BOR, despre sfintirea masinii: E mai ferita de accidente - Ce se intampla daca te loveste o masina nesfintita

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 17:41
17818 citiri
BOR, despre sfintirea masinii: E mai ferita de accidente - Ce se intampla daca te loveste o masina nesfintita
Foto: Adevarul

Dupa ce presa a scris, in ultimele zile, despre slujba de sfintire a masinii din cea mai noua editie a cartii de rugaciuni Molitfelnic 2013, Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al BOR, a precizat ca "acum au descoperit-o jurnalistii, ea existand dintotdeauna".

Contactat de Ziare.com, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Romane a explicat ca, pentru ca orice activitate sa iasa bine, trebuie cerut ajutorul Domnului. Daca faci o operatie, inainte sa te bazezi pe iscusinta medicului, faci o solicitare si la Dumnezeu. Dai examen la facultate, te duce, nu te duce capul, ceri si ajutorul Domnului. La fel si cu masina. Daca vrei sa fii ferit de accidente, iti trebuie o sfestanie pentru protectie divina.

"Asigurare divina" pentru masini: Patriarhia introduce slujba de binecuvantare a vehiculelor (Video)

"Exista doua situatii in care se solicita o slujba de binecuvantare a masinii: cand se cumpara masina sau cand se pleaca intr-o calatorie mai lunga. Sunt foarte multe familii care pleaca cu masina in vacanta in strainatate si atunci, pentru ca este un drum lung, cer ajutor si binecuvantare de la Dumnezeu pentru ca excursia sa aiba loc fara evenimente nedorite", ne-a declarat preotul Constantin Stoica.

Reprezentantul BOR a precizat ca aceasta rugaciune exista in Moliftelnic dintotdeauna, doar ca preotii au adaptat fragmentele in care se vorbea despre binecuvantarea barcii sau corabiei celei noi, folosind termenul "vehicul", dupa ce au tradus rugaciuni din limba greaca.

"Rugaciunea exista in cartea aceasta, dar nu se referea la vehicul, pentru ca atunci cand a fost creata rugaciunea, in primele secole ale crestinismului, nu existau masini. Acum oamenii isi cumpara masini, nu isi cumpara barci. Pe langa aceasta rugaciune, sunt si altele care au fost solicitate si au fost introduse din izvoare mai vechi ale Bisericii.

De exemplu, cand incepe o reuniune, o activitate, o conferinta, se doreste un moment de rugaciune pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu", a subliniat Stoica.

Un fals preot sfinteste orice, chiar si masini

Intrebat care este diferenta dintre o masina sfintita si una nesfintita, preotul a asigurat ca un vehicul cu binecuvantare de la Dumnezeu este mai ferit de accidente. Totusi, acesta a evitat sa dea un raspuns clar la intrebarea ce se intampla daca te loveste o masina nesfintita.

"In primul rand, proprietarii masinii sau cei care calatoresc cu aceasta masina au credinta puternica (sic!) ca Dumnezeu ii va ocroti in calatoria pe care o au de facut sau ca, atunci cand vor folosi acea masina, Dumnezeu ii va ajuta sa fie feriti de evenimente neprevazute in trafic. Bineinteles ca o astfel de masina este mai ferita de accidente.

In al doilea rand, cand se intorc din calatorie, crestinii multumesc lui Dumnezeu pentru faptul ca au efectuat excursia cu bine si ca s-au intors sanatosi acasa si cu implinirea a ceea ce si-au propus", a explicat purtatorul de cuvant al BOR.

Totodata, el a mentionat ca slujba de sfintire nu este valabila numai pentru masini. "Vehicul inseamna orice are motor, in cartea de rugaciuni exista si barca sau corabie, si vehicul. Si bicicleta este un vehicul", a adaugat Stoica.

Chitanta pentru banii care nu merg in cutia milei

La intrebarea cat plateste un credincios pentru un astfel de serviciu religios, acesta nu a oferit un raspuns foarte clar, sustinand ca preotii nu primesc bani pentru slujbe, ci banii se pun in cutia milei sau, daca totusi exista vreo taxa, preotul ofera chitanta.

"Dvs nu aveti legatura cu Biserica si, cand aflati ceva care este firesc in activitatea Bisericii de sute de ani, vi se pare ca este ceva nou. Sunt sute de rugaciuni in aceasta carte care sunt legate de viata omului, de la nastere pana la moarte. Exista in cultura ortodoxa convingerea ca orice proiect dorim sa incepem trebuie inceput cu rugaciunea prin care se solicita ajutor de la Dumnezeu pentru reusita proiectului", ne-a mai spus Stoica.

Cat costa sfintirea masinii?

El a adaugat ca exista foarte multi oameni care cer ajutor de la Dumnezeu atunci cand merg sa faca o operatie. Totodata, sunt foarte multi studenti care, inainte de examene, solicita o rugaciune de ajutor de la Dumnezeu, sustine preotul. Stoica a adaugat ca credinciosii au constatat ca lucrurile merg mai bine daca primesc o astfel de binecuvantare, pentru ca, dupa aceea, vin sa multumeasca.

"De regula, cei care n-au nicio legatura cu Biserica si care trec pe la biserica doar cu prilejul unor evenimente, botezuri si cununii sau altele mai triste, inmormantari, habar n-au ce inseamna credinta. Iar slujbele nu sunt facute contracost, pentru ca in biserica nu exista un mercurial, cum cred cei rautaciosi.

Banii, fie ca se pun in cutia milei, fie ca preotul elibereaza chitanta, reprezinta venitul bisericii si sunt folositi pentru plata utilitatilor, pentru opera sociala a bisericii, pentru salarii, CAS-uri si toate celelalte", a conchis Constantin Stoica.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Constantin Stoica sfintire masina, #reprezentant BOR sfintire masina, #slujba sfintire masina, #binecuvantare vehicul , #biserica
Comentarii
Poza OTTOman
OTTOman
rank 4
Indulgentze cand v-apucatzi sa vindetzi , bah?!