 15 ani, majoritatea romanilor apreciaza rolul orei de religie in formarea si educarea tinerei generatii", se mai arata in comunicat.

Cum explica Biserica faptul ca se inchis scoli si spitale

"In Romania, potrivit statisticilor oficiale, sunt 20.240 de scoli cu personalitate juridica si arondate, iar nu 4. 700 de scoli asa cum dezinformeaza reprezentantii asociatiei seculare, adica de peste 4 ori mai multe institutii de invatamant. Daca astazi in Romania se inchid spitale si scoli, aceasta se intampla nu din cauza Bisericii Ortodoxe Romane, ci ca urmare a scaderii numarului populatiei, inclusiv a celei scolare", continua sursa citata.

Mai multe ONG-uri au lansat un apel catre Parlament, cerandu-le alesilor sa stopeze finantarea bisericilor din bani publici si redirectionarea sumelor astfel economisite catre domenii precum educatia, cercetarea si sanatatea.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Biserica finantare stat, #raspuns patriarhie finantare stat , #biserica